Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jídelníček pro zdravé srdce

5. 12. 2010 | Péče o tělo

Onemocnění srdce nahání hrůzu většině lidí, neboť vše, co poškodí tento orgán, může náš život dříve nebo později vážně ohrozit. Proto jakékoliv opakovaně se vyskytující bolesti srdce vyžadují okamžité lékařské vyšetření.

- Bylo prokázáno, že při vyšší spotřebě celozrnných výrobků se snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění. Způsobuje to vysoký obsah vlákniny a dalších rostlinných ochranných látek, které pozitivně snižují hladinu tuků v krvi.

- Červenou řepu bychom neměli podceňovat, neboť již před 2 000 lety jí byla připisována léčivá moc. Zvyšuje pevnost krevních kapilár a snižuje krevní tlak. Pravidelná konzumace červené řepy chrání před kornatěním cév, mozkovými příhodami, vysokým krevním tlakem a dalšími chorobami cévního systému.

- Okurka je považována za lidový lék na srdeční problémy. Je to báječná a osvěžující  zelenina, která navíc napomáhá našemu organismu zbavit se škodlivých látek. Dalšími top potravinami, které předchází infarktu, kornatění cév a vysokému krevnímu tlaku jsou špenát, rajčata a papriky.

- Při prevenci proti onemocněním srdce je určitě na místě oprášit zvyky našich babiček a používat co nejvíce česnek a cibuli.

- Ve Středozemí, kde je vysoká spotřeba citrusových plodů, se choroby srdeční a oběhové vyskytují daleko méně než u nás. Studie z toho vyvozují, že kromě vysokého obsahu vitaminu C obsahují citrusové plody ještě další substance, které pozitivně působí na krevní oběh a na srdeční činnost. A poučení, které z toho plyne: konzumujte více svěžích citrusových plodů a čerstvě lisovaných šťáv. Je to určitě prospěšnější než užívání vitaminových tablet.

- Broskve byly ve staré Číně považovány za ovoce dlouhého života. Při onemocnění srdce je doporučováno konzumovat pravidelně syrové plody, ale i kompoty a šťávy.

- Polévková lžíce dýňových a slunečnicových semen denně pomáhá nejen při potížích, ale i při prevenci proti srdečním chorobám.

- Pravidelná konzumace mandlí, lískových oříšků a pistácií pomáhá zlepšovat činnost srdce a působí preventivně proti kornatění tepen. Konzumaci ale nepřeháníme, neboť se jedná o energeticky vydatné zdroje potravin, stačí jedna polévková lžíce směsi ořechů denně.

- Mimořádné pozornosti v boji proti srdečním nemocem se dostalo i typickému nápoji Asie - zelenému čaji, který je fyziologicky aktivnější než černý čaj. Tonizuje sval srdce, snižuje křehkost stěn krevních kapilár a má celkově posilující účinky. Doporučuje se pít 2-3krát denně šálek čaje.

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Takové to članky by tu měli být často.Moc pěkné a poučné.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles