Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je vhodná vodní postel?

13. 09. 2010 | Moderní bydlení
Uvažujete o nové posteli nebo si plánujete pořídit jen novou matraci? Už je vám nepříjemné po mnoha letech spát na proleželé matraci? Popíši vám, jaký je rozdíl mezi klasickou a vodní matrací. Klasická matrace klade ležícímu tělu odpor, ta vodní je schopná ležící tělo respektovat a vytvarovat v závislosti na formě jeho postavy, doslova postavu obteče.

Dalo by se říci, že jde o dokonalé rozložení váhy ležícího těla. Vodní postel znali už staří Peršané, kteří používali pytle z kozí kůže naplněné vodou. V 19. století vodní lůžko hrálo důležitou roli ve zdravotnictví, zejména při léčbě různých onemocnění, nebo jako účinná prevence proti proleženinám. Dnes je běžnou součástí domácností, a to i v České republice, kde ale ještě není moc rozšířená. Vodní postele se u nás objevily v průběhu 90 let minulého století.


Výhody vodní postele

Vaše tělo je celé stejnoměrně podpíráno.
Váš krevní oběh je optimální, protože vás nic netlačí.
Optimální rozložení podpory těla a tím je dokonalé nadlehčení vašeho pohybového aparátu.
Příjemným teplem se mohou vaše svaly mnohem lépe uvolnit.
Nedochází k otlakům a tím ke zhoršení krevního oběhu.
Rychleji usnete, cítíte se uvolněni.
Méně se během spánku budete obracet, tím dosáhnete hlubšího spánku.
Je nejhygieničtější systém spánku, snadná údržba postele, díky které nevznikají alergeny.
Postel můžete přizpůsobit vašemu osobnímu přání.
Teplo u vodních postelí přichází zespodu, neudržuje se kondenzovaná pára v matraci.
Probudíte se zcela vyspalí, budete se cítit tělesně
i duševně odpočinutí a po celý den se budete cítit fantasticky.
Podpora páteře snižuje vrtění a převalování se o 70% a tím dochází k prodloužení a zkvalitnění hluboké fáze spánkové a tělo se stává kvalitněji odpočaté v kratším čase.


Nevýhoda vodní postele

Vyhřívané vodní lůžko za rok představuje spotřebu energie 300 - 500 kWh, což je více než běžná chladnička. 

Faktem ale zůstává, že měkké vodní postele se osvědčily a za posledních 30 let si jejich výborné vlastnosti vyzkoušely a ocenily nejenom starší osoby trpící bolestmi páteře a proleženinami, ale také těhotné ženy, které mohou lépe spát na břiše, a také se osvědčily u kojících matek. Další výhodou je, že se zlepšuje krevní oběh, a tím pomáhá uvolnit ztuhlé svaly a klouby. Uleví se také lidem s nadváhou, bolestmi zad nebo i těm, kteří mají jakékoliv pohybové omezení. Také usínání ve vyhřáté matraci je mnohem příjemnější. 

Pořídit si klasickou nebo vodní matraci?

Klasická klade ležícímu člověku odpor, tím větší, čím tvrdší je lůžko. Proto v průběhu noci často měníte polohu, abyste ulevili styčným plochám svého těla s podložkou. Přestože moderní kvalitní matrace z materiálů s tvarovou pamětí si s tělesnými proporcemi ležícího člověka dokážou celkem poradit, nikdy nemohou dosáhnout tekutého efektu. Další předností vodní je vyhřívání, které spánek zpříjemňuje, ale na druhou stranu prodražuje. Musíte zapřemýšlet, jestli chcete kvalitní spánek za peníze, nebo budete raději spát na klasické, která nic nestojí. Lékaři doporučují vodní lůžko také astmatikům a lidem, kteří trpí alergií na roztoče. U vodních postelí prach ani kožní šupinky nemohou nikam proniknout a poradí si s nimi běžná údržba, jako praní povlaků a potahů. Vodní postel má také delší životnost  a funkčnost než klasické matrace.

Stejně jako u běžných matrací se i u vodní orientujeme při výběru podle tvrdosti. Každá matrace obsahuje několik vrstev vatelínu, který je prokládán molitanem. Po napuštění se zklidňuje vodní hladina a současně zvyšuje tvrdost matrace, čím více vrstev, tím tvrdší je matrace a tím rychlejší má zklidnění. Nejtvrdší matrace která má až osm vrstev se dokáže zklidnit během vteřiny, tudíž nehrozí žádné vlnobití.

Tyto matrace jsou určeny pro lidi s váhou nad 120 kg a pro milovníky tvrdého podkladu. Pokud se ale chcete pohupovat jako na mořské hladině a moc nevážíte, k tomu je určená matrace s jednou nebo dvěma zklidňujícími vrstvami. Rozměry vodních matrací jsou úplně stejné jako u klasických, na trhu jsou jedno i dvoulůžka.

Zdroj fota: Sconto

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
No, tak to netuším, jestli bych se dala ukecat: D Spíše než na vyzkoušení, ale určitě bych na ní nechtěla spát každý den. Určitě ne poté, co jsme si koupili krásnou postýlku: http://www.zlutahala.cz/postel-180-p4047 a do ní úplně nejdražší matrace: D Ale aspoň se ráno nebudím opět polámaná.
Obrázek uživatelky
profil
ja bych ji chtela..
Obrázek uživatelky
profil
zajímalo by mě jak se na tom spí,ale asi bych to nechtělaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pre mna určite nie
Obrázek uživatelky
profil
jsem spíš pro dobrou matraci a polohovací rošt na elektriku Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles