Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kalanchoe – vděčná rostlinka do suchých bytů

30. 03. 2011 | Zahrádka
Kalanchoe (česky Kolopejka) pochází z tropického podnebí ostrova Madagaskar. U nás je nejčastěji vnímána jako rostlina krátkodobá – po odkvětu se vyhodí, ale při správné péči se dá pěstovat po mnoho let, a to dokonce třeba i ve formě kvetoucí bonsaje.

Kalanchoe patří mezi sukulentní rostliny, proto se velmi dobře hodí k pěstování v suchých panelákových bytech. Zvýšenou vlhkost vyžaduje jen v období kvetení, ale nesnáší rosení. Proto květináč s rostlinou položíme na misku s kamínky zalitými vodou. Vodu čas od času doplníme. Bez tohoto opatření by nám rostlina kvetla jen velmi krátce. S vodou na zalévání ale šetříme. Kalanchoe lépe snáší sucho než přemokření. V opačném případě jí hrozí obtížné léčitelné choroby houbového původu.

Rostlinky pěstujeme po celý rok na světlém a slunném místě. Přímé polední záření nesnáší, ale jinak je to rostlina vskutku sluncomilná. Vyhovuje jí běžná pokojová teplota (20 °C), naopak při teplotách nad 25 °C se jí příliš nedaří. V zimě ji můžete ponechat v běžném bytovém prostředí, nebo přemístit do chladnější místnosti s dostatkem nepřímého světla. Optimální zimovací teplota se pohybuje okolo 15 °C, minimální pak okolo deseti. Zálivku omezíme na minimum.

Zimování ukončujeme v březnu. Rostlinu přenese v případě potřeby zpět na její původní stanoviště a mírně zařízneme. Vzrostlejší exempláře můžeme rovněž ve spodní části zbavit listů úplně a horní část přeměnit v libovolně tvarovanou korunu.  Odměnou nám bude netradičně tvarovaná bonsaj.
Kalanchoe přihnojujeme  1x za 14 dní hnojivem určeným pro kaktusy. Mladé rostliny při této příležitosti přesazujeme do mírně větších květináčů, ty starší potřebují nový květináč jen každé dva až tři roky. Používáme běžnou zeminu pro pokojové rostliny s přídavkem písku. Na dno květináče nasypeme drenážní vrstvu (např. z keramzitu), která zabrání škodlivému přemokření. Vegetační sezónu ukončujeme v říjnu.

Jarní období je také vhodnou dobou pro rozmnožování. Vrcholové řízky necháme zakořenit ve skleničce s vodou a poté zasadíme do malých květináčků. Některé odrůdy se rozmnožují ještě snadněji – tzv. brutem. Brut jsou malé rostlinky, které z mateřské rostliny odpadávají a v půdě ihned zakořeňují.

Kalanchoe je rostlina krátkého dne, proto se z jejích květů můžeme těšit především na jaře. Pokud ji chceme přimět ke kvetení v jinou roční dobu, musíme jí vhodným zastiňováním zkrátit den asi na 8-10 hodin denně. Nejpraktičtější je asi přikrývaní dostatečně velkým kyblíkem, ale můžete si vyrobit i provizorní stan z neprůhledné látky, igelitu atd. 5 týdnů zkráceného dne by mělo k nasazení poupat stačit.

Jestliže si koupíte rostlinu už kvetoucí, nezapomeňte po odkvětu odstranit květenství až k listům. Rostlinu rovněž výrazně seřízněte a přesaďte do čerstvé hlíny. Bude vám dělat radost ještě dlouhá léta.

Notburga –čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
koupím jako dárek..
Obrázek uživatelky
profil
už vím, proč mi chcípla, tak to zkusím znovu
Obrázek uživatelky
profil
jsou nádherný květinySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to jediná kytka, která přežila za mé čtyřměsíční nepřítomnosti v péči mého přítele. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale nějak mě neoslovila
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles