Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jen slova ...

11. 07. 2009 | Vaše příběhy
Chlapi tvrdí, že ženským nerozumí. Že prý  náš komunikační kanál je průtokový ohřívač emocí bez logický struktury.  Když jsem byla ještě malá a nedůvtipná, což už je dávno, tak jsem nechápala, čemu že to nerozumí. Pak jsem sama sebe několikrát přistihla při tom, jak pokládám svému příteli otázky, které by mohly vyhrát první místo v soutěži o pipinovskou demenci.

Šalamoun, donucený vyslechnout něco takového by mi ve své moudrosti místo odpovědi vlepil výchovný políček a předepsal  týdenního bobříka mlčení. Vím to. Ale nedá mi to a znovu a znovu se ptám. Hitparádu mojí interní blbosti vede průpovídka: Ty mě neposloucháš, že ne? Neposloucháš! Tak schválně, řekni, co jsem říkala!  

Jó, když jsme se zamilovali, to ještě byla idylka. Ale po čtyřech letech si vybudoval filtrační systém, kterým neprojde cokoli s řídkou informační hodnotou. Po hodině energického chroptění na téma "Mluvím, tedy jsem" většinou zjistím, že  můj monolog ani nedolehl k jeho zvukovodu. Znejistím. Vytrhnu přítele z mikrospánku a začnu ho vyslýchat. Jeho automat zopakuje pár posledních slov, já zaskučím, na tři sekundy se urazím a jedeme vesele dál. Kam? Ke svatbě, patnácti dětem, třem psům, šesti kočkám, Jen slova ... rybičkám, slonovi, oranžový kuchyni, za delfínama a na cestu kolem světa a.... a tady někde přítel pozvolna vypíná...

Udržet vztah mezi partnery stále tak živý vyžaduje každodenní práci. Jakou práci však mám na mysli? Nejedná se o práci fyzickou, nýbrž duševní, respektive duchovní. Základem vztahu by měla být komunikace mezi partnery. To však je již první problém, který v mnoha vztazích nefunguje. Zatímco partnerka komunikaci vyžaduje, partner je často zaměřen spíše na praktické věci.
    
To samo o sobě není nic špatného, protože muž a žena myslí každý jiným způsobem. Problém nastává tehdy, když se partner nedokáže vcítit do partnerky a pochopit, co ona vyžaduje. Obráceně to totiž většinou funguje. Partnerka je většinou jako žena více empatická a partnerovy potíže vycítí. Avšak partner málokdy svoji dívku chápe a nedokáže proniknout do jejích potřeb a pocitů. Sám se často uzavírá do sebe a se svými problémy se nesvěřuje. Naučil se, že musí být silný a pevný, jinak by dal najevo svoji slabost. Tím by se shodil před kamarády a navíc má strach, že by ho jeho partnerka opustila.

To je však falešná představa, kterou v nás vytvořila společnost, jíž jsme součástí. Partnerka by mnohdy ráda viděla partnerovu nejistotu, protože spíše jeho uzavření v ní vyvolává neklid.

Muži také často navrhují různá řešení. Pokud jejich partnerka přijde domu z práce a začne vyprávět o tom, jak se pohádala s ředitelem, kolik zase měla práce a že se cítí unavená, automaticky je napadají odpovědi typu: “Tak řekni tomu řediteli, že s ním nesouhlasíš!”, nebo „udělej to a to a budeš se cítit líp“. Problém je ale v tom, že jejich partnerka nechce taková řešení slyšet. Ona chce, aby jí muž naslouchal, občas řekl, jak to má těžké a snažil se ji pochopit. I já jsem se musel naučit, že nesmím navrhovat řešení, která mě instinktivně napadají, ale spíše stát při své partnerce.

Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !