Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále

21. 04. 2015 | Česká republika

V katedrále Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci je možné v den jarní rovnodennosti pozorovat úžasnou hru slunečního světla. Letos ještě ve stejný den probíhalo dopoledne částečné zatmění slunce. Šlo tedy o velmi neobvyklý den se dvěma slunečními jevy. A oba stály za to je pozorovat.

Stavitelé Sedlecké katedrály, nejstarší ve střední Evropě, dokázali už ve třináctém století dokonale určit osu západu slunce. Uzpůsobili stavbu chrámu tak, aby ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti paprsek zapadajícího slunce putoval několik minut přes hlavní oltář. Autor plánů cisterciáckého chrámu není znám, na rekonstrukci v osmnáctém století se podílel proslulý architekt Jan Blažej Santini. Co asi vedlo člověka k nápadu, využít sluneční paprsky k takovémuto účelu? Lidé byli chytří a vynalézaví už tehdy. A jestlipak se chodili na osvětlený oltář dívat, jako je tomu v dnešní době? To se už asi nedozvíme.

Lidé se do katedrály schází již hodinu před začátkem slunečního jevu. Místa k sezení jsou ihned zaplněná a všude postává velká spousta lidí. Celý den bylo krásně, tak každý předpokládá, že i západ slunce bude nádherný. Žádný mráček na obloze tento nevšední zážitek nezkazí. Čekání lidem zkrátila hudební skupina, která zde zahrála a zazpívala spoustu pěkných melodií. Všichni s napětím sledují přibližující se paprsek. Nejdříve se jen nesměle dotknul oltáře a potom pomaloučku, jakoby nejistě, postupoval dále. V okamžiku, kdy sluneční paprsky osvítily oltář katedrály, bylo slyšet cvakání fotoaparátů a rychlé přebíhání diváků. Každý chtěl mít tu nejhezčí fotografii. Slunce možná chviličku postálo, aby to všichni stihli a pokochali se tím úžasným zázrakem. No a potom už zase běželo dál. Během chvilky katedrála potemněla a slunce zapadlo. Celé to trvalo jen pár minut, ale bylo to krásné.

Letos bylo možné sledovat tento zázrak již po páté. Každý ročník je benefiční akcí a výtěžek z dobrovolného vstupného byl tentokrát věnován organizaci, která zajišťuje zdravotně postiženým lidem možnost sportovat. Tato akce se již stala tradicí prvního jarního večera. A také se skvěle vydařila. Tolik lidí jsem zde snad ještě nikdy neviděla. Když se to tak vezme, tak tento nevšední jev vlastně zahajuje turistickou sezonu. Loni celý průběh natáčela i televize. Když jsme přišli domů, tak jsme se mohli ještě jednou potěšit slunečními paprsky postupujícími po oltáři katedrály.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále:

Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
Jarní rovnodennost v Sedlecké katedrále
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Santini byl prostě génius. Jeho architektura, včetně využití světla a akustiky, umístění staveb v krajině, i to, že se dožil pouhých 46 let - a co vše stihl!
Jezdíme občas do Žďáru, a pokaždé si jdu znovu a znovu prohlížet kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře i Dolní hřbitov.

V Sedlci to musel být krásný zážitek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jistě krásný zážitekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavé a pekne nafotené Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
se tato katedrála nachází? Jedná se o Sedlec u Kutné Hory?
Zážitek musí být úžasný!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle