Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jarní mláďata

27. 04. 2011 | Zvířátka
Jaro je časem zrození. Sníh taje a zpod jeho zbytků už netrpělivě vykukují první jarní kvítky. Vzduchem se nese čiřikání ptáčků a při procházce přírodou můžete narazit na nejedno zvířecí mládě...

Příroda to zařídila chytře, většina mláďat se rodí na jaře. Kdyby na svět vykoukla jen o pár týdnů dříve, pravděpodobně by nepřežila. Na jaře se však vše probouzí k životu, potravy je dostatek a tak mají malí tvorečkové spoustu času nabrat síly i zkušenosti do své první zimy.

Koho tedy můžeme na jaře vidět? Savčí mláďata patří bezesporu k těm nejpopulárnějším. V českých lesích můžeme narazit zejména na mláďata vysoké zvěře – například roztomilé koloušky, ale také okouzlující divoká selátka, vlčata, mladé rysy, liščata a pokud budete mít velké štěstí (nebo spíše velkou smůlu – jak se na to kdo dívá) také medvíďata. Mláďata však zřídka chodí sama, většinou je doprovází hrdá matka, která pro své drobečky (tak jako každá maminka) udělá cokoliv, takže pozor, obdivovat jen z bezpečné vzdálenosti a NIKDY NESAHAT!

Ale i ve městě můžeme narazit na jarní mláďata – snadno pozorujeme například mláďata ptáků. Jejich čiřikání se rozléhá skutečně hlasitě. Ptáčata se učí létat a samozřejmě, každé začátky jsou složité. Proto hlasitě pískají, aby upozornila, že letí, a ostatní měli dostatek času uhnout z cesty. Také mláďata ryb, obojživelníků a plazů se rodí a líhnou na jaře. I je můžeme snadno pozorovat, stačí vědět, kam se kouknout. Rybníky, tůňky a vlastně každé místo se stojatou vodou se hemží pulci a rybím potěrem, nicméně také larvami komárů a jiných méně oblíbených zástupců hmyzu.

Chceme-li mláďata pozorovat a přitom neohrozit je ani sebe, měli bychom dodržovat několik zásad. Jak už jsem zmínila, samozřejmostí je se mláďat nikdy nedotýkat. Vyvarovat bychom se ale také měli příliš blízkého přiblížení, aby matka ze svých mláďat necítila lidský pach. Také bychom neměli narušovat jejich prostředí – odkrývat hnízdiště, sahat do nor... Ačkoliv pro člověka zástupci naší fauny většinou nejsou nebezpeční, při setkání s mláďaty bychom měli dbát na to, abychom se neocitli mezi rodičem a mladými, protože to by matka mohla chápat jako ohrožení mláďat a v takovém případě může na člověka zaútočit nejen medvědice, ale také vlčice, rys, divoká bachyně či dokonce laň. Mateřský pud není radno podceňovat.

Jaro je kouzelnou dobou, kdy můžeme vidět tolik zvířat, až máme dojem, že se naše příroda vrací ke své původní pestrosti. Mláďata neoplývají takovými zkušenostmi jako dospělí, ještě se nenaučila lidí bát a proto jsou snáze k nalezení. Využijme tedy tohoto času a mějme oči dokořán. Vždy se však chovejme tak, abychom neuškodili a podívanou si pořádně užili!





Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík Miluju veverky a lišky, už jsem si uložila novou fotku "do své sbírky"Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velmi pěkný a aktuální článek!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles