Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je vypadávání vlasů kosmetický problém nebo nemoc?

8. 07. 2008 | Péče o vlasy
Kvalita a kvantita vlasů zásadně ovlivňuje osobní, pracovní a společenský život. Dokresluje výsledný vzhled jedince a významně přispívá k vnímání pocitu atraktivity či nepřitažlivosti. Pěkný účes, udržovaný sestřih a zářivá barva – to jsou žádoucí vlasy z pohledu většiny laiků i kadeřníků.

Jenže! Vlasy i pokožka hlavy mohou onemocnět. Lupy, svědící místa ve vlasech, vypadávání vlasů, nadměrný mazotok – to jsou vnější projevy nemocí, které zajímají kožního lékaře. Tím, že si na většinu pokožky vlasové části hlavy nevidíme, všimneme si těchto nepříjemných projevů až po čase, nebo když nás na to upozorní okolí. Mezi nejčastější potíže patří vypadávání vlasů a problémy s lupy.


VYPADÁVÁNÍ VLASŮ


Normální nebo androgenetické vypadávání vlasů?

vypadávání vlasůDenně vypadne zdravému člověku normálně asi 40 až 100 vlasů. Rozsáhlejší padání však signalizuje jak nemocnému, tak lékaři určitý abnormální stav. Zda je to výpad přirozený či chorobný, vyvolaný nějakou zevní nebo vnitřní příčinou, lze rozhodnout jen v ordinaci kožního lékaře.

Pouhé posunutí vlasové hranice nad čelem vzad se objevuje u 96 % mladíků a 80 % žen, což se obecně považuje za přirozenou známku dospělosti. Teprve prořídnutí vlasů nad tuto linii a ve spánkové oblasti se považuje za prvý příznak androgenetické alopecie (plešatosti). Uvádí se, že predispozice u bělochů mužského pohlaví k androgenetické alopecii se vyskytuje u 12 až 15 % osob. U černochů je uvedený typ plešatosti mnohem méně častý, u mongoloidní rasy vysloveně vzácný.

Androgenetická (příp. androgenní) alopecie je nejčastější formou zvýšeného výpadu vlasů. Jedná se o nadměrnou ztrátu vlasů podmíněnou přítomností testosteronu. Není to onemocnění v pravém slova smyslu, přestože je geneticky podmíněné a ovlivněné androgenními (mužskými pohlavními) hormony. Dochází přitom k ústupu vlasové hranice z čela a temene, po letech nakonec zbývá pouze podkovovitý pruh vlasů kolem hlavy. Mužské pohlavní hormony vznikají u mužů ve varlatech i v nadledvinách, u žen se tvoří také, ale jen v kůře nadledvin. Plešatost tedy může vzniknout i u žen – zpravidla po klimakteriu, kdy se snižuje a postupně vyhasne produkce ženských pohlavních hormonů. Ztráta vlasů bývá u žen mírnější, ke vzniku typické pleši u nich dochází jen zřídka, zato jim vlasy vypadávají v celé vlasové oblasti.

Stimulace růstu vlasů

U androgenetické alopecie jsou pro léčbu k dispozici přípravky pro lokální i celkovou aplikaci.
V lokální léčbě se u žen i mužů uplatňuje například minoxidil ve formě roztoku (Regaine liq., Neocapil liq.). Léčivá látka minoxidil v silnější koncentraci (Regaine 5%) má při aplikaci na postižená místa schopnost podnítit vlasové folikuly (váčky, v nichž je zakotven vlas) k tvorbě nových vlasů.
U většiny pacientů s androgenetickou alopecií alespoň stabilizuje úbytek vlasů. Pro lokální užití je na našem trhu kromě minoxidilu k dispozici celá řada kosmetických prostředků, jejichž efekt někdy není zcela přesvědčivý. Pro úspěšnou léčbu nadměrného výpadu vlasů je nejdůležitější správná diagnóza
a identifikace všech faktorů, které mohou stav zhoršovat.



Autor: Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA
přednosta Dermatovenerologické kliniky
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha



Více informací o zdraví vlasů a vlasové pokožky najdete na www.czv.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to iste aj o dedičnosti
Obrázek uživatelky
profil
mě vždycky začnou vypadávat vlasy, když jsem ve velkém stresuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles