Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní detox očima odborníka: Nutná je úprava stravovacího a pitného režimu

14. 03. 2016 | Péče o tělo
Nejvhodnějším obdobím pro detoxikaci je příchod jara, kdy náš organizmus dychtí po novém přísunu energie. Detoxikace je pro organizmus prostředkem, jak se zbavit škodlivin, tedy virů, zánětů, mykotoxinů a toxických látek. Aby detoxikace byla opravdu efektivní, je třeba radikální řez jídelníčkem a pitným režimem, jak upozorňují odborníci. Navíc ulevíte nejen tělu, ale i peněžence.

Aby byla detoxikace skutečně efektivní, nestačí jen popíjet bylinné čaje a zeleninové šťávy.  Skutečná efektivita detoxikace závisí na celkové úpravě stravovacího a pitného režimu! Proto doporučuji během detoxikační kůry některé potraviny ze stravovacího plánu vyřadit.

Ne nadarmo je historicky období začátku jara v předvelikonočním období spojeno s půstem. I odborníci na výživu v rámci detoxikace organismu doporučují nejíst maso. Pokud nemůžete bez masa vydržet, preferujte krůtí a králičí maso 2-3x/týden. To samé platí pro mléčné výrobky. Pokud ani bez nich nevydržíte, preferujte zakysané mléčné výrobky. Dále vynechte lepek a obiloviny podléhající plísním (pšenici, žito, oves), sladkosti, cukrovinky, slazené nápoje, uzeniny, polotovary a toxické látky (alkohol, nikotin, apod….).

Naopak preferujte luštěniny (čočku, červenou čočku, fazole, hrách cizrnu), zeleninu (domácí kysané zelí a šťáva z kysaného zalí, česnek, baby špěnát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná) a za studena lisované oleje (lněný, konopný olej), ryby 2-3x/týden, obilné kaše (jáhlová, pohanková).

Jarní detox očima odborníka: Nutná je úprava stravovacího a pitného režimuDetoxikace začíná od střev

Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům, chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva. Na vlákninu jsou bohaté právě luštěniny, tedy hrách, čočka, fazole a cizrna.

To jsou přesně ty potraviny, které si připravíte jednoduše, rychle a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Navíc jsou levné a snadno dostupné. Mohou tak posloužit i jako malý návod k tomu, jak se dobře, kvalitně a přitom levně najíst. Navíc i odborníci doporučují zařadit do jídelníčku pravidelnou dávku luštěnin. Luštěniny je dobré zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. V období detoxikace klidně dvakrát až třikrát týdně.

Důležitý je pitný režim

Dalším detoxikovaným orgánem jsou játra. Pro stimulace jater se doporučuje pití šťávy z červené řepy, extrakt z ostropestřce mariánského, lichořeřišnice, grepové kapky apod. Šťávu z červené řepy doporučuji vypít po výkonu aktivním lidem, sportovcům (vrcholovým i rekreačním), či lidem s náročnou fyzickou prací. Regenerace po výkonu bude rychlejší.

Pro správnou funkci ledvin dodržujte pitný režim. Pijte čistou pramenitou vodu (na1 kg tělesné hmotnosti 25-40 ml vody, záleží na aktuálním prostředí, fyzické aktivitě, teplotě okolí apod.).

Zdroj, foto: Menu Gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem zkusil ten Silymarin. Hlavně mě zaujalo, že je tam dvojitá ochrana ostřepestřec a šíšák. Nejvíc působí na ochranu jater a je to dobrý antioxidant. Jsem spokojený. Stojí to za vyzkoušení. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já si tedy od terezie kupuji cistou reishi. Myslím, ze to je ze vsech tech hub asi nejucinnejsi. Hliva dobry, koralovec dobry, rakytnik super, ale ta reishi mi furt prijde jako nejvoc plna
Obrázek uživatelky
profil
Jj vyzkoušej. Je v tom silymarin, to je ta látka co detoxikuje játra
Obrázek uživatelky
profil
Díky za tip, vyzkouším, terezii znám
Obrázek uživatelky
profil
Tak například na detoxikaci jater lze doporučit tzv. ostropestřecmariánský. Já to kupuju ještě v kombinaci s reishi, to je zase na imunitu a obranyschopnost. Doporucuji to kupovat v terezia company, maji to komplet prirodni.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles