Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaro v parku Keukenhof

25. 02. 2011 | Evropa

Jestli jste doposud neměli možnost navštívit jarní Holandsko, tak to rozhodně napravte. Nizozemské království, jak se oficiálně Holandsko jmenuje, stojí za to navštívit kdykoli v době vegetačního období, ale jaro je přeci jen nejkrásnější.


Chcete-li vidět skutečné umění holandských zahradníků, pak navštivte park Keukenhof. V Holandsku je mnoho nádherných parků a květinových zahrad, ale Keukenhof je nejznámější a nejvýznamnější. Keukenhof najdete v městečku Lisse, kde je i příjemný hotel,  necelých 30 km severně od Amsterodamu. S Amsterodamem je Lisse  spojeno autobusovou dopravou. V Lisse je i pravidelný trh, kde se  prodávají cibulky a semínka různých květin, objevují se tu i novinky.


   Keukenhof, tento největší květinový park světa je zaměřený na  pěstování cibulovin, má rozlohu 32 ha, a po cestách a cestičkách  můžete nachodit  hodiny a nebudete vědět, co dřív obdivovat.  Historie tohoto místa sahá až do 15. století, kdy zdejší hraběnka Jacoba von Beieren založila rozsáhlou kuchyňskou zahradu. Od té doby je používáno i jméno Keukenhof: keuken = kuchyně, hof = dvůr.

   Park je veřejnosti otevřen od roku 1950  a o návrhy a výsadbu nápaditých záhonů se stará 24 zahradníků. Každoročně zde vykvete na 6 - 7 milionů především cibulových rostlin, jako jsou tulipány, krokusy, narcisy, hyacinty, lilie a další. Mnoho návštěvníků z celého světa  obdivují  s fotoaparátem u oka jedinečná seskupení květin, spolu s různými trvalkami a to v zeleni členitého parku s vodními plochami. Kvetoucí keře, staré krásné stromy a umělecká díla vystavovaná v přírodě, to všechno vytváří neopakovatelnou atmosféru.

  Přesně osázené záhony hýří neuvěřitelnými barvami a vůněmi, ale jsou i místa a zákoutí plné poklidu. Květiny jsou vysázeny tak, že když jeden druh odkvétá, jiný jej hned nahrazuje. Na začátku sezóny doplňují škálu různých květin sněhobílé japonské sakury, později rozkvétají barevné ostrůvky azalek a rododendronů.

  V areálu parku jsou čtyři pavilony, kde se konají květinové výstavy a soutěže o nejlepší výpěstky a květinové vazby. Nechybí různé atrakce pro děti.

Park během sezóny navštíví mnoho turistů z celého světa (údajně 800 tisíc). Samozřejmě
i zde potkáte skupinky Japonců, kteří nadšeně fotografují každý květ. Proto je lepší k návštěvě si vybrat termín mimo víkend. Pokud to není možné, a nebo vás zajímají akce právě pořádané v parku ve svátek, rozhodně zvolte ranní návštěvu. Tehdy si můžete kvetoucí park užít v klidu. Kolem poledne už hloučky turistů naplní cesty a chcete-li si udělat záběr na květiny, musíte mít trpělivost. Já sama jsem navštívila park Keukenhof v době, kdy se uskutečnilo oblíbené a slavné květinové korzo, takže návštěvnost byla obzvláště silná. Ranní procházka parkem byla přesto velmi příjemná.

Park je otevřen od dubna do září, od 8 do 19.30 hodin, vstupné je 13,5 eura (s mírnou slevou pro důchodce)

Část jarního programu:


24. března je slavnostní otevření parku

1. - 3. dubna  tradiční festival kostýmů

8. - 10. dubna Trh letních cibulovin

16. dubna      Květinové korzo

21. dubna      Slavnost květinové mozaiky

12. - 20. května   Největší výstava lilií



Park Keukenhof má samozřejmě i své internetové stránky, kde si můžete zjistit podrobné informace: www.keukenhof.com


Sever Holandska je proslulý pěstováním cibulovin po staletí. Tady působí největší producenti květin a je proto dobré vidět, co je vlastně kolem parku. Je nazapomenutelným zážitkem vidět pole mezi krachty (kanály) osázené řádky hyacintů a tulipánů až někam k obzoru. Mezi květy se pohybují traktory a různá mechanizace. Největším artiklem vývozu jsou vlastní cibule květin a proto pěstitelé nemilosrdně posekají květy a cibulky vyorají. Nejrychlejším řešením, chcete-li vidět pro nás nezvyklá pole  v okolí, je
půjčit si pohodlné kolo, ta jsou hojně užívaná, anebo projeďte se po kanálech lodí. V parku je i starý zachovalý větrný mlýn a z jeho ochozu je pěkný rozhled po barevné
rovinaté krajině.

  Karel Čapek popsal ve svých Obrázcích z Holandska svoje pocity a postřehy z návštěvy Holandska v roce 1932. Já si myslím, že Holandsko působí na návštěvníky pořád stejně. Posuďte sami:


"Tož abych to bral po pořádku, první čistě holandský dojem jsou cihly. A okna. A hlavně velocipédy. A hlavně cihly a okna. Ty cihly, to je lokální barva Hollandu: zelený kraj a v něm domečky z drobných červených, bíle spárovaných cihel, domečky s velkými jasnými okny a zelený kraj s cestami z cihel, po kterých si to tiše hasí velocipédy...
Od města k městu vedou rovné silnice se starými alejemi, jako za starých časů starého Hobbemy, podél silnic kanály, bez konce kanály, čtvercující bez konce rovný kraj..."
  

Jen zkuste a uvidíte, jaký pocit budete mít z této nejlidnatější země Evropy.


Bugy  - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jaro v parku Keukenhof:

Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
Jaro v parku Keukenhof
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bez komentáře,prostě nádheraSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek je krásně napsaný a přesně vystihuje atmosféru parku. Byla jsem tam jednou... ačkoliv jsem tam strávila spoustu času, myslím, že jsem neprošla všechno.
Obdivuji umění zahradníků, sladit květiny do přesných útvarů. Jedním slovem NÁDHERA!! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tampřed dvěma lety...je to nádhera. Opravdu to stojí za podívanouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
letos letíme za kamarádkou do rotterdamu, takže se podíváme tady, už se moc těším
díky za krásný článek
Obrázek uživatelky
profil
Pojedeme s máti v dubnu. nemůže se dočkat Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice