Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet

10. 05. 2018 | Vaše příběhy
Kdybyste jeli do Železného Brodu nebo Jablonce nad Nisou, nezapomeňte se stavit na půl cesty mezi Železným Brodem a Jabloncem nad Nisou v Pěnčíně-Alšovicích ve skleněné bižuterii.

Je to muzeum výroby skla s prodejnou a ještě je v provozu. Probíhá tam teď také soutěž „Sklář Kubík“ (sbírá se 6 nálepek, na každém místě ze šesti Vám jednu nalepí). 3 nálepky přímo v centru Železném Brodě, 2 v Pěnčíně a jedna nad Smržovkou na rozhledně Černá Studnice.

Na Černé Studnici je na rozhledně taková svérázná obsluha (paní, která mi ve třiceti tyká), navíc jim teď blafla digestoř, tak si tam ani nedáte oběd. Ale arboretum stojí za pozornost. Arboretum (zadarmo) se mně líbí víc než ta rozhledna, kde se za vstup platí.

V Pěnčíně byly už korále jednou, přímo na kozí farmě opodál. Infocentrum a domácí zvířata moc hezké, ale ta kreativní dílnička byla hrůza a děs. Uřvané tlupy hodně nezvedených dětí, obsluha věnující se jen velkým, předem objednaným exkurzím a lidem z „vláčku“ (jezdí tam výletní vagónek, je to docela drahá sranda, jede se z farmy ke Kittlovu muzeu a zpět). O Kittlovi jindy, ale stavte se tam, když už tam budete, otevřeno zatím květen +  červen jen víkendy. Z té původní kreativní dílničky na farmě nás tenkrát jako „jenom obyč turisty“, bez zaplaceného vláčku nebo exkurze, prodavačka vyhodila ještě předtím, než jsme měly hotovou práci (platba předem). Pod záminkou, že krademe korálky do futrálu na brýle.

Dnes je v té nové provozovně Alšovice-Pěnčín: beadgame-skleněná bižuterie pohodová průvodkyně. Prohlédly jsme si „mrtvé muzeum“ (stroje, které už se nepoužívají) a paní nám přednesla výklad. Je to jen jedna velká místnost, ale stačí to. Bylo to tak akorát, výklad ani moc krátký, ani moc dlouhý. A hlavně to říkala ženská, svými slovy, takže to bylo srozumitelné i nám dalším dvěma ženským - laikům.

Hotová euforie ale teprve začala u pokladny, kde se daly nakoupit produkty.

Paní průvodkyně mně na průkazku ZTP nechala vstup zadarmo, mamka (jeden dospělý) 70 Kč. Ale určitě na nás netratili, nechala jsem tam 597 Kč. Pochopitelně je sklo drahé a co jsme pochopily v muzeu, je to pěkná fuška, udělat takové korále. Je to tvrdé řemeslo. A tato oblast Liberecka byla ráj sklářů. Bohužel je většina skláren již zavřená a chátrá. Tak je tato funkční skoro i technickou památkou.

Jinak podívat se můžete i přímo do provozu. Ale my byly jen u těch původních strojů. Říkaly jsme si, že v provozu bude prach a hluk. Ale někdo třeba budete chtít vidět výrobu přímo v praxi.

A koupily jsme si:

- 2x šňůrku skleněných korálků: černá a žlutá, každá po 50 Kč,

- turistické vizitky - nálepky (malá za 12 Kč, dlouhá za 15 Kč),

- dřevěné vymalovánky (kočku za 30 Kč, tříhlavého draka za 50 Kč),

- 2 ozdoby na hrdlo lahve vína (ve tvaru hroznového vína, červené a jakoby bílé, každá za 80 Kč),

- českou vlajku z korálků, á 130 Kč. Dokonce 3D efekt (dvě vrstvy korálků). Měli ještě německou státní vlajku.

A ještě jsme od paní dostaly dárek k nákupu - každá jeden pytlíček po třech kostkách na házení (tu s puntíkama od jedné do šesti).

Tak se u nás stavte a užijte si výlet. ;)


Zdroj foto: Skleněná bižuterie
WolfLake - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet:

Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet
Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet
Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet
Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet
Kam jít a kam ne, když budete u Železného Brodu - tipy na výlet
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles