Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeseník

3. 05. 2017 | Česká republika

Nedávno jsem tu psala o našem jarním výletě do města a lázní Jeseník. Vlastně jsem se k samotnému Jeseníku nedostala - nakonec jste si mohli přečíst o tom, jak jsme cestou objevili zámek v Loučné nad Desnou. Byla by ale škoda se nevrátit zpátky ke krásám tohoto malebného moravského města a samotných lázní... Dnes bych to tedy ráda napravila. Jestli přemýšlíte, kam za zážitky a krásnou přírodou, třeba pro vás bude můj dnešní článek malou inspirací.

Jeseník je lázeňským městem ležícím v Olomouckém kraji. Má pouze necelých 12 tisíc obyvatel, ale přesto je hojně vyhledávaný – proslulost mu zajistilo zejména lázeňství. A nejedná se jen o samotné lázně v Jeseníku, také nedaleká obec Lipová-lázně není lázeňským hostům vůbec neznámá. Jeseník se až do roku 1947 jmenoval Frývaldov, německy Freiwaldau (uvádí se také Freynwalde) – v překladu místo zbavené lesa. Nemusíte se ale bát, lesů je v okolí opravdu dost. Už v době osídlení původními německými obyvateli byl Jeseník označovaný jako perla Jeseníků. Město budete možná znát v souvislosti s čarodějnickými procesy v 17. století. Hon na čarodějnice tu byl mimořádně intenzivní a dlouhotrvající (spolu s Šumperskem a Velkolosinskem největší na území České republiky).

JeseníkPojďme ale od této smutné historie k „radostnějším zítřkům“. Jak už jsem zmiňovala, Jeseník je především vnímán jako lázeňské město. Lázně se zasloužily velkou měrou o rozvoj města v 19. století. Místní rodák Vincenz Priessnitz tu založil počátkem 20. let 19. století první vodoléčebný ústav na světě. Právě podle něho se lázně jmenují Priessnitzovy a hlavní lázeňský pavilon Priessnitzovo sanatorium. Po malé Priessnitzově dceři je pojmenován dětský pavilon: Karolina. Tento „vodní doktor“ dal přestavět svůj rodný dům v prostornější dům určený pro léčení; stal se vlastně prvním vodoléčebným ústavem na světě.

Léčivé účinky vody pozoroval Vincenz Priessnitz v přírodě již od dětství a první praktické zkušenosti získával právě na sobě. Začátky neměl vůbec jednoduché. Ostatní lékaři odmítali jeho „nevědecké“ metody léčby a dokonce proti němu podávali žaloby. Situace se změnila teprve tehdy, když se v roce 1838 konečně dočkal povolení k definitivnímu provozu lázní. Překonal všechny počáteční obtíže a zahájil výstavbu velkého léčebného domu. Svou dcerku Priessnitz bohužel vyléčit nedokázal, zemřela v pouhých třech letech.

Lázně Jeseník brzy dosáhly světové proslulosti. Určitě si vybavíte budovu Priessnitzova sanatoria, která lázním dominuje a stala se jedním z jejich symbolů. Je současně nejvýše položeným památkovým objektem (pochází z roku 1910). Ve své době dokonce patřila k největším sanatoriím tohoto druhu na světě. V lázních se stále nachází Priessnitzův rodný dům a od něj se můžete vydat několika značenými lázeňskými okruhy pro pěší i pro cyklisty. Okruhy lemují informační tabule, památné stromy a lavičky – pod Preissnitzovým sanatoriem k posezení lákají nové „otočné“ lavičky s výhledem na město Jeseník a okolní hory. Vzorně upravenou lázeňskou kolonádu a park zdobí i řada pomníků a posedět se dá také v sousedství vodotrysků. My jsme si je bohužel ještě vychutnat nemohli, tak brzy po skončení zimy nebyl jejich čas. Alespoň jsme tedy poseděli nad šálkem výborné kávy v místní cukrárně. Pokud jste lázně někdy navštívili, jistě mi dáte za pravdu, že vyhledávaným cílem v okolí jsou také krásně upravené prameny. Lázeňští hosté si mohou užít organizované vycházky nebo výlety. Často využívaná je například Stezka Vincenze Priessnitze, která začíná a končí u lázeňského informačního centra. Okruh měří 7 km a leží na ní 14 pramenů, Zážitkových chodník a další lákadla pro dospělé i děti. Turisty oblíbená je kamenná rozhledna Zlatý Chlum ve výšce 875 m n.m., která je připomínkou těžby zlata.

Lázně leží na kopci zhruba dva kilometry nad městem Jeseník. Jestli si vyšetříte čas i na procházku městem, zaujme vás v první řadě náměstí, uprostřed kterého stojí radnice s renesančními základy a řada renesančních domů – mezi nimi i dům posledního jesenického kata. Nejzajímavější památkou města je ale bezesporu gotická vodní tvrz (vybudovaná na počátku 15. století), přestavěná renesančně a v 18. století přebudovaná na zámek. Najdete ji kousek za náměstím a dnes tu sídlí Vlastivědné muzeum Jesenicka. Okolo tvrze vede dnes již suchý vodní příkop, který byl v minulosti zaplněn vodou. V Jeseníku a okolí můžete absolvovat dva poznávací okruhy: Jesenické toulky. V okolí je spousta dalších vyhledávaných turistických cílů, k nejnavštěvovanějším patří například Červenohorské sedlo, Ramzová nebo Rejvíz. K Jesníkům neodmyslitelně patří i Praděd, Karlova Studánka, zdatnější turisté se mohou vydat za nádhernými výhledy do mnoha míst.

Krásných míst je tu v blízkém i vzdálenějším okolí opravdu spousta. Přijeďte se přesvědčit sami a věřím, že se sem budete stejně jako my rádi vracet!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jeseník:

Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
Jeseník
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky to tam mám moc ráda. Karlovu Studánku, Bílou Opavu, Andělskou Horu...
Obrázek uživatelky
profil
já do Jeseníku i Jeseníků jezdím ráda.. škoda, že to každý rok nevyjde..je tam moc hezkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné fotky. Vrátila jsem se do doby před 40ti roky.
Maminka odjela na měsíc do lázní Jeseník. Při odjezdu pršelo, v polovině jejího pobytu jsme tam jeli s bratrem za ní, celou cestu nám pršelo a když se maminka vracela domů, pršelo. Propršel jí celý měsíc. Bylo mi to líto. Byly to její první a poslední lázně. Sice o zábavu měli postaráno, ale sluníčko je sluníčko a toho se nedočkali.Smajlík My jsme s mužem tento kraj procestovali, je to kraj kouzelný.
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles