Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jste spálení či poštípaní? Vsaďte na měsíček a jitrocel

30. 08. 2015 | Péče o tělo
Teplé počasí s sebou přináší nejen příjemný relax a pohodu, ale číhají na nás také drobné zdravotní obtíže a poranění, které jdou s létem ruku v ruce. Mezi nejčastější patří tržné rány a odřeniny, které každoročně postihují zhruba 20 % dospělých a více než 30 % dětí. O prázdninách nás však neminou ani četné štípance od hmyzu či bolestivé stopy na kůži způsobené ostrými slunečními paprsky. Jak se s těmito drobnými letními nepříjemnostmi vyrovnat přírodní cestou, pomocí léčivých bylin?

Štípanec potřete čerstvým jitrocelem nebo sedmikráskou

Z lesa nebo od vody v létě často odcházíme se zarudlými a svědivými pupenci na těle. Pro komáry, ovády, mušky, ale i pro včely a vosy je holá kůže snadným lákadlem. Ideální prevencí je repelent, pokud jím však není pokožka chráněná, je leckdy složité štípnutím a žihadlům zabránit. Jednou z účinných bylinek, které zmírní svědění a podpoří přirozené hojení místa vpichu, je čerstvý jitrocel kopinatý. Ten běžně roste na louce, a je tedy snadno dostupný. Jedná se o poměrně nízkou rostlinku, která je charakteristická tmavě zelenými protáhlými listy. Jitrocel kromě léčby štípanců od hmyzu umí pomoci i v případě onemocnění plic a průdušek, stejně tak při kožních problémech. Aplikace bylinky na otok je jednoduchá.

Stačí rozmělnit nebo rozmačkat listy mezi prsty a postižené místo potřít vzniklou šťávou. Ta zmírňuje svědění, zmenšuje otok a působí protizánětlivě.Stejně rychlé účinky má i sedmikráska chudobka. I zde je potřeba rozmělnit lístky a otok potřít. Použít můžete rovněž třezalku, která nejlépe působí v kombinaci s olivovým olejem. Jedním z nejúčinnějších prostředků na štípance je pak grepový olej, který nejen zmírní možné působení, ale také odstraní možné následky.

Jste spálení či poštípaní? Vsaďte na měsíček a jitrocelSpáleniny od slunce zchladí aloe i heřmánek

Opalování k létu nezbytně patří. Mnoho z nás však často zapomíná na důkladnou ochranu kůže, která se může dlouhodobým pobytem na slunci nepříjemně spálit. Sluneční záření je v letních měsících totiž mnohonásobně silnější než v jiných ročních obdobích, dopadá k nám například i skrze mraky. Pokud však prevenci nevěnujeme příliš úsilí a kůže se nám bolestivě spálí, pomohou čerstvé bylinky.

Jedním z darů přírody, které léčí spálenou pokožku, je aloe pravá. Říká se, že její účinky jsou téměř zázračné. Tato rostlina má totiž mnohá využití. Hojí rány a popáleniny, zklidňuje je, chladí a obnovuje poškozené buňky. Příznivě působí také na trávicí systém, podporuje imunitu a obranu organismu proti infekcím, snižuje hladinu krevního cukru, má antioxidační účinky i protirakovinný potenciál. Využití nachází také v zubním lékařství, aromaterapii i homeopati. Jedním z nejúčinnějších prostředků při spálení kůže je olej z měsíčku a třezalkový olej. Oba nejen zklidňují popáleniny, ale též urychlují hojení kůže. Při silnějším popálení je možno využít olšovou mast.

Na odřeniny přiložte kostival a meduňku

Odřeniny a tržné rány, které si v létě nejčastěji přivodíme při koupání, výletech přírodou nebo oblíbených sportovních aktivitách, je nezbytné nejdříve vymýt čistou vodou, aby nedošlo k infekci. Funkci chemických dezinfekcí a mastí nahradí bylinky, jako je kostival, meduňka, přeslička, jitrocel, rozrazil, devětsil nebo řepík. Ty lze buď rozmačkat, anebo z nich vyrobit odvar, v němž namočíte obklad. Například kostival lékařský se v přírodní medicíně objevuje již od 12. století. Používá se jeho kořen a listy, které umí vyléčit prakticky jakoukoliv odřeninu. Příznivě působí i na otoky a pohmožděniny.

Meduňka sice působí pozitivně především na nervovou soustavu, dokáže ovšem pomoci i v případě poranění, nejlépe jako odvar nebo olej. Díky meduňce se rána rychleji zahojí. Ulevit od bolesti a rychleji navrátit kůži zdravou podobu a vitalitu pomáhá také řepík, který má navíc antibakteriální účinky, Nejrychleji můžeme využít prostředky z těchto bylin, a to mast z kostivalu a kaštanu, třezalkový olej či sprej z kořene lopuchu, kostivalu a pýru.

Pohmožděniny nejlépe zažene šalvěj, modřiny zase pelyněk a mateřídouška

I v případě pohmožděnin se můžete poohlédnout po kostivalu. Ten utlumuje bolest a podporuje hojení kůže. Léčivou sílu má také šalvěj, která ve spojení s měsíčkem a heřmánkem působí blahodárně, nebo prha arnika, která zároveň tiší revma a uzdravuje namožené klouby. Pokud jste si při letním sportování přivodili modřinu, položte na ni obklad z vlažné spařené natě pelyňku pravého nebo odvar z listů mateřídoušky. Obě bylinky urychlují zahojení a mírní citlivost poraněného místa. Na pohmožděniny, modřiny i otoky jsou také ideální bylinné směsi a masti, vyrobené z kostivalu nebo olše, která má velice hojící působení, případně také třezalkový olej. Někdy neuvěřitelně zabere olej z kořene lopuchu a lnice.

Zdroj: Naděje


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si přes léto našla to své! často jsme večery grilovali a není to nic příjemné mít pak celé nohy i ruce červené.. jediné, co mě pomohlo, tak byl Novosil gel a ten bych neměnila. Fleky zmizely a nic mě nesvědilo, takže jsem moc ráda.
Obrázek uživatelky
profil
poučný a zajímavý článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles