Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídlo s chutí a životním stylem

19. 06. 2014 | Péče o tělo
Začíná jaro, svítí sluníčko a za chvíli už jdeme zase do plavek. Postesknete si, že musíte shodit dolů pár nevzhledných faldíků nasbíraných ze zimy, ale pak si říkáte- Jak vůbec na to? Musíte si uvědomit, že hubnutí je běh na dlouhou trať a mělo by se nám stát spíš takovým životním stylem. Každý člověk je individualita a proto na všechny platí něco úplně jiného. Nejvíce nás ovlivňuje náš fyzický a psychický stav, věk a v neposlední řadě také kvalita spánku.  

K tomu, abyste si mohli odškrtnout bod, že žijete zdravě, byste měli začít jíst pravidelně (alespoň 5-6x denně) a to především pestrou, vyváženou stravu s dostatkem tekutin. S jakoukoliv změnou začněte pomalu a postupně, aby změna byla příjemná a nenásilná. I s pestrou vyváženou stravou si pochutnáte a zhubnete. Nejsem tu od toho, abych vám říkala, co smíte a nesmíte, jak už jsem uvedla, na každého zabírá stejně něco jiného.

Jedno je ale důležité, zkuste se vyhnout sladkostem. Po těch se přibírá na váze velice rychle. Pokud si odpoledne potřebujete dát svou oblíbenou kávu a k ní nějakou sladkost, doporučím vám ze své zkušenosti takovou malou vychytávku, kterou můžete používat do svých oblíbených pokrmů i nápojů pravidelně a bez výčitek, protože je, výrazně sladká a ještě zahání další chutě.

Jídlo s chutí a životním stylemSlyšeli jste někdy o rostlince jménem Stevia rebaudiana? Je známá jako Sladká tráva či Medový list. Celá rostlina (mimo kořenů) obsahuje sladké glykosidové (iterpenické) molekuly, především rebaudiosid. Glykosidy jsou obsaženy běžně v rostlinách, ale ve stevii jsou jedinečné pro jejich neuvěřitelnou sladkost a to všechno s minimem kalorií.

Jako další ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří i sportovní aktivity. Díky nim zrychlíte svůj metabolismus tak, že pravidelným pohybem posílíte svojí svalovou hmotu! Ta spaluje energii 7krát rychleji než tuková hmota! A proto je tak důležité udržovat si správný poměr svalů a tuků ve svém těle. Vaše tělo funguje jako malá přírodní továrna, jenž stále něco spaluje.  Jedná se o tzv. bazální metabolismus, což je množství energie vydané vaším organismem v klidovém stavu. Výdej energie v tomto stavu je dán pouze funkcí životně důležitých orgánů (jako srdce, plíce, mozek a zbytek nervového systému, jater, ledvin atd.).

K hodnotě bazálního metabolismu musíte přičíst vaše fyzické aktivity v průběhu dne, až dostanete nějaké číslo a do něj se musíte „vejít“ s vaším jídelníčkem. Důležité je, abyste se drželi pouze o něco málo níž a vaše aktivity, společně s hodnotou bazálního metabolismu, převýšily energetický příjem jen lehce. Pokud tuto hodnotu převýšíte příliš, začnete být unavení a po večerech budete mít sklony doplňovat chybějící energii sladkostmi. Místo kýženého úbytku na váze najednou přiberete.

Pokud vám stále vrtá v hlavě již zmíněná rostlinka stévie a způsob jejího využití, můžeme si o ní říci více. Jak již bylo řečeno, jsme všichni trochu odlišní, trpíme různými nemocemi a tak se podívejme, jestli by jí mohl používat opravdu každý a na co všechno je vlastně vhodná.
Stévie (Stevia rebaudiana) je teplomilná rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Její listy jsou až 250-300x sladší než sacharóza. Kromě glykosidů (zapříčiňují zmíněnou sladkost) rostlina obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, například železo, vápník, draslík, sodík, fosfor, zinek, hořčík, vitamín A a C, také vlákninu a další látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Pozitivně působí také v dutině ústní.

Použití sladidel z rostliny stevie je nekonečné, můžete je přidat do kávy, čaje, mléčných koktejlů, koláčů, sladkokyselých omáček, dressingů, ovocných salátů, hodí se i pro zavařování marmelád a džemů. Dokonce uvaříte či upečete lahodný pokrm, protože sladidlo je stálé i za tepla (vydrží teploty až 200°C), nekvasí a í pH se nemění. Sladidla z rostliny stévie pomáhají eliminovat cukry ze stravy a zcela nahrazujípoužívání umělých sladidel, jako jsou Aspartam (E 951), či Acesulfam K (E 950).

Pokud zrovna nepatříte mezi zapřisáhlé kuchyňské „fanatiky“, kteří si doma vyrábí sami úplně všechno, můžete se po výrobcích, které sladidla ze stévie obsahují, porozhlédnout na pultech obchodů. Já jsem například nedávno objevila nový kečup právě se sladidly ze stévie.

Množství podobných kaloricky „ořezaných“ produktů se sladidly z rostliny stévie na trhu roste, je jen potřeba věnovat pozornost obalům, aby přítomnost této kouzelné rostlinky nebyla jen „na oko“.  Každopádně správným výběrem takovýchto potravin a jejich zařazením do našeho jídelníčku můžeme učinit ten správný krok k pestré vyvážené výživě.

Autorka: Monika Bodláková,
osobní trenérka fitness


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přesně můj názor, pokud chce člověk zhubnout, hlavně ať omezí sladké a zredukuje cukry. A pokud už to bez něho nemůže vůbec vydržet, ať si koupí nějaké nízkokalické sladidlo. Doporučuju sladidlo SlaDIA, pro redukční diety a zdravé slazení je úplně ideální, mám odzkoušeno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles