Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní Flora Olomouc 2015 se promění ve Smyslů plnou zahradu. Ponořte se do ní!

14. 04. 2015 | Výstavy
Smetanovy sady a především pak jejich výstavní pavilony ve druhé půli dubna po končící zimě opět doslova rozkvetou. Od 23. do 26. dubna se zde totiž uskuteční jarní etapa mezinárodní květinové  a zahradnické výstavy Flora Olomouc 2015. Její hlavní expozice tentokrát ponese lákavý podtitul Smyslů plná zahrada.

„Pojďte s námi ochutnat jarní zahradu všemi smysly, pestrobarevný prostor plný vůně, zvuků a pozitivní energie,“ zve ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř na blížící se akci. Právě tak lze totiž podle něj ve stručnosti popsat květinovou expozici v hlavním pavilonu A, která bude od 23. dubna po čtyři dny lákat návštěvníky největší a nejstarší květinové výstavy u nás - jarní Flory Olomouc 2015. Už po šestatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se „áčko“ i další pavilony a venkovní plochy zaplní nepřeberným množstvím barevných a voňavých exponátů.

„Hlavní květinová expozice nazvaná Smyslů plná zahrada nás kvetoucími portály zavede do čarovného prostoru s nesmírným množstvím rozmanitých vůní, barev a tvarů vytvořeného pomocí aranží tisíců kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, ale také muškátů, petúnií a voskovek. Zahrada odpočinku, chutí a hudby bude doplněna vodními gejzíry, přehlídkou rododendronů, pokojových rostlin, masožravek, kaktusů a sukulentů, okrasných stromů a keřů. Celý prostor provoní další tisíce řezaných květin - lilií, kosatců, hledíků či frézií. Dlouhým květinovým tunelem se pak dostaneme až do exotické krajiny Mexika plné kaktusů i tamní kultury. V této části expozice připravené ve spolupráci s Velvyslanectvím Mexika nebude chybět ani typická mayská pyramida. Věříme, že smyslů plná zahrada bude velmi pozitivně působit na všechny vaše receptory,“ láká návštěvníky autor projektu Vojtěch Zahradník z olomouckého výstaviště.

Flora Olomouc 2015V rámci jarní Flory Olomouc 2015 se opět představí i Svaz květinářů a floristů. Ten ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity nabídne mimo jiné expozici České květiny s produkcí květin od českých pěstitelů. Návštěvníci v jejím rámci uvidí balkonové rostliny a letničky sesazené do květináčů a truhlíků. Několikanásobný Mistr florista Jaromír Kokeš a absolutní vítězka Brněnské růže 2013 Karolína Flaschková jim předvedou, jak postupovat při sesazování truhlíků, které druhy zkombinovat a jak o ně pečovat. Sesazené nádoby si budou moct návštěvníci koupit, nebo si nechat sesadit truhlík na přání, a odborníci jim dokonce osází i vlastní přinesenou nádobu. Lidé se rovněž budou moct inspirovat floristickou soutěží v aranžování květin na téma Jaro všemi smysly, která umožní nejen zrakově postiženým vychutnat si barevnost a rozmanitost květeny i jinými smysly, než jsou jen „pouhé“ lidské oči. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích: v té juniorské vznikne Kytice pro zrakově postiženého a v seniorské zase Sesazovaná nádoba z jarních květin s hmatově zajímavou úpravou. Při příležitosti jarní Flory Olomouc zahájí Svaz květinářů a floristů ČR s pomocí Mendelovy univerzity první etapu instalace florálních objektů pro zrakově postižené na výstavu Neviditelná Olomouc.
To však zdaleka není vše: své expozice na jarní Floře vybudují odborné zahradnické školy; čeští a slovenští, ale i němečtí, polští a holandští pěstitelé nabídnou expozici masožravek, sukulentů, okrasných keřů, skalniček a vřesů. Společná expozice Českého zahrádkářského svazu nazvaná Smysl vašich smyslů zase představí širokou paletu jarních cibulovin. Hlavním lákadlem této expozice bude harmonie barev, hra zvuků i nové vůně a chutě. Své smysly budou moci návštěvníci prověřit na několika tematických zastaveních - naučí se rozeznávat zvuk zpěvných ptáků a dalších obyvatel našich zahrádek, ověří si rozdíl mezi vůní oregana a majoránky a na panelu zrakového vnímání si vyzkouší, jaké barevné kombinace by slušely květinovému záhonu. Interaktivní pásmo smyslů bude ukončeno pěkně zostra popisem a představením několika zvláště pálivých chilli papriček. Návštěvníci v pavilonu C najdou také bezplatnou odbornou poradnu Českého zahrádkářského svazu, ve které zasednou rostlinolékaři, pomologové i odborníci na pěstování a choroby květin. O dobrou náladu se postarají moravští vinaři za doprovodu cimbálové muziky. Uskuteční se i tradiční soutěž středních škol a učilišť v tematickém aranžování expozic.
Flora Olomouc 2015
Pavilon E se ve stejnou dobu promění v unikátní výstavu bonsají; ve spolupráci s Bonsai museum Isabelia se zde představí projekt 100 borovic. „Borovice pocházejí z různých míst Evropy a jsou cenné i tím, že pocházejí z lokalit, na nichž by byly vzhledem k výstavbě silnic, dálnic, lanovek nebo protipožárních lesních koridorů zlikvidovány. Díky projektu se je však podařilo zachránit. Prostor pavilonu bude dále vyplněný japonskou zahradou s čajovnou, poradnou, ukázkami tvarování bonsají  a jejich prodejem,“ prozradil Zahradník.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s novými výsadbami cibulovin a letniček budou patřit zahradnickým trhům. Na zahrádkáře, kutily či chalupáře na nich čeká pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků a v rámci veletrhu Hortifarm také zahradnických pomůcek, mechanizace a dalších potřeb k jejich bohulibé činnosti.

Po dobu výstavy budou rovněž otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a také sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit

i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků - Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit letní scéna u jezírka. Novinkou doprovodného programu pak bude premiérový ročník hudebního festivalu Základních uměleckých škol z Olomouckého kraje nazvaný Hudba v květech.
Zbrusu nová je pak také nabídka večerní prohlídky pavilonu A, kterou mohou návštěvníci využít v pátek 24. dubna od 20 do 22 hodin

Zdroj, foto: Flora Olomouc 2015



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jarní Flora Olomouc 2015 se promění ve Smyslů plnou zahradu. Ponořte se do ní!:

Jarní Flora Olomouc 2015 se promění ve Smyslů plnou zahradu. Ponořte se do ní!
Jarní Flora Olomouc 2015 se promění ve Smyslů plnou zahradu. Ponořte se do ní!
Jarní Flora Olomouc 2015 se promění ve Smyslů plnou zahradu. Ponořte se do ní!
Jarní Flora Olomouc 2015 se promění ve Smyslů plnou zahradu. Ponořte se do ní!
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle