Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jízda na kole v zákonech

10. 06. 2017 | Cykloturistika

Ať už chceme chránit své zdraví nebo jen peněženku od pokut, měli bychom mít v povědomí, ještě než sedneme na kolo, čím se na silnici řídit.

Povinnosti i práva cyklistů určuje zákon č. 361 ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích § 57 a § 58 Jízda na jízdním kole (novelizován zákonem č. 48/2016 Sb.).

Kudy jezdit

Cyklistům je přesně vyhrazené místo, které mohou využít – pravý okraj vozovky a pokud je cyklistům vyhrazen pruh nebo stezka, je povinen jich využít.

Na stezkách určených cyklistům i chodcům nesmí cyklista ohrozit chodce a rozhodně se zde hodí zvonek nebo alespoň pokřik „Pozor, jedu!“

U stezek, kde je oddělený pruh pro cyklisty a pruh pro chodce, se cyklista musí držet ve svém pruhu a k chodcům vjíždět jen když je to nutné, například při objíždění překážek, odbočování či otáčení. Nesmí však při tom chodce nijak ohrozit.

V pruhu pro cyklisty vás mohou čekat překvapení v podobě osob jedoucích na lyžích, kolečkových bruslích nebo koloběžkách. I jim je tento pruh určen.

Předjíždění aut

Výhodou je, že pokud se cyklista ocitne v koloně, může stojící nebo pomalu jedoucí vozidla předjet při pravé krajnici, pokud je tam dostatek místa. Musí však věnovat zvýšenou pozornost a dát přednost všem autům odbočujícím vpravo.

Děti na silnici

Osoby mladší 10 let mohou na komunikace, kde se pohybují motorová vozidla jen v doprovodu osoby starší 15 let. Bez doprovodu mohou děti jen na místa určená přímo cyklistům nebo pěším.

Převážení:

Na kole smí jet jen jedna osoba. Výjimkou je převážení dětí do 7 let, ty může převážet osoba starší 15 let pokud je kolo vybaveno sedadlem. Minimálně 18 let musí mít cyklista s přípojným vozíkem určeným na převoz dětí nebo pokud má ke kolu spojovací tyčí připevněno kolo dítěte.

Osvětlení:

Při snížené viditelnosti musí být cyklista osvětlen vepředu bílým světlem a vzadu mít červené osvětlení se stálým světlem nebo blikající. Další reflexní prvky jsou rozhodně doporučované.

Přilba:

Pro cyklisty do 18 let je přilba povinná a to schváleného typu, bezpečně upevněná na hlavě. Následně je helma už dle zákona nepovinná, ale rozhodně doporučená. Přilba snižuje riziko vážného zranění hlavy při pádu o 69 %.

Zákon zakazuje!

- jezdit vedle sebe (cyklisté musí jezdit jednotlivě za sebou)

- jezdit bez držení řidítek

- držet se za jízdy vozidla

- vést během jídly další kolo, vozík, psa nebo jiné zvíře

- převážet předměty znesnadňující řízení nebo ohrožující ostatní

- nohy musí mít na šlapadlech

Pokud jezdíte na koloběžce, je na vás dle zákona pohlíženo jako na cyklistu a platí pro vás stejná pravidla!


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jízda na kole v zákonech:

Jízda na kole v zákonech
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
užitečné radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles