Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jasmín sambakový – ovoňte si čaj

27. 08. 2010 | Zahrádka

Jasmínový čaj už snad někdy ochutnal nebo alespoň letmo zahlédl každý. Je to vlastně zelený čaj s pronikavou vůní jasmínu, kterou je pověstný. Jedinečné aroma dodávají tomuto čaji usušené květy jasmínu sambakového  (jasminum sambac).

Ale jasmínový čaj nemusí být jen specialitou exotických čajoven, můžete si ho vyrobit i sami doma. Potřebujete k tomu jen sypaný zelený čaj (dnes už běžně k dostání) a vlastnoručně vypěstované květy jasmínu sambakového…

Návštěvník z Indie

Jasmín sambakový původně pochází z Cejlonu (dnešní Srí Lanky) a přední Indie. Podle ročního období ho můžete zastihnout ve tvaru keříku nebo liány. Má drobné sytě zelené listy a výrazně bílé květy, které silně voní – zejména večer. Květy rostou v trsech na konci větévky – čím je tedy keřík hustější, tím vydatněji kvete.

Ačkoliv jasmín sambakový pochází původně z tropického klimatu, u nás ho můžeme s úspěchem pěstovat jako pokojovou nebo přenosnou hrnkovou rostlinu. Ať už budeme jasmín pěstovat venku nebo v bytě, nesmíme ho nikdy vystavit přímému slunci. V přírodě totiž tuto půvabnou liánu chrání před agresivními slunečními paprsky stín stromů nebo větších keřů. Stanoviště musí také být chráněno proti průvanu, který jasmín přímo nesnáší.

Jasmín sambakový pěstujeme v běžně prodávaném substrátu, do kterého můžeme přimíchat kousky vápence. Hnojíme od dubna až do října hnojivem určeným k pěstování zeleniny. Z rostlin hnojených obyčejným hnojivem pro pokojové rostliny nelze kvůli obsahu škodlivých látek sbírat květy k aromatizaci čaje. Rostlinu jasmínu přesazujeme podle potřeby – nejčastěji tehdy, pokud už kořeny vyrůstají z odtokových otvorů v květináči. Zaléváme střídmě tak, aby substrát nebyl přemokřený, ale ani nepřeschl.

Od října až do dubna vyžaduje jasmín zimní období klidu. Přestěhujeme ho proto do světlé místnosti, ve které teploty neklesají pod 5°C. Optimální zimovací teplota jasmínu je 5-10 °C.

Domácí jasmínový čaj

Pokud pečlivě dodržíte všechny výše vyjmenované jednoduché pokyny, dočkáte se brzy záplavy sněhově bílých jemně strukturovaných a omamně vonících květů. Pokud je chcete použít k osvěžení vůně čaje, otrhejte je první večer po rozkvětu (tehdy mají v sobě nejvíc aromatických látek) a pozvolna usušte na dobře větraném místě. Usušené jasmínové květy skladujte v dobře uzavíratelné dóze buď samostatně, nebo již smíchané se sypaným zeleným (možno i černým) čajem. Pokud se rozhodnete skladovat usušené květy samostatně, budou vám k ovonění jednoho malého šálku čaje stačit 2-3 květy, které vhodíte dovnitř ještě před zalitím vodou a pak už si jen vychutnáte kouzelně voňavý domácí jasmínový čaj.

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zelený čaj s jasmínem je moc dobrý. Jasmín, jako květinu, jsem viděla v květinářství. Známá mě však od koupi odradila - prý je náročný na pěstování.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík ja som radšej za matu
Obrázek uživatelky
profil
tú vônu velmi rada nemám
Obrázek uživatelky
profil
To by mě ani nenapadlo, že se dá jasmín pěstovat doma. Asi se po nějakém poohlédnu. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zelený jasmínový mám moc rádaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles