Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsme ve vesmíru jedinými inteligentními bytostmi?

31. 01. 2011 | Zajímavosti

Lidská civilizace existuje na naší planetě již několik tisíc let. Téměř stejně dlouho nás zajímá vesmír a jeho tajemství. V posledních několika desetiletích si klademe otázku: „Jsme ve vesmíru sami?“ Vesmír je přece nesmírně obrovský – najdeme v něm život skutečně jen na naší planetě? Jsme jedinými inteligentními bytostmi?

Život tak, jak ho známe, je založen na bázi dusíku a potřebuje ke své existenci vodu v kapalném skupenství. Nejnovější výzkumy však ukazují, že život může být mnohem rozmanitější, než si myslíme, a to dokonce i na naší planetě. Známe organismy, kterým se daří v teplotách blízkých bodu varu (například v sousedství podmořských sopečných sopouchů) i takové, co nepotřebují dusík ani kyslík. Semena některých rostlin umí přežít i tisíce let a dokonce i v řadách vyšších živočichů najdeme takové, kteří přežívají zimu zmražení v ledu. Když se taková pestrost dokázala vyvinout na naší planetě, jak by mohl vypadat mimozemský život? Bude tomu našemu vůbec podobný alespoň do té míry, že bychom poznali, o co se jedná?

Mimozemský život hledáme už řadu let. Existují v zásadě tři formy hledání. Prvním je snaha o navázání kontaktu z naší strany. Sonda Voyager již dokonce opustila hranici naší sluneční soustavy. A rádiové vysílání (televize, rozhlas...) se již za dobu svého trvání dostalo ještě mnohem dále. Ale pochopili by mimozemšťané naše vzkazy? Co by si o nich mysleli? Druhý způsob hledání je naslouchání vesmíru. Vychází z předpokladu, že každá vyspělá civilizace používá nějakou formu rádiového signálu. K naslouchání hlubinám kosmu se můžete připojit i vy sami ze svého počítače, stačí se přihlásit k programu SETI, ten ve chvílích, kdy váš počítač není vytížen, použije jeho volnou kapacitu k zapojení do průzkumu příchozích rádiových vln. Třetí variantou je hledání mimozemského života přímo na naší planetě. Pokud by nás již v minulosti či současnosti navštívili mimozemšťané, pravděpodobně by zde po nich zůstaly nějaké stopy. Ale tady hrozí nebezpečí, že se přání stane „otcem myšlenky“. Na skalních malbách pravěkých lidí například můžeme najít „postavičky ve skafandrech“. Ale je to skutečně to, co si myslíme? Nejednalo se třeba o rituální oblek? A vypadali by mimozemšťané ve skafandrech stejně jako lidé? Někdo tvrdí, že zde mimozemšťané žijí společně s námi. Poznali bychom je, když by si to sami nepřáli? Vždyť jejich technologie by musely být na mnohem vyšší úrovni, než ty naše.

Hledání mimozemských civilizací je mnohem složitější než vypátrání pověstné jehly v kupce sena. Naše přirozená zvídavost nám však v této oblasti nedá spát. Možná jsme se s „nimi“ už setkali, třeba je potkáváme denně. A možná někde daleko žijí, ale nedokážeme se vzájemně kontaktovat. Mohou jich být miliony anebo můžeme skutečně celý vesmír obývat jen my sami? Ať už je odpověď jakákoliv, hledání je naší lidskou přirozeností. A na této cestě snad objevíme i řešení dalších našich otázek a záhad vesmíru.

 

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
možný mimozemsky život je fascinujuci
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles