Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kadeřnice a asertivita

12. 02. 2011 | Vaše příběhy

Milé dámy, berte prosím toto moje psaní jako varování. Pokud pracujete v třísměnném provozu jako já, nikdy nechoďte ke kadeřníkovi po noční!

Já byla před bojem hrdinka – tři hodinky spánku mi přece pro jednou postačí, to v pohodě zvládnu! Pravda, zvládla jsem to, ale s vypětím všech sil a rozhodně ne v pohodě.

Už samotná cesta do kadeřnického salonu byla náročná – 20 minut autobusem, kdy okamžitě po dosednutí jsem usnula, abych byla pronásledována divokými prazvířaty. Když mne jeden netvor chytil do svých pařátů a začal se mnou zuřivě třást, byla jsem na pokraji šílenství. V tom jsem se probudila a zjistila, že se mnou třese řidič autobusu a haleká: „Paninko, vstávejte, konečná, dál nejedeme!“ Hanbou bych se v ten moment nejradši propadla, ale naštěstí už v autobusu kromě nás dvou nikdo nebyl. Něco jsem zablekotala a vypadla na čerstvý, mrazivý vzduch.

 

Zbývala mi víc než hodina volného času. Obvykle s touto fyzikální veličinou zápasím ve smyslu, že se mi jí nedostává nebo dostává jen velmi málo, ale teď jsem najednou nevěděla, co s ní. Minuty se vlekly jako lemry a já též. Ploužila jsem se kolem výloh obchodů a netroufla si vejít dovnitř, neboť jsem tušila, že tam bude příjemně teploučko a to by mi teď rozhodně dobře neudělalo. Prodavačky by moje rozpoložení taky asi nepochopily, a tak jsem jen nahlížela na reklamní trháky ve výkladních skříních a připadala si jako somrák, který se bojí vejít dovnitř.

 

Zašmátrala jsem v kabelce a objevila žvýkačky. Žvýkací pohyby mne udržovaly při vědomí. Aspoň s někým promluvit! Opět jsem zalovila v kabelce a tentokrát vytáhla mobil. Vytáčím číslo kamarádky a posléze i ji samotnou, když pochopí, že vlastně nic nechci ani nepotřebuji, jenom si chci chvilku pokecat. „Hele, Jitko, nezlob se, ale já jsem v práci, nemůžu si teď s tebou povídat…“ Dostala jsem morální políček a dobře mi tak.

 

Přemýšlím, jak tedy jinak zdolat únavu, leč moje myšlenkové pochody jsou notně zbržděny. Vyrážím tedy vpřed – směr kadeřnictví. Jsem tam o půl hodiny dřív, nu což. Sahám po nabídnutém časopisu a o chvilinku později už nad ním hezky klimbám. Najednou vidím před sebou velikou mísu plnou těsta, které kyne a kyne a kyne… „Paní Suchánková, pojďte se posadit k míse…,“ vlídně na mne mluví a lehce mi při tom třese ramenem kadeřnice. Už podruhé dnešní den zahanbená nečekaným spánkem sedám na požadované místo a soustředím se, aby se mi oči zase nezačaly klížit. Po umytí hlavy se mám přesunout do křesla. S hrůzou v očích se dívám na osobu před sebou – mokré, neučesané vlasy, rozmazaná řasenka, tmavé kruhy pod očima – a hezkých pár kilo navíc. Ano, jsem to já. Jedním okem nepřátelsky mrsknu po předchozí zákaznici, která právě platí. Supermoderně oblečená, vysoké kozačky, dlouhé štíhlé nohy, bílá bundička a na hlavě umělecké dílo ve třech barvách. Csss, ale stejně bude nejspíš hloupá jak daleko vidí! Kadeřnice ji oslovila „paní inženýrko“ a mně spadla brada. Nasadila jsem si brýle, ale okamžitě jsem je zase sundala, protože jsem díky jim to zjevení v zrcadle rázem viděla v ještě mnohem realističtějších barvách.

 

Kadeřnice se mi opět začala věnovat. Vysvětluji jí, jakou mám představu o svém budoucím účesu – chci být nepřehlédnutelná, chci být výrazná! A přesně takový požaduji i melír. Kadeřnice přikyvuje a tváří se, že naprosto chápe a rozumí, a její upovídanost mne chvílemi opět ukolébává.

 

Najednou si však uvědomuji, že intenzita jejího monologu ochabuje zároveň s počtem sundaných alobalových proužků z mých vlasů. Překonám se a opět zvednu oči směrem k zrcadlu. Marně ve svých vlasech pátrám po křiklavých barvách. Kadeřnice si všimla mého vytřeštěného pohledu a snaží se mne ubezpečit, že přesně tento „tón v tónu“ je to, co můj vzhled dokáže oživit. Propadám depresi. Moje dnešní oběť byla zcela zbytečná, extravagance se nekoná a to, co mám na hlavě, nikdo ani nepozná. Je mi do breku. Kadeřnice je zřejmě znalkyně lidských duší, protože mi nabídla mírnou slevu v ceně. Bezmocně jsem přikývla. Můj kurz asertivity je mi dnes totálně k ničemu. Měla jsem jí přece říct, že neodejdu, dokud mi na hlavě neudělá to, na čem jsme se domluvily, anebo že nezaplatím nic víc krom vodové a foukané.

 

A tak, můžu-li vám poradit, pracující ženy, nikdy se neobjednávejte k holiči těsně po vaší noční službě. Mohly byste dopadnout jako já – nikoliv asertivně, nýbrž nasertivně.

 

Lenkajitu – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek, asi budu muset sestře rozmluvit, aby nechodila po noční ke kadeřniciSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsánoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to znám, po noční spát
Obrázek uživatelky
profil
tak to je hustySmajlík Krasne a vtipne napsano!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles