Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jméno jako osud

18. 10. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Jméno jako osud
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: BRÁNA
Datum vydání: 2010
Počet stran: 287 str.
Formát: 205 x 135 mm
Cena: 267 Kč

Nevíte, jaké jméno zvolit pro své dítě? Nejste spokojeni se jménem, jež rodiče vybrali vám? Může jméno předurčit konkrétní lidský osud?


Odpovědi na tyto otázky vám dává autorka této knihy. Vysvětluje, jak jména mohou ovlivnit náš život, jak předurčují naši budoucnost, pomáhají odhalit osobnost, její charakter, slabiny i silné stránky.
Je zde srozumitelně a jedinečně popsáno propojení numerologie, astrologie a nauky o jménech – nomenologie. Nejde pouze o hříčky s písmeny a čísly, ale o vědomé zacházení s energií, která dává možnost pracovat na sobě samém.

Zjistíte mnohé o vlastní povaze a také o povaze jiných lidí, kteří vám vstupují do života. Kniha není určena jen těm, kteří hledají radu – každé jméno má svojí historii a souvislost, a tak se zvídaví čtenáři dozvědí zajímavá fakta o původu jednotlivých jmen a o jeho význačných nositelích.
Dozvíte se i četnost křestních jmen v české populaci a možná vás překvapí, že jména Marie a Jiří patří u nás k nejčastějším.

Jméno jako osudUkázka z knihy

Jméno jako osud:


Co všechno víme o jméně Božena
Božena je staré české jméno, jehož zřetelným základem je Bůh, resp. boží, což znamenalo vyjádření kontaktu s Bohem. Slovo bůh v podobě „bog“ znali již staří Slované. To znamenalo, že nositelka jména je „bohem a jeho dary obdařená a před údělem ochráněná“. U nejznámější české prosté Boženy, o které kronikář Kosmas napsal, že byla „bělejší než labuť a krásnější než safír“ se potenciál jména nápadně a plně projevuje, neboť sám kníže Oldřich ji pojal za ženu.

Jméno dříve a dnes
Původně bylo jméno uplatňováno ve všech společenských vrstvách, ale v „lepších kruzích“ se užívalo spíše jméno Beatrice a Božena zůstávala jménem lidovým. Zvláště na venkově bylo jméno ještě počátkem 20. století velmi oblíbené. Až přibližně od třicátých let minulého století se stávalo stále méně častým, bylo příliš spojováno s venkovskou vrstvou, a jakoby mu „čouhala sláma z bot“. Dnes se jméno postupně vrací a mezi ženskými jmény zaujímá 24. místo.

„Bohem obdařená“
Jméno Božena působí nábožensky a svědčí o vysoké náročnosti. Původní potenciál jména vyjadřuje, že nositelka chce od Boha vše, ale také, že mu bude oddaná, že se bude řídit jeho pokyny a příkazy. Mladá nositelka může pociťovat jméno nemoderně, příliš skromně a „vyčpěle“, což někdy obchází nematričním tvarem Bobina, Bobi, Bóža a podobně. Výrazně jinak bude jméno přijímáno Boženou staršího věku, kdy se stává zárukou ženy stálé, spolehlivé, klidné a vyrovnané. Teprve léty se jméno „zhodnotí“ a bude své nositelce poskytovat mnohem více než jiné jméno, a to jistotu a zázemí, neboť ne každý z nás je „bohem a jeho dary obdařený a před údělem ochráněný“.
 
Hra s čísly
Číslo jména 9 / 27 (2+6+8+5+5+1 = 27 = 2+7 = 9)

Božena je krásné české jméno plné invence a pokory. Dívka či žena s tímto jménem je velmi zvědavá, nadána velkou představivostí a obdařená silnou emotivností a velkou citlivostí. Díky energii čísel svého jména máte vrozené charisma, jste iniciativní, ale i zranitelná a naivní. Jste citlivá, chápající a laskavá, máte dobré srdce a sebe i život berete hodně vážně. Jako byste svůj život více hrála, než ho naplno prožívala. Nikdy nepovíte, co si opravdu myslíte, ne vždy uděláte to, co říkáte. Do určité míry tím předstíráte nechápavost, abyste nemusela dělat to, co se od vás vyžaduje a očekává. S číslem dvacet sedm byste se neměla bát uskutečňovat svoje originální plány a nápady, neměla byste se nechat nikým zastrašit ani ovlivnit. Někdy je obtížné se ve vás vyznat, ale potřebujete chápavého a tolerantního partnera. Dokážete se plně soustředit na to, abyste měla dokonalý vztah, což někdy může končit fiaskem. Hůře se vyrovnáváte se zklamáním a bolestnými zkušenostmi, což může narušovat vaši psychickou rovnováhu. Při negativní vibraci vás mohou provázet i extrémní změny a výkyvy nálad, neboť velmi citlivě reagujete na všechno, co se kolem vás děje. Důvěřujte více svým citům a sama sobě a pamatujte, že: „Důvěru druhých vzbuzuje především důvěra v sebe!“

Hvězdy napoví…
Toto jméno není v symbióze s vodními znameními (Raka, Štíra a Ryby), také se znameními Střelce a Kozoroha, neboť přináší zvýšenou přecitlivělost, nestálost a náladovost, a proto se pro dívky narozené v těchto znameních příliš nedoporučuje. 

Bude vás zajímat, že…

… v neslovanských jazycích jméno není překládáno a prakticky se nevyskytuje. Jméno Božena se považuje za českou obdobu cizích jmen s nízkým výskytem: Benedikta, Beatrice a Theodora. Patří sem i Beáta, jejíž pořadí dle četnosti výskytu je u nás na 208. místě.  

… podle českého kalendáře má Božena svátek 11. února.



Více informací nejen o této knize Jméno jako osud se dozvíte také na stránkách nakladatelství BRÁNA

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už to objednávam
Obrázek uživatelky
profil
čudný titul
Obrázek uživatelky
profil
tak to mě taky.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
docela by mě zajímal původ mého jména Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
docela by mě zajímal původ mého jména Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles