Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov

31. 12. 2012 | Česká republika
Nezaměnitelný, osobitý, vycházející z lidové tvorby, takový byl styl architekta Dušana Jurkoviče. Při vyslovení jeho jména se nám nejspíše vybaví především originálně pojaté stavby na beskydských Pustevnách, v luhačovických lázních či Novém Městě nad Metují. Je jich samozřejmě mnohem více a my se dnes vypravíme na jednu z těch, která se od jmenovaných trochu liší, na Jiráskovu chatu na Dobrošově.

Prvky lidového stavitelství zůstaly, ale chybí barevné ornamenty a budova je vkusně a střízlivě pokryta tmavým šindelem. Projekt stavby byl Jurkovičovi zadán již v roce 1912, neboť stávající turistická útulna na Dobrošově přestávala kapacitně stačit. První světová válka však plány přerušila a základní kámen chaty byl položen až v roce 1921. Stalo se tak na počest blížících se sedmdesátých narozenin Aloise Jiráska. Do provozu byla uvedena o dva roky později. Určitě šlo o oblíbené místo, kam směřovaly kroky mnoha turistů. V průběhu dalších let byla přistavěna velká letní veranda.
Přestože se objekt nachází u hranic, uprostřed největšího pevnostního obranného systému, bez úhony přestál II. světovou válku. Značně zchátral až později.
Jiráskova chataNa přelomu tisíciletí proběhla generální oprava chaty, která je dnes kulturní památkou a opět majetkem KČT. Interiéry byly při rekonstrukci upraveny do stavu navrženého architektem Dušanem Jurkovičem a návštěvu zdejší rozhledny i restaurace mohu jen doporučit. Je odtud nádherný rozhled na Krkonoše, Orlické hory i polskou Hejšovinu. A hluboko pod námi se blyští ohromná plocha vodní nádrže Rozkoš. Podle rozlohy je osmou největší přehradou v České republice. Ale není to přehrada, jakou běžně známe, vzniklá přehrazením řeky, téhle nádrži se říká intervenční, leží bokem hlavního toku Úpy a je z ní napájena umělým přivaděčem. Jejím prvořadým úkolem je ochrana území před povodněmi, ale slouží i k rekreaci.
Jak bylo zmíněno, v blízkém okolí Jiráskovy chaty se nachází pevností objekty, vybudované na obranu naší země proti hitlerovskému Německu - dělostřelecká tvrz Dobrošov.
Tato bezesporu zajímavá památka určitě stojí za návštěvu. Připomeneme si kousek historie, projdeme podzemní prostory pod objektem a prohlídková trasa nás vyvede na povrch v pěchotním srubu Můstek. Uvědomíme- li si, že plánovaná stavební lhůta činila 24 měsíců a politické události zastavily práce již v polovině předpokládané doby, je až neuvěřitelné, jak obrovský kus práce zde stovky dělníků odvedly.

Prohlídka trvá asi 1 a 1/4 hodiny, není vhodná pro malé děti a v podzemí počítejte s teplotou 6 st.
Pokud nejste závislí na návratu k automobilu, je hezkou vycházkou naučná stezka vedoucí podél linie opevnění do Bělovse (nebo sem naopak po ní můžete z Bělovse vystoupat). Na této trase jsou sruby Lom a Březinka a díky nadšencům a zájemcům o vojenskou historii se další a další dochované bunkry zpřístupňují veřejnosti.

Pokud navštívíte Běloves, určitě zajděte na břeh Metuje k nově zrekonstruované kapličce s pramenem IDA. Je výborná! Bohužel lázně kvůli nedořešeným záležitostem s pozemky zchátraly a jsou na hranici demolice.
Jestliže se po prohlídce pevnosti potřebujete vrátit na parkoviště u obce Dobrošov, je další variantou okruh kolem pěchotních srubů Jeřáb, Jirásek, Hrobka a Polsko. Případně se lze vydat opačným směrem k Malinovému vrchu, kde se můžeme seznámit s historií nepříliš vzdálenou - Kahanem III. s muzeem Studené války. Objekty tajného projektu Kahan měly sloužit totalitnímu režimu mj. jako operační střediska pro případ jaderného konfliktu.
V každém případě bude výlet na Dobrošov zajímavý a poučný. Před návštěvou doporučuji ověřit si otevírací dobu jednotlivých objektů na internetu.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov:

Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
Jiráskova chata s rozhlednou a Pevnost Dobrošov
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, chata krásná, příroda kolem také, pevnosti nemusím..
Obrázek uživatelky
profil
Ja som v tomto kraji nikdy nebola, ale vyzerá to tam podľa tvojho opisu a fotiek krásne.
Obrázek uživatelky
profil
Náchodsko je hezký kraj a blízko Náchoda též Adršpaské a Teplické skály.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkMoc dobře znám,je to kousek od nás.Máe tu krásný kraj a hodně pěkných míst.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je tolik míst, které člověk nikdy nenavštívil.
Nikdy mě nenapadlo, když do křížovky vepisuji minerálka IDA, že tento pramen skutečně někde existuje. Díky za poznání nečeho nového!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles