Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní prořez stromů

14. 03. 2011 | Zahrádka

Za okny je ještě zima, pomalu a jistě ji ale ubývají síly. Až se za několik týdnů zcela rozplyne, všem milovníkům zahrádkaření a zeleně opět nastane rušné období jarních prací, následované dobou letního relaxu ve vlastním zeleném království.


Na to si budeme muset ještě chvíli počkat, nicméně práce na zahradě se již ozývá. Předmětem našeho zájmu by měly být zejména stromy - je vhodná doba na postřik a prořez ovocných stromů. V únoru a březnu je také nejvyšší čas zkontrolovat veškeré zahradní nářadí, dokoupit osiva a hnojiva a připravit si květníky a dostatek zeminy na přesazování.


Jarní prořez stromů


stromPři prořezávání se odstraňují odumřelé a poškozené větve nebo výhony napadené chorobami. Výsledkem je prosvětlení a provzdušnění koruny stromů a tedy podpora nového růstu kvalitních plodů. Jarní prořez se týká jádrovin, peckovin a bobulovin. Veškeré stříhání a řezání se musí stihnout do rašení pupenů, obecně by se tedy vše mělo zvládnout do konce března.


V době vymezené rašením pupenů až po plné vyvinutí listů totiž strom spotřebuje velkou část své uschované energie a jakékoli poškození, včetně ran z prořezávání, vede k těžkým stresovým situacím, které stromy oslabují. Základem každého jarního prořezu jsou kvalitní nůžky a pilka – se správným pracovním nářadím lze samozřejmě prořezávat snadněji a rychleji, důležité ale je, že řezy zůstanou hladké, s čistými, neotřepenými okraji. Tím se sníží riziko možných chorob.


Jaké nůžky zvolit?


V zásadě se používají čtyři typy nůžek. Na čerstvé výhony a slabší mladé větve jsou vhodné zahradnické nůžky s dvěma ostřími. Při stříhání působí nože proti sobě. Výsledkem je čistý řez, při kterém není větev poškozená rozdrcením. U zahradnických nůžek se nevyplatí šetřit, s dobrými nůžkami zvládnete snadno přestřihnout i větve o průměru 2 cm.


Na starší větve a tvrdé dřevo jsou vhodné kovadlinkové nůžky s pevnou spodní částí.  Pokud potřebujete přestříhnout silnější větve, sáhněte po dvojručních nůžkách na větve – oboustranná páka umožní snadněji přestřihnout větší průměry a díky dlouhým ramenům s nimi navíc dosáhnete i na větší vzdálenost. V nabídce jsou i nůžky s teleskopickými rameny, které ještě zvětšují dosah nůžek. Práci ve výškách bez použití žebříku umožní stříhací kopí. Jeho výhodou je veliký dosah a bezpečnější práce ze země.


Ráčnové nůžky


nuzkyTyto obzvláště silné a pohodlné zahradní nůžky jsou vybavené ráčnovým převodem, díky kterému lze snadno přestřihnout větve o průměru až 22 mm. Ráčna funguje jako utahovací mechanismus v závislosti na průměru stříhané větve, nemusíte se tedy bát, že nebudete mít sílu na přestřihnutí silných větví anebo tvrdého dřeva – ráčnový převod umožní přestřihnutí „na tři tahy“. Horní nůž s antiadhezivním povlakem je precizně broušený.


Nůžky mají přirozené držení, rukojeti jsou z lehkého hliníku s měkčenými plastovými prvky pro pohodlné používání. Bezpečnostní uzávěr lze kdykoli jednoduše aktivovat jednou rukou.


Kovadlinkové zahradní nůžky


Kovadlinkové nůžky Comfort jsou určené ke stříhání větví o průměru až 20 mm. Kovadlinkové nůžky, tedy nůžky s pevnou spodní částí, jsou obecně vhodné ke stříhání suchého a starého dřeva. U nůžek se při střihu precizně broušený horní nůž „zakousne“ do stříhaného materiálu, který z druhé strany přidrží spodní pevná kovadlinka. Nůž má navíc antiadhezivní povlak, který minimalizuje ulpívání zbytků z odstřihnutého dřeva a rostlin, práce je díky tomu snazší a rychlejší.


Rukojeti nůžek mají prvky z měkčeného plastu pro příjemné držení a dvě pozice úchopu pro silný a rychlý střih. Skloněná stříhací hlava zase umožňuje přesnější práci. V případě potřeby lze snadno aktivovat jednou rukou bezpečnostní uzávěr.


Ráčnové nůžky na větve


Tyto výjimečně silné a pohodlné kovadlinové nůžky umožňují, díky unikátnímu čtyřstupňovému ráčnovému mechanismu, přestřihnout silné větve o průměru až 45 mm. Ráčna funguje jako utahovací mechanismus v závislosti na průměru stříhané větve, nemusíte se tedy bát, že nebudete mít dostatek síly na přestřihnutí silných větví anebo tvrdého dřeva – nůžky zvyšují sílu až o 250 %.


Antiadhezivní povlak na přesně broušeném vrchním noži minimalizuje ulpívání rostlinných zbytků. Kovadlinka, do které nůž zapadá, je z hliníku. Z hliníku jsou rovněž oválná ramena nůžek, tím je dosaženo nízké hmotnosti a velké stability. Ergonomické rukojeti mají měkké prvky pro pohodlnou práci a bezpečné držení.


Teleskopické nůžky na větve


stromNůžky jsou velmi praktické – teleskopická ramena je totiž možné vysunout až o 25 cm a vy můžete stříhat i vzdálenější větve bez použití žebříku. Práce je tak snadnější a zejména rychlejší. Nůžky jsou dvoubřité, precizně broušené nože mají speciální tvar, který optimálně drží stříhaný materiál v oblasti stříhání.


Samozřejmostí je nepřilnavý povlak proti ulpívání rostlinných zbytků a ergonomicky tvarované rukojeti pro pohodlnou práci a bezpečné držení.
Nůžky jsou zkonstruovány bezúdržbově.


Stříhací kopí


S tímto stříhacím kopím dosáhnete bez pomoci žebříku na větve v koruně stromu i v hustém keři. Práce je tak nejen rychlejší, ale také bezpečnější a pohodlnější. Důležité je, že je kopí navrženo tak, aby se při práci nikde nezachytávalo – lankový tažný systém je celý uložený uvnitř násady a stříhací hlava je velmi úzká.


Na stříhací hlavě lze snadno nastavit úhel střihu (rozpětí 200˚) pro přesné stříhání větví v každém směru růstu. Nože jsou precizně broušené a mají nepřilnavý povlak, který minimalizuje ulpívání rostlinných zbytků. Stříhací hlava je na extra lehké hliníkové tyči, celková délka kopí je 160 cm. Díky vnitřnímu kladkovému převodu není na střih potřeba vynaložit velkou sílu, hravě zvládnete ustřihnout větve o průměru až 32 mm.


Zdroj: Gardena.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
za okny JARO SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
konečně jaro
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles