Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Je dentální hygiena nutná nebo jde jen o marketingový trik?

26. 03. 2015 | Krása
Dříve bylo možné navštívit jen zubaře, který se o náš chrup postaral kompletně. Dnes se v péči o dutinu ústní dělí s dentální hygienistkou. Je její práce nezbytná? Proč se něco, co bylo běžné u zubaře, přesouvá do rukou jiného odborníka?

Dentální hygiena není zkrášlovací procedura

Pokud je řeč o dentální hygieně, je potřeba mít na paměti, že jde o léčebný proces a žádnou kosmetickou úpravu. Hygienistka odstraňuje příčiny zánětu dásní (gingivitigy) a parodontitidy. Můžeme sice namítat, že v minulosti dentální hygienistky neexistovaly, ale to neznamená, že jde o nový způsob, jak z pacienta dostat víc peněz.

Dřív se sice dásním taková péče nevěnovala, a také proto má většina lidí starších padesáti let velké problémy se zuby a s dásněmi nebo již spoustu zubů nemá; výjimkou bohužel nejsou ani zcela bezzubí lidé v této kategorii.

Dentální hygienu může provádět specialista na dentální hygienu nebo sám zubař

dentální hygienaV první řadě je nutné zhodnotit úroveň ústní hygieny. K tomu se nejčastěji používají indexy krvácivosti dásní. Dále je vhodné se podívat po kazech, jelikož dentální hygienista zuby velmi dobře prohlíží, a tak najde kdejakou drobnost. Pak už nastává samotné čistění zubů. Je nutné odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má skoro každý.

Dalším krokem je pískování (air flow) – pomocí velmi jemného písku odstraňuje odborník zbytky kamene a především pak pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou či kouřením. V případě pokročilé parodontitidy se stav musí předem konzultovat s ošetřujícím zubařem, který stanovil léčebný proces. Součástí dentální hygieny je pak i odstranění poddásňového kamene, což je základní součást léčby parodontitidy.
"V rámci profesionální dentální hygieny musí být i podrobná instruktáž správné techniky čistění dutiny ústní. Stále totiž platí, že čistý zub se nezkazí. Vždy poznám na první pohled, jak se daný klient o své zuby stará a ve většině případů je dobře patrné, kde dělá chybu. Tu musíme společně napravit. Každého je potřeba naučit jak si chrup čistit efektivně a pečlivě,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Posledním krokem je kontrolní návštěva v individuálně stanoveném čase. Zde se odborník přesvědčí, zda klient zvládne chrup vyčistit, nebo zda je nutná reinstruktáž správné péče o zuby a dásně.

Výsledek oceníte

Již po první návštěvě dentální hygieny jsou viditelné výsledky. Nejenže zuby jsou hladší, bělejší, ale i mezizubní prostory jsou průchodnější. Hygienistka či lékař vám také poradí, jaký zubní kartáček máte používat a co je hlavní, doporučí vám, které z palety mezizubních kartáčků jsou pro vás vhodné. A nedivte se, když budete odcházet s několika velikostmi kartáčků na čistění mezizubí. Jen málokdo je takový šťastlivec, že má všechny mezizubní prostory stejně veliké.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !