Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jízda na kole v zákonech

10. 06. 2017 | Cykloturistika

Ať už chceme chránit své zdraví nebo jen peněženku od pokut, měli bychom mít v povědomí, ještě než sedneme na kolo, čím se na silnici řídit.

Povinnosti i práva cyklistů určuje zákon č. 361 ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích § 57 a § 58 Jízda na jízdním kole (novelizován zákonem č. 48/2016 Sb.).

Kudy jezdit

Cyklistům je přesně vyhrazené místo, které mohou využít – pravý okraj vozovky a pokud je cyklistům vyhrazen pruh nebo stezka, je povinen jich využít.

Na stezkách určených cyklistům i chodcům nesmí cyklista ohrozit chodce a rozhodně se zde hodí zvonek nebo alespoň pokřik „Pozor, jedu!“

U stezek, kde je oddělený pruh pro cyklisty a pruh pro chodce, se cyklista musí držet ve svém pruhu a k chodcům vjíždět jen když je to nutné, například při objíždění překážek, odbočování či otáčení. Nesmí však při tom chodce nijak ohrozit.

V pruhu pro cyklisty vás mohou čekat překvapení v podobě osob jedoucích na lyžích, kolečkových bruslích nebo koloběžkách. I jim je tento pruh určen.

Předjíždění aut

Výhodou je, že pokud se cyklista ocitne v koloně, může stojící nebo pomalu jedoucí vozidla předjet při pravé krajnici, pokud je tam dostatek místa. Musí však věnovat zvýšenou pozornost a dát přednost všem autům odbočujícím vpravo.

Děti na silnici

Osoby mladší 10 let mohou na komunikace, kde se pohybují motorová vozidla jen v doprovodu osoby starší 15 let. Bez doprovodu mohou děti jen na místa určená přímo cyklistům nebo pěším.

Převážení:

Na kole smí jet jen jedna osoba. Výjimkou je převážení dětí do 7 let, ty může převážet osoba starší 15 let pokud je kolo vybaveno sedadlem. Minimálně 18 let musí mít cyklista s přípojným vozíkem určeným na převoz dětí nebo pokud má ke kolu spojovací tyčí připevněno kolo dítěte.

Osvětlení:

Při snížené viditelnosti musí být cyklista osvětlen vepředu bílým světlem a vzadu mít červené osvětlení se stálým světlem nebo blikající. Další reflexní prvky jsou rozhodně doporučované.

Přilba:

Pro cyklisty do 18 let je přilba povinná a to schváleného typu, bezpečně upevněná na hlavě. Následně je helma už dle zákona nepovinná, ale rozhodně doporučená. Přilba snižuje riziko vážného zranění hlavy při pádu o 69 %.

Zákon zakazuje!

- jezdit vedle sebe (cyklisté musí jezdit jednotlivě za sebou)

- jezdit bez držení řidítek

- držet se za jízdy vozidla

- vést během jídly další kolo, vozík, psa nebo jiné zvíře

- převážet předměty znesnadňující řízení nebo ohrožující ostatní

- nohy musí mít na šlapadlech

Pokud jezdíte na koloběžce, je na vás dle zákona pohlíženo jako na cyklistu a platí pro vás stejná pravidla!


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jízda na kole v zákonech:

Jízda na kole v zákonech
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
užitečné radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles