Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídelníček, když máte problémy s vlasy

25. 11. 2010 | Péče o vlasy

Jak si udržet zdravé vlasy nezávisí jen na výběru správného šamponu. Vlasy odrážejí celkový zdravotní stav, tedy cvičení a správná výživa jim prospívá. Důležité je také vlasy chránit před tím, co jim škodí, jako například vysoké a nízké teploty, emise špatného ovzduší, aj. Aby vlasy vypadaly po celý rok  pěkně, musíme začít správnou životosprávou, která obsahuje dostatečné množství vitamínů a minerálních látek. Zdravé vlasy musí být správně vyživovány.

Padání vlasů

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, měl by váš jídelníček obsahovat tyto potraviny. Pravidelná konzumace salátových okurek díky vysokému obsahu křemíku pomáhá zpomalit nebo zastavit padání vlasů. Sklenka čerstvé mrkvové šťávy může mít vynikající účinky na vaše vlasy. Velmi účinné jsou pšeničné klíčky, které si můžete přidat třeba do jogurtu. Také zvýšená konzumace máku, která se vyznačuje bohatým zdrojem vápníku, má vliv na padání vlasů. K vnitřnímu užívání je vhodná bylinková směs z kopřivy, heřmánku a lipového květu. Někdy stačí méně solit, a vlasy přestanou padat. Vitamíny skupiny B vlasy posilují a působí preventivně proti jejich vypadávání. Minerál zinek může ovlivnit vypadávání a lámání vlasů, ale pomáhá i při jakémkoliv oslabení vlasů. Významným zdrojem zinku jsou celozrnné produkty. Také nedostatek křemíku způsobuje vypadávání vlasů, je proto důležité jíst hodně syrového ovoce se slupkou, kde je křemíku nejvíce. Důležitá je ochrana vlasů před sluncem, na slunci noste klobouk, při fénování si nesušte vlasy příliš horkým vzduchem.

Potíže s lupy

Lupy ve vlasech mohou být následkem špatných stravovacích návyků. Mrkvový salát nebo sklenice mrkvové šťávy zamezuje tvorbě lupů. Jestliže je ale výskyt lupů spojen s padáním vlasů, znamená to, že máte nedostatek vitamínů z rodiny B. Dochází k tomu často, když máte nedostatek čerstvé zeleniny nebo jste často ve stresu. Nedostatek vitamínu A má za následek, že vlasy jsou lámavé, a mohou se vyskytovat i lupy. Pokud máte pevné a kvalitní vlasy a máte pokožku plnou lupů, tyto potíže vyléčíte dávkami selenu. Nejbohatšími zdroji jsou mořské ryby, luštěniny a  vaječné těstoviny.

Mastné vlasy

Mastné vlasy mohou mít různé příčiny. V každém případě se doporučuje zajistit vitamíny skupiny  B. Také nadbytek cukru a sladkostí může mít za následek zvýšenou tvorbu mazu a tedy problém s mastnými vlasy.

Suché vlasy bez lesku

Jestliže máte vlasy matné a nezdravě vypadající, pokuste se změnit svůj jídelníček. Obohaťte ho o pokrmy ze sóji nebo jejich produktů. Problém suchých vlasů vám pomůže odstranit častější konzumace mořských ryb, které obsahují omega-3 mastné kyseliny.

 

Když vám předčasně šedivějí vlasy

Některým ženám se stává, že se již v mladém věku začnou objevovat první šediny.

Dá se tomu sice zabránit odbarvením, ale také stravou, která bude bohatá na vitamíny skupiny B. Rovněž vitamín C má vliv na šedivění vlasů. Neboť reguluje tvorbu pigmentu. Pokud chcete oddálit šedivění vlasů, měli byste do svého jídelníčku zařadit i stravu bohatou na minerály zinek a měď. Nejbohatšími zdroji zinku jsou obilné klíčky, většina ryb, drůbež a hovězí maso, luštěniny, kvasnice. Minerál měď obsahuje hovězí maso, oříšky, ovesné vločky, slunečnicová semínka, datle. Pokud budete kouřit, tak vám budou vlasy šedivět dříve než nekuřákům.

Lámavé vlasy

Nedostatek vitamínu A a hořčíku ve stravě může způsobovat lámavost vlasů. Nejbohatšími zdroji hořčíku jsou luštěniny, ořechy, šípky, mák, pšeničné klíčky.

 

Silné a husté vlasy

Pro kvalitní vlasy musíte zařadit do svého jídelníčku častěji mrkev, jablka, špenát, cibuli, česnek, mléko, jogurt a další čerstvou zeleninu a ovoce. Nenápadná luštěnina fazole a také ovesné vločky dovedou dělat s vlasy zázraky. Okurka má posilující účinky na vlasy díky zvýšenému obsahu křemíku.Také nejčastěji konzumovaná cibule a petrželová nať je nezbytná pro růst vlasů. Stejně tak jako vlašské oříšky a mandle. Růst a kvalitu vlasů podporuje strava bohatá na vitamín C. Vitamíny skupiny B působí také na jejich hustotu. Budete-li pravidelně konzumovat zinek ve formě dýňových semínek, odměnou vám budou krásné a husté vlasy.

Vlasy jsou velmi citlivé na nedostatek vitamínů a minerálů, proto jejich kvalita bývá odrazem vaší stravy.

                                                                       

Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc se mi líbý, takových je vždy málo, každá informace se hodíSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky o okurce slyším poprvé, ale jím ji snad denně a vlasy padají ve velkém, ale plešatá naštěstí ještě nejsem
Obrázek uživatelky
profil
o okurce slyším poprvé,
musím to vyzkoušet, okurku můžu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady su vždy vhod
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík dobre napady a rady Smajlík zkusime Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles