Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jen jdi k lékaři, nemoc už se najde

12. 10. 2010 | Vaše příběhy

Jedno ze známých přísloví o nemoci. Také Angličané mají výstižné a pravdivé přísloví: Nemoc přijždí na koni, ale odchází pěšky.

Všichni se asi bojíme nemoci a stáří. Poprvé jsem z nemoci dostala opravdový strach, když jsem tehdy jako dítě byla navštívit svou maminku v nemocnici. Moc si toho z té návštěvy nepamatuji, vím ale, že byla velmi bledá a hodně zhubla, skoro jsem ji ani nepoznala. Až o mnoho let později jsem se dozvěděla, že měla už tehdy nádor v prsu...

Přišel rok 1989...

Byla krátce v důchodu, těšila se, jak si konečně odpočine a začne užívat. Odjela tehdy do lázní, moc se těšila. Tehdy ještě neexistovaly u nás mobilní telefony, takže jsme nijak po dobu jejího odjezdu nebyly v kontaktu. Už se blížil konec jejího pobytu v lázních, když se mi na stole v kanceláři rozdrnčel telefon. Volal mi primář tamějšího oddělení nemocnice, abych za matkou co nejrychleji přijela. Nejdřív jsem vůbec nechápala, o čem to mluví.  Až když mi sdělil, že mou matku operovali a není jisté, že převoz do našeho města přežije, došlo mi teprve, že to není žádný běžný úraz nebo operace slepého střeva. Byla to rakovina v pokročilém stadiu. Vůbec nic jsem nechápala, maminka si na nic před odjezdem nestěžovala, neměla jsem vůbec tušení, že je tak vážně nemocná. Dnes, po těch letech od její smrti si myslím, že to věděla, ale nic mi nechtěla říct. Krátce po převozu do nemocnice v našem městě zemřela. Bylo jí 56 let. O několik let později mi rakovina vzala dalšího blízkého člověka, bratra.

Když jsem si zhruba před dvěma roky poprvé nahmatala bulku v prsu, nemyslela jsem na rakovinu. Přesto pro svůj klid jsem se objednala na mamograf. Po zjištěné anamnéze a vyšetřeních mi lékař sdělil, že musím docházet na kontrolní vyšetření pravidelně. Když jsem šla na mamograf poprvé, bála jsem se. Ale opravdu to nic není, vyšetření nebolí, je jen trochu nepříjemné. A když vám lékař doporučí kontrolní ultrazvukové vyšetření, ničeho se nebojte. Pokud zaznamenáte na svých prsou nějaké neobvyklé změny, např. výtok z bradavky, zduření, bulku, propad bradavek a jiné, rozhodně příznaky nepodceňujte a při sebemenším podezření navštivte svého lékaře.

Jednou jsme si povídaly o rakovině s kamarádkou. Velmi mě překvapila, když říkala, že by prostě k lékaři, pokud by měla nějaké příznaky vážné nemoci nebo rakoviny, nešla. Nechápala jsem, proč.
"Copak se vůbec nebojíš o své zdraví?" ptala jsem se jí.
"Bojím," odpověděla. "Ale ještě víc se bojím toho, že by mi něco našli!"
Marně jsem jí přesvědčovala, ona si stála na svém.
"Jednoduše bych to neunesla!" Uzavřela nakonec naši diskuzi.

Při tomhle rozhovoru jsem si vzpomněla na svou maminku. Musela vědět už dlouho před odjezdem do lázní, že není v pořádku, protože když jsem později mluvila s panem primářem, řekl mi toto: Kdyby vaše maminka přišla před rokem, mohli jsme ji zachránit. Musela mít velké bolesti už dlouho. Pamatujte si: Vždycky je lepší jít k lékaři zbytečně, než pozdě!
Jeho slova doporučuji všem, kdo se třeba zdráhají navštívit lékaře nebo se bojí vážné nemoci. Může Vám to zachránit život.

 

Kacice

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
proto - prevence, prevence, prevence - i když také není všemocnáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zavisí ozaj od lekára
Obrázek uživatelky
profil
alebo, ked ťa nič nebolí, chod k lekárovi a on ti niečo najde
Obrázek uživatelky
profil
toto je večná pravda
Obrázek uživatelky
profil
Všem moc děkuji, Macizaj, přeji hodně štěstí a děkuji
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles