Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kachnička

3. 07. 2015 | Vaše příběhy

V dětství jsem velmi milovala vodu, potůček, řeku, ale také louže a příkopy… Jako prvorozenou holčičku mě maminka ráda hezky oblékala. Nejčastěji do bílého, tedy do barvy, která skvěle ladila k mým tmavým vláskům. Vždy v neděli mě vystrčila na náves, aby si mohla v klidu vařit.

Já v bílé sukýnce, lakýrkách, halence i s kapesníčkem jsem sondovala, kde co napršelo nebo se objevila nová louže. Klacíkem jsem postrkovala brouky na lístcích ve vodě a měřila, jak je kde hluboko. Jenomže nožičky byly vratké a k mé smůle skoro každou neděli došlo ke katastrofě. Tou lepší variantou bylo, že jsem spadla do čisté vody v říčce, tou horší byla strouha nebo louže. V první chvíli to byl pro mě šok, brečela jsem a přemýšlela, co budu dělat, protože mě maminka zcela určitě zabije!

Nasáklá špínou a s upatlanou tvářičkou jsem zaklepala u hodné sousedky paní Hlušíkové. Ona sama měla několik dětí a tak jsem nějak vnitřně cítila, že mi pomůže. Otevřela jsem dveře a zvolala: „Paní Hlušíková, prosííím, vyperte mě!“ A tak se stalo, paní mi sundala vše umazané, rychle to vyprala, pořádně vyždímala a pověsila nad pec. Já zatím v kalhotkách seděla u stolu, pila lahodný čaj a prohlížela si knížku a hrála si s jejími dětmi. Zvláštní je, že tyto celkem pravidelné očistné „seanse“ nikomu dalšímu neprozradily. Zkrátka se mnou držely „basu“ a moc dobře chápaly, jaké to je, porušit slib „čistoty“.

KachničkaJak věci proschly, ještě je vyžehlila i s kapesníčkem, abych se mohla ukázat mamince, jaká jsem čistá holčička!. Moje máma se o mém nedělním praní dozvěděla až po mnoha letech. Nikdy nezapomenu na paní, která mě ušetřila dětských traumat a pomohla mi v nouzi. Dnes už nežije ani ona, ani maminka a já ráda vzpomínám na své „kachničkové“ období, kdy jsem se zásluhou té hodné paní přetvořila ze špinavého káčátka na bílou labuť!

Naštěstí vždycky mamince stačil jen letmý pohled na mě a nikdy netušila, že je ta bílá  „garniturka“ ještě trochu vlhká a že doma jsem se vždy raději převlékla do zástěrky nebo kamaší. Své oblečení jsem si způsobně přehodila přes židličku, aby se nepokrčilo. To si myslela má hodná máma, já to však dělala proto, aby pěkně a pořádně proschlo.

Já později našim 3 dětem bílé oblečení raději nekupovala, a když už se umazaly, výprask nikdy nedostaly. Sama vím, že můžete tisíckrát nechtít, stejně se to stane jinak. A ne každý má takové štěstí, jaké jsem měla já… Dnes už sleduji, jak naše vnučka někdy zápasí s tím, co slíbí a s tím, jak se situace vyvine. Také už párkrát na sebe převrhla vodovky, nacpala plastelínu do láhve na mléko, do postýlky propašovala našeho psího mazlíčka Mikyho. Ten se klidně nechal nacpat pod polštář, hlavně, že byl v teple a našel tam ještě i kousek  Sárinčiny svačinky. Prošla jsem tím a mám proto pochopení pro malé dětské lumpárničky. Vždyť bez nich by byl ten náš rodičovský a babičkovský život pořádně nudný, ne?!


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kachnička:

Kachnička
Kachnička
Kachnička
Kachnička
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné vzpomínáníčkoSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem si početla a také zavzpomínala na dětství,Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hned se mi vybavilo mé dětství, kdy mě maminka nutila nosit šatičky, sice ne bílé, ale bílé punčocháčky a vlasy natočené na natáčku, abych byla jako andílek. Všude způsobně chdit a nikde se neumazat. Druhá věc se vybavila, moje poslední hlídání kluků od holčiny, když nebyla posledního června škola ani škola. Kluci měli žvýkačky a předháněli se kdo snad je dříve vybere. Když odjeli našla jsem placičky všude, jak jim při jejich hrátkách vypadávaly z pusinek. Naštěstí bylo teplo a nikde se nepřilepily tak abych nemohla sebrat a vyhodit. Nakonec druhý den ráno byla jedna i na prostěradle.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek,připoměla jsi mi že i mě zachránila naše sousedka když se pode mnou prolomil led a ona mě zahřála horkým čajem a teplém oblečením.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek a hlavně, tvá poslední slova jsou pravdivá!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles