Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jízda králů

14. 03. 2019 | Česká republika
Slovácký region je známý zachováváním tradic a nejrůznějších slavností. To přitahuje do oblasti také spoustu návštěvníků.

Jízda králů je pradávná tradice, ale dnes se udržuje jen v několika málo obcích – ve Vlčnově, Skoronicích, v Hluku a Kunovicích u Uherského Hradiště, a kromě vlčnovské se už ani nejezdí každý rok. Jízdu králů pořádá mladá chasa, ročník 18letých v dané obci. Už začátkem roku se na plese volí král toho roku. Králem se stává 10 – 12letý chlapec, dnes většinou z rodin, kde se už v dřívějších generacích král vyskytoval, a pro rodinu je to obrovské vyznamenání. Samotná jízda králů se koná většinou v květnu a trvá 2 až tři dny a je spojena s přehlídkou místních i „přespolních“ folklorních souborů nebo např. se soutěží v tancování „verbuňku“ – typického mužského tance.

jízda králůTradice jízd králů je tady na Slovácku spojována s útěkem uherského krále Matyáše Korvína z Moravy po prohrané bitvě s českým králem Jiřím z Poděbrad v roce 1469. Uherský král se chtěl v přestrojení dostat na trenčínský hrad. Aby nebyl poznán, oblékli jej do dívčího kroje, obličej zakryli pentlemi a aby se neprozradil ani po hlase, musel držet v ústech růži.  Stejně je oblečen i současný král při jízdě králů. Krále doprovázejí dva panoši, taky v dívčím kroji, s šavlemi. Všichni tři jedou na bílých koních, které v průvodu vedou starší šohaji. Jejich úloha je velmi důležitá – udržet koně v klidu v té (v dobrém smyslu) vřavě po celý den, to není určitě jednoduché pro ně ani pro ty koníky. Všude kolem průvodu je slyšet muzika, zpěv, vyvolávání chlapců z královské družiny a hlasité odpovědi a volání z řad přihlížejících.

Slavnostní jízda začíná vyzvednutím krále z jeho bydliště, pokračuje u starosty obce, který dává symbolické svolení k jízdě, a pak už jede obcí průvod až z několika desítek vyšňořených koní a jezdců. Chlapci ve svátečních krojích mají na šavlích uvázaný červený dívčí šátek, tzv. turčák. Jezdci z královské družiny „vyvolávají“ nejrůznější veselé hlášky, často inspirované aktuálními událostmi v obci, adresované zastupitelstvu a starostovi, ale i jednotlivým občanům. Odměnou  bývají peníze vkládané do kasiček zavěšených na postroji koňů nebo „věcné dary“ ukládané do košů, které vezou někteří chlapci. Nejčastějším darem je láhev nějakého dobrého moku pro chasu. Večer se pak tancuje a zpívá na otevřených prostranstvích, nebo když nepřeje počasí, třeba v místním kulturáku.

Přikládám obrázky z jízdy králů v Hluku v roce 2017.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jízda králů:

Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
Jízda králů
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký zvyk na Slovácku...krásná podívaná, doporučuji..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme předloni s naší knihovnou na Jízdě králů ve Vlčnově - nezapomenutelný zážitekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles