Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jste zaneprázdnění a máte sedavou práci? Pozor na zdravotní rizika

17. 09. 2015 | Péče o tělo
V dnešní moderní a přetechnizované době je naprosto běžné, že většinu pracovní doby trávíme za počítačem, odkud řešíme dílčí úkoly a vyřizujeme e-maily. Mnohdy se počet hodin prosezených za monitorem vyšplhá až k deseti i více hodinám denně, což je alarmující zejména pro naše zdraví. Jak se udržet v kondici i přes hektické životní tempo?

Zůstat fit a těšit se pevnému zdraví navzdory plnému pracovnímu a rodinnému nasazení není snadné. Zapojíte-li však trochu dobré vůle a do svého života zavedete správné návyky, můžete tak efektivně předejít celé řadě degenerativních změn organismu. Právě ty představují v dnešní době plné stresu, shonu a nepohybu závažný problém. Vlivem špatného sezení a nedostatečného pohybu trpí lidé se sedavým zaměstnáním bolestí krční páteře, zad, hlavy a svalů horních končetin, syndromem karpálního tunelu a jinými zdravotními komplikacemi.

Jste zaneprázdnění a máte sedavou práci? Pozor na zdravotní rizikaŠpatné návyky při práci u počítače

Nevhodným používáním myši a klávesnice vznikají problémy plynoucí z přetěžování při ohýbání zápěstí a prstů. Svaly předloktí a rukou se při práci u počítače neustále napínají a vazivová tkáň v této oblasti je přetěžována. V důsledku to může vést k takovým chorobám, jako jsou např. záněty šlach na rukou nebo syndrom karpálního tunelu. Uvedená onemocnění vznikají neustálým tlakem na nervy procházející zápěstím a projevují se sníženou pohyblivostí, brněním, ztuhlostí a částečnou necitlivostí. Nezačnete-li je řešit, mohou vést k trvalému poškození nervů.
Jak tedy této hrozbě předcházet?V první řadě si pořiďte ergonomicky tvarovanou myš, klávesnici a podložku. Dále je nutné hlídat si správnou polohu těla při práci – výšku židle nastavte tak, aby byly lokty volně položené na stole v pravém úhlu. Hlídejte si, aby byla obě zápěstí narovnána a nespočívala na podložce k myši. Čas od času proveďte jednoduchý cvik na protažení, kterým si ulevíte od strnulé pozice.

Nezdravé sezení na židli

Bolavá záda se už oficiálně řadí mezi civilizační choroby, s kterými se dnešní člověk potýká nejčastěji. Výběrem ergonomicky konstruované, funkční a zdravotně nezávadné židle to ale nekončí. Výšku sedadla upravte tak, aby byly paže volně položené na stole a svíraly v lokti pravý úhel. Zlaté pravidlo pravého úhlu platí v neposlední řadě i pro páteř, sedět byste měli tudíž rovně a nehrbit se. Dlouhodobým sezením ve strnulé a pro tělo nepřirozené pozici se totiž postupně začínáme ohýbat v zádech, ramena stočíme směrem dovnitř, povolíme břicho a hlavu nedržíme rovně v úrovni, v jakém bychom měli. Důsledkem pak bývají urputné a vleklé bolesti zad, jejichž léčba může být náročným během na dlouho trať s nejistým výsledkem.

Suché oči

Intenzivní, dlouhotrvající hledění do jednoho bodu představuje enormní zátěž také pro oči. To očím neprospívá a reagují na to slzením či pálením. Pravidelně mrkejte – právě mrkání totiž pomáhá udržovat přirozenou vlhkost oka a zbavovat jeho povrch usazených nečistot. Cvičte oči tím, že jim od upřeného sledování jednoho místa ulevíte pauzami. Zadívejte se například ven z okna a zaostřete na vzdálenější předměty. Šetřit zrak pomáhají také kvalitní LCD monitory s širokou úhlopříčkou, proto se vyplatí zajímat se o kvalitu technického vybavení pro práci.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !