Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeet Kune Do stvořil Bruce Lee

30. 03. 2011 | Fitness
Jeet Kune Do je kreativní, svobodné a individuální bojové umění, které vytvořil legendárním herec, učitel a filozof Bruce Lee. Bylo založeno v roce 1967 a jeho oficiální název je Jun Fan Jeet Kune Do, protože začátek je oficiální čínské jméno Bruce Leeho, v překladu do češtiny to znamená Bruce Leeho cesta zastavující pěsti. Hlavním cílem Jeet Kune Do je připravit člověka na stresovou situaci při napadení a vyřešit konflikt co nejrychlejší a nejúčinnější cestou.

Při Jeet Kune Do se naučíte několik základních technik a footwork, jako je technika střehů, postojů, chůze a přísunů. Dále mnoho reálných a osvědčených kombinací a techniky s ohledem na rychlost, přesnost, výbušnost a účinnost.  Naučíte se řešit konflikty a to jak  prekonfliktní, konfliktní, tak i postkonfliktní situace a jak je co nejrychlejší a nejúčinnější cestou vyřešit. Cvičení také bude obsahovat psychologickou připravu na možné konflikty, řešení vyjednáváním, předcházení útoku nebo ochrana druhé osoby při napadení.

Cvičenci Jeet Kune Do se vedou k tomu, aby konfliktům hlavně předcházeli, vyhýbali se jim, nedávali nikomu záminku k zaútočení a  aby ochraňovali své blízké a slabší. Současně by ale měli získat jak se říká zdravou agresivitu, která je pro střetný boj nutná, pokud už k němu dojde. Jeet Kune Do je systém boje, kdy se obránce musí neustále přizpůsobovat protivníkovi. Dá se tedy říci, že je to intuitivní obranný systém, kdy má obránce povoleno udělat cokoliv, aby se ubránil a vyhnul zbytečným zraněním.

Pokud se rozhodnete Jeet Kune Do cvičit, měli byste si pořídit grapplingové rukavice nebo klasické boxerské rukavice, chrániče zubů a holení, chrániče kolen a loktů, boxerskou přilbu nejlépe s mřížkou, chránič hrudníku, tzv. krunýř a nejlépe kovový suspenzor.  

Cvičit můžete v jakémkoliv oblečení, nějaké tričko s krátkým a dlouhým rukávem, volné kalhoty a tenisky. S sebou samozřejmě jako u každého sportu musíte mít vždy dostatek tekutin a ručník.

Jeet Kune Do na rozdíl od jiných bojových umění neobsahuje žádné sestavy ani předem daný systém technik, je neohraničené a svobodné. Neustále se mění a obsahuje neobvyklé situace a pohyby. Je to dlouhodobý systém, který využívá tréninkové pomůcky a systematická cvičení k rozvinutí maximální rychlosti, síly, načasování, koordinaci a práci nohou. Podle Bruce Leeho nemůže žádný bojovník správně nacvičovat techniky, jestli na to není jeho mysl připravená, to znamená, že musí být čistá, prázdná a zbavená jakýchkoliv bloků a omezení.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je tolik bojových umění a mě to ani nic neříkáSmajlíkmoc hezky napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles