Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jídlo během dne - VEČEŘE

24. 08. 2015 | Diety

JAK SKLOUBIT HEKTICKÉ TEMPO A SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ


Hlavní jídla dne: Snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře.

Každý je dokáže bez problémů vyjmenovat, ale ne každý ví, na jakou porci má přes den nárok a jak by mělo vypadat správné složení. Každý ví, že vyvážené jídlo ovlivňuje naše zdraví a psychickou pohodu. Přesto řada lidí sklouzne k pohodlnosti a některá z jídel nutričně ošidí nebo přímo vynechá. To s sebou nese celou řadu rizik, z nichž nejčastější a nejzávažnější je přejídání ve večerních hodinách po příchodu ze zaměstnání.

VEČEŘE

Večeře je posledním jídlem dne, ke kterému se váže řada předsudků. Po 17. hodině by se už nemělo jíst, myslí si mnozí. "Večeři dej svému nepříteli,“ nabádá přísloví. Jak je to s večeří doopravdy? Večeře by měla být malým obědem a tvoří 20-25 procent denního příjmu. Někteří si mohou dopřát dokonce dvě.

večeřeTi, kteří si myslí, že večerním nejedením zhubnou podlehli jednomu z výživových mýtů. Jestliže se chystáte ulehnout večer až před půlnocí, můžete bez obav povečeřet kolem osmé. Jíst bychom měli přibližně dvě až tři hodiny před spánkem. Kdo jde spát hladový, ten
se dobře nevyspí. Kvalita spánku je nízká, protože v noci se organismus regeneruje a potřebuje energi. A už vůbec není dobré snažit se večerní hlad zaspat.

Když půjdete spát hladoví, tělo si začne ukládat tuky do zásoby. Jestliže budete navíc hladovět celou noc - déle než 10 hodin - klesne vám hladina cukru v krvi, což není dobré pro váš mozek. Ten pracuje i přes noc a cukr je nezbytný pro jeho dobré fungování. Ráno se tak neprobudíte plni energie a odpočatí, ale budete unavení, bez energie a bude vás bolet hlava. Kdo jde pozdě spát, může si proto dopřát i druhou, menší večeři. Platí to hlavně pro ty, kdo mají těžkou manuální práci nebo hodně sportují.

Vypněte televizi, odložte noviny

Pokud jdete spát kolem desáté, je nejlepší navečeřet se v šest nebo v sedm hodin. Důležité je nedívat se při jídle na televizi ani nečíst noviny, ale udělat si na večeři čas. Ideální je rodinná večeře. Najíst se v klidu, chvíli posedět a popovídat si o uplynulém dnu. Může to být takový malý rituál. I ten hraje důležitou roli pro pocit zasycení. Večeře totiž mnohé svádí k přejídání, zejména ty, kteří celý den moc nejedli a byli ve stresu. Oběd zhltli, odpolední svačinu vynechali úplně. Večer je potom dožene hlad a vyjedí celou lednici.

Večeře může být studená, ale alespoň jedno teplé jídlo za den byste sníst měli. Pokud chcete do žaludku něco teplého, ale nechcete se přejíst, pak je nejlepší uvařit si polévku, která v lednici vydrží i několik dní. Může být ze zeleniny, ale vyplatí se udělat si čas na klasický masový vývar. Spousta lidí neumí vývar připravit. Je to přitom jednoduché a poměrně levné jídlo. Vařit lze z kuřecích skeletů nebo krůtích krků. Před vložením do vody je dobré odstranit kůži a snížit tak podíl tuku v jídle.

Vynechali jste přílohu? Pak se nenajíte!

Večeře by tedy měla být malým obědem a dodat přibližně čtvrtinu celodenního příjmu energie. Výživově hodnotný pokrm by se měl skládat z bílkovin, sacharidů a vlákniny
v podobě zeleniny. Lidé, kteří chtějí zhubnout, večer často vynechají přílohu nebo pečivo. Potom mají ale brzy hlad nebo chuť na něco sladkého, což je další častou chybou. Porci tedy oproti obědu trochu zmenšete, ale neubírejte zeleninu. Na talíři by ji mělo zůstat asi 300 gramů. Zelenina je téměř povinná: večer na ní je čas a klid, lze si jí upravit tak, jako málokde v restauraci. Použít dražší suroviny a kvalitnější zálivku.

Tipy na rychlou večeři

Udělejte si pomazánku. Využijte tvaroh, čerstvé sýry, rybičky z konzervy (ve vlastní šťávě), makrelu. Hodí se i luštěniny – cizrna, bílé a červené fazole, nebo luštěninová paštika např. z čočky. Do tvarohu lze přidat hodně zeleniny (černá ředkev, křen). Talíř bohatě obložte zeleninou a doplňte celozrnným pečivem.

Maso naložte (krůtí či kuřecí prsa), přidejte bylinky, nemusíte příliš solit. Takto může zůstat naložené 2-3 dny v lednici. Kdykoli jej lze rychle opéci na pánvi. Maso lze rozdělit na filety (kuřecí prso na 3 části), plátky jsou pak do 10 minut hotové. Doplňte pečenými brambory a spařenou zeleninou.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky si myslímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsánoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles