Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jenský plán – výchova a vzdělávání

23. 12. 2008 | Výchova
Jenský plán řadíme spolu s dalšími typy výchovy a vzdělávání (Waldorfská škola, Montessoriovská škola, Daltonská škola a Freinetovská škola) k tzv. alternativnímu školství, alternativním školám.
Alternativní školy jsou v zahraničí zcela běžným vzdělávacím systémem. V České republice došlo k jejich rozvoji a vůbec otevření až po roce 1989. I přes svou několikaletou a zavedenou tradici u nás v některých lidech vzbuzuje alternativní výuka pocity spíše negativní. Domněnky, že jinými způsoby než klasickým sezením v lavici, danými a striktně dodržovanými osnovami a podřízenosti žáků k učiteli, se nedá ničemu naučit, nemusí být zcela pravdivé a přesné.

Pojem „alternativní škola“ nebo „alternativní vzdělávání“ je mnohovýznamový a užívá se často jako synonymický ekvivalent k jiným pojmům, jako je volná škola, otevřená škola, nezávislá škola, netradiční škola, soukromá škola aj. Toto je jedna z mnoha definic, kterou nám literatura nabízí. Za sebe alternativní vzdělávání chápu jako odlišnou výchovu a formu učení než je obvyklé v „normálních“, klasických školách vedených podle školských osnov.

Jenská alternativní školaJenský plán rozvinul a zapracoval německý evangelický pastor a univerzitní profesor pedagogiky Peter Petersen (1884-1952) v Jeně. Po získání univerzitního titulu nastoupil praxi na gymnáziu v Lipsku. Od druhé poloviny dvacátých let šla Petersenova kariéra strmě vzhůru. Nejprve zveřejnil svou koncepci pojetí pedagogiky a roku 1927 vystoupil na IV. Mezinárodním kongresu pro Novou výchovu se systémem nové národní školy, která byla bouřlivě přijata jako „jenský plán“. P. Petersen až do své smrti spolu s manželkou Elsou, která byla také učitelka, rozvíjel a zdokonaloval svůj nový typ školského vzdělávání.

Nejdůležitější rysy Jenského plánu

o žáci jsou zahrnuti v tzv. kmenových skupinách přesahujících ročník (například jedna skupina sdružovala žáky od 6-8 let věku)

o žáci se neučili podle klasického rozvrhu hodin, ale podle týdenního pracovního plánu, který střídal pedagogické situace rozhovor, hra, práce a slavnost

o děti se učili v tzv. obytném pokoji, na němž se sami podíleli

o ve školách jenského plánu se na závěr roku nevydává klasické vysvědčení


Hlavním cílem Jenského plánu
je vytvoření bohatého, podnětného a volného výchovného a vzdělávacího prostředí pro děti. Vývoj Jenského plánu byl poměrně nerovnoměrný. Po počátečním strmém vzestupu ve 20. letech přišel útlum. Dnes se jenské školy nebrání ani přebírání různých technik například z freinetovské nebo montessoriovské pedagogiky. Kolébkou jenského školního systému je Nizozemsko, kde je na dvě stovky škol, dále Německo a Belgie. V České republice zřejmě žádná alternativní škola podle koncepce Jenského plánu není.


Curdibilka – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem pro kombinaci klasické školy a alternativní. Sama jsem měla tu možnost vidět alternativní v praxi a je pravda, že děti jsou pak víc "v pohodě", protože se nemusí stresovat známkami a jsou samostatnější, ale na druhou stranu bych řekla, že znají méně. Určitě jsou dobré pro zvlášť nadané děti, které se učí ze svého zájmu, ale pro normální děti jsou bez nějakého viditelného cíle, což je škoda. Rozhodně ale souhlasím s tím, že by na prvním stupni (řekněme do třetí třídy) mělo být ústní hodnocení, protože dítě, které se snaží a nedaří se mu spíše snese slova nežli známku, která se mu nijak nevysvětlí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles