Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

K antibiotikům laktobacily: umíte je správně načasovat?

1. 11. 2014 | Nemoci
Antibiotika nefungují na virová onemocnění jako je rýma, kašel a chřipka, naopak spolehlivě zabírají na bakteriální infekce, třeba angínu. Současně se škodlivými bakteriemi ovšem likvidují i ty užitečné, čímž ohrožují bakteriální rovnováhu trávicí soustavy a mohou tak způsobit střevní potíže.

Antibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných probiotik, například mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis. Podávání užitečných probiotických bakterií však musíme správně načasovat, jinak si na nich antibiotika smlsnou a zahubí je.  

„Antibiotika nepříznivě ovlivňují bakteriální skladbu střevní mikroflóry a u nemocných se tak často vyskytují průjmy nebo zácpy. Během léčby antibiotiky i nějakou dobu po ní je tedy potřeba dbát na rozvoj zdravé mikroflóry a podporovat růst přátelských bakterií ve střevech. Dvojnásob to platí u dětí,“
zdůrazňuje pediatr a alergolog Milan Matulka.

K antibiotikům laktobacily: umíte je správně načasovat?Nejlepší přitom je, když laktobacily nasadíte hned na začátku antibiotické léčby. Ovšem nikoli způsobem, že je spolknete zároveň nebo bezprostředně po užití léku. Antibiotika by totiž přátelské bakterie vyhubila. „Optimální je, když prospěšné bakterie dodáte tělu zhruba ve dvou třetinách intervalu mezi dávkami antibiotik. Pokud například berete vy nebo vaše dítě antibiotika po dvanácti hodinách, probiotické bakterie je vhodné podat osm hodin po užití léku,“ doporučuje lékař.

Užitečné bakterie je dobré v organismu doplňovat po celou dobu nemoci a ještě nějakou dobu po ní. Podle odborníků může totiž po skončení antibiotické léčby trvat obnova zdravé střevní mikroflóry i několik týdnů. Přitom jen zdravá a užitečnými mikroorganismy osídlená sliznice lidského střeva může úspěšně odolávat infekcím. Dokud není stabilizovaná, trvá oslabení obranyschopnosti organismu a tím pádem nebezpečí dalších nemocí.

Dbát na zdraví střev se vyplatí

K nejčastějším nežádoucím účinkům antibiotické léčby patří kvůli narušení bakteriální střevní rovnováhy průjmy, které mikroflóru ještě dále poškozují. Nepříjemné jsou pro každého, ovšem u dětí jsou kvůli možné rychlé dehydrataci nebezpečné. U dětí užívajících antibiotika je tedy důležité o střeva maximálně pečovat.

Zdroj, foto: Ewopharma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Přesně jak píše Kamilaka, načasasování je hodně důležité, taky jsem si k antibiotikům kupovala probiotika, které mi napsala přímo doktorka, teď ale kupuju Laktobacily od Imunitu, mají více využití, beru si je i když mě bolí břicho nebo když se vyskytnou nějaké střevní problémy.
Obrázek uživatelky
profil
Tak načasování probiotika při užívání antibiotik je určitě hodně důležité. Je jasné, že se zde nejspíš všichni shodneme, že množství probiotik, které je v jogurtech či kefírech je při užívání probiotik nedostačující, takže většina z nás si při vyzvedávání atb z lékárny koupí rovnou i probiotika (u nás je taky nejlíp osvědčený biopron premium), ale celý článek je o správném načasování, proto bych k tomu přidala svou zkušenost. Tenkrát mi totiž dávkování při atb vysvětlovala paní v lékárně a to tak, že probiotika by se měli brát vždy cca v polovině toho dávkování - například když máte atb po 12 hodinách a vezmete si je v 8 ráno, tak probiotika si dáte v 14 hodin (protože polovina z 12 je 6 a 8+6=14)
Obrázek uživatelky
profil
jojo na tom jsme se shodly s kolegyněmi v práci, že jogurty prostě opravdu moc nepomáhají. TAkže já hezky zůstávám u Prolactivu. Nemyslím, že by to bylo trapné Pavčo. Jak říkáte, je to dobře myšlené a vitamíny by neměl pohrdnout nikdo Smajlík Zkuste třeba vitamíny ALIVE, ty máme odzkoušené.
Obrázek uživatelky
profil
No vidíte kajuš, já to taky říkám prostě, že ty jogurty nic moc. Že probiotika jsou prostě lepší a účinější.
Obrázek uživatelky
profil
Já teda jím jogurty i kefíry v podstatě permanentně :D ale nikdy mi nepřišlo, že by mi pomohly při antibiotikách teda :/ možná už je na ně to moje tělo moc zvyklé nebo nevím, ale k antibiotikům musím brát vždycky probiotika, jinak okamžitě dostanu průjem nebo mykózu :/ a musím si kupovat i celkem silný probiotika, jsem zvyklá na ten biopron premium, kde je obrovský množství těch prebiotik a probiotik. A užívám to podle rady lékárnice většinou cca v polovině, mezi antibiotiky, takže když je mám třeba po 12ti hodinách, tak mezitím, šest hodin po první tabletě, si dám probiotika. Prostě abych je nebrala přímo při antibiotikách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles