Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní výlet

12. 04. 2015 | Vaše příběhy

Jaro už je tu, rozkvétají první květiny a vše se zelená. Naše kroky tedy vedly za bílými posly jara – bledulemi jarními. V naší republice je několik míst, kde se tyto květiny vyskytují na velkých plochách. Tvoří krásné koberce plné malých bílých zvonečků. Navštívili jsme místo, které je označováno jako nejrozsáhlejší s výskytem bledulí na Českomoravské vrchovině.

Z vlaku jsme vystoupili ve Ždírci nad Doubravou. V prvních jarních měsících sem míří davy turistů, tak už od nádraží je cesta celkem dobře značená. Prošli jsme téměř celé městečko a zastavili se v informačním centru. Zde jsme požádali o turistické razítko – je moc hezké, samozřejmě s bledulkami. Ochotná pracovnice nám ještě přidala informační letáček a popsala cestu. Takže stojíme na docela rušné křižovatce před infocentrem a vyrážíme do Ranského polesí. Část cesty vede podle silnice, ale potom se dostáváme na asfaltovou cestu a zde už potkáváme jen turisty s batůžky. Dokonce i dvě skupiny dětí s učitelkami vyrazily na výlet. Během krátké doby jsme došli k Pobočnému rybníku a odtud už to je jen malý kousek. V blízkosti rybníka je informační tabule, kde je plno zajímavostí o Národní přírodní rezervaci Ransko.

jarní výletVcházíme do lesíka, po obou stranách cesty jsou malé potůčky a místy ještě kupičky sněhu. Po chvíli už vidíme sem tam trs kvetoucích bledulí. Pořád jich přibývá a až spatříme bílé plochy.  Ale to ještě nejsme u cíle. Až po chvíli se objeví tisíce, no spíše miliony, kvetoucích bledulí. To je nádhera! Zůstali jsme stát a beze slova tu krásu pozorovali. Bledulky si tu rostou, jak chtějí, nikdo je neomezuje a netrhá. Je zde poměrně dost turistů pobíhajících s fotoaparáty a hledajících to nejlepší místo pro fotografování. I já se snažím zachytit ten bílý jarní koberec. Dcera se posadila na pařez po čerstvě uříznutém stromu a rozhlížela se okolo sebe. Prý si připadala, jako by jí všechny ty květy obstoupily a nechtěly pustit.

Původně jsme chtěli pokračovat po naučné stezce Ranským polesím. Nakonec jsme to vzdali, protože u bledulek jsme byli skoro hodinu a kochali se těmi drobnými kvítky. Naučná stezka je dlouhá skoro 10 kilometrů. Možná se sem vypravíme příští rok znovu a vše si projdeme. Návštěvu těchto míst vřele doporučuji, je to opravdu nádhera a potěšení. Cesty jsou zde zpevněné, takže procházka je ideální i pro maminky s kočárky nebo lidi, kteří používají invalidní vozík, vede sem i cyklostezka. Až k Pobočnému rybníku se dá jet autem a odtud to dojde každý, protože to není opravdu daleko.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jarní výlet:

Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
Jarní výlet
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krása!!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to muselo být moc hezké koukání..ještě jsem to nikdy neviděla.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dík za pěkný článek a fotky. Bledulky mám moc ráda a vidět jich tolik pohromadě - nádhera.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
i fotečky. Pro mě je Českomoravská vysočina daleko i když jsme tam několikrát byli, ale bledulky bych ráda v takovém množství viděla. My zase máme obrovské koberce sněženek. Naštěstí rostou v těžko přístupných místech, tak tam nikdo nechodí, jinak už bych je tam další rok nenašla. Dokud kvetly, chodila jsem se jimi kochat velice často.

Za článek i fotky SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles