Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaro patří knihám

23. 04. 2013 | Svátky

23. duben již tradičně patří čtení – slaví se Světový den knihy a autorských práv.  Protože já sama již od dětství velmi ráda čtu, miluju knihy a do jisté míry s nimi pracuji i ve své profesi, chtěla jsem napsat článek, kterým bych se věnovala právě tomuto zajímavému dni. Při bližším pátrání jsem ale zjistila, že článek na podobné téma tu byl zveřejněn již před dvěma roky. Nechtěla jsem se svého záměru tak lehce vzdát, proto vám přiblížím i jinou jarní akci spojenou právě s knížkami a čtením.

Nejprve ale přece jen krátce k tomu Světovému dni knihy a autorských práv. Slaví se už desítky let po celém světě, vyhlásilo jej UNESCO a jeho posláním je povzbudit každého, aby objevil radost a požitek z četby, ale také obnovit a zvýšit respekt k těm, kteří přispěli k sociálnímu a kulturnímu rozvoji humanity. Datum nebylo zvoleno náhodně, je významně spjato s celou řadou osobností světové literatury. V tento den např. zemřeli Miguel de Cervantes y Saavedra a William Shakespeare. Je to také datum narození či úmrtí dalších vynikajících autorů, mezi něž patří Garcilaso de la Vega, Vladimir Nabokov či Manuel Vallejo. Při příležitosti Světového dne knihy a autorských práv se pořádají nejrůznější akce v knihovnách a na školách. Určitě i v knihovně ve vašem okolí na tento významný den nějak upozorní.

jaro patří knihámMnohem známější a asi také rozšířenější knihovnickou akcí je Noc s Andersenem. V letošním roce připadá na pátek 5. dubna, proběhne už (a nebo teprve) po třinácté, a to nejen u nás, ale i na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Všeobecně je známo, že tento projekt byl motivován snahou přivést do knihoven a ke čtení malé čtenáře, přiblížit a zatraktivnit jim čtení, které dnešní děti příliš v lásce nemají. Při andersenovské noci, která probíhá vždy v termínu kolem 2. dubna, což je datum narození dánského spisovatele a autora nesmrtelných pohádek Hanse Christiana Andersena, stráví děti nevšední odpoledne, večer a noc se spoustou dobrodružství, soutěží, povídání, hraní ale hlavně čtení. Nemusí se odehrávat jen v knihovně, ale třeba i ve škole nebo ve školce. Jedním z hlavních témat letošního ročníku Noci s Andersenem bude 90. výročí narození ilustrátorky Heleny Zmatlíkové.

Co už ale tak všeobecně známo není, je fakt, že celý projekt Noci s Andersenem vznikl jako malá regionální akce knihovny v Uherském Hradišti a postupně se rozšířil po celé České republice i za její hranice. Hlavní organizátorky a autorky projektu paní Hana Hanáčková a paní Miroslava Čápová z dětského oddělení knihovny v Uherském Hradišti letos obdrží Cenu Hanse Christiana Andersena, kterou  uděluje Hans Christian Andersen Award Committee od roku 1996 organizacím, institucím i jednotlivcům, kteří přispěli k propagaci a rozšíření znalostí o nejvýznamnějším dánském spisovateli Hansi Christianu Andersenovi po celém světě.

A na závěr malá anketka, kterou knihovny letos v březnu pořádaly. V březnu probíhal průzkum, který měl za úkol zjistit, proč lidé v ČR nečtou, případně proč nevyužívají veřejné knihovny. Zkuste si také odpovědět.


Meluzína - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrou knihu si ráda přečtu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles