Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kam mizely hračky?

17. 08. 2019 | Vaše příběhy

Když jsme byly se sestrou malé, nedalo se cestovat a ve všech obchodech bylo totožné zboží. Bylo ho málo, a proto všechny děti měly stejné hračky, oblečení i sportovní potřeby. Byla to taková zvláštní doba, v které jsme vyrůstali.

Naše babička s dědou žili v těsném sousedství tehdejší NDR. Kdo neví, bylo to tzv. východní Německo, do kterého jako jediného se dalo dostat i v tehdejší době. Zbytek Německa nám byl zapovězen. Lidé mohli cestovat také do jiných tehdy socialistických zemí, ale na Západ se nedostali.

Rodiče využívali toho, že jezdí do pohraničí, k nákupům. Při návštěvě prarodičů jsme jeli do Německa na nákup domácích potřeb, elektroniky, pochutin, oblečení i hraček. Hračky a záclony tam byly obzvláště levné a krásné. A proto jsme se sestrou měly už jako malé hračky, které nám každý záviděl. Mnoho kamarádek si k nám chodívalo hrát. Občas přišla i nějaká mamčina kamarádka s dcerkou v našem věku, jako např. paní Sedláčková s dcerou Lenkou. Maminka si s paní Sedláčkovou rozuměla a my jsme si rozuměly s Lenkou.

Jak už to u dětí bývá, občas jsme nějakou hračku nemohly najít. Já obviňovala sestru, že hračku ztratila, ona zase mě. Zajímavé ale bylo, že hračky se nikdy nenašly.

Naše kamarádky obdivovaly vše, co jsme měly doma. Jediná Lenka vždy ohrnula nosík a řekla, že danou hračku má taky. Tehdy jsme byly obzvláště hrdé na krásné kostičky z Německa a také na plastovou kuchyňku pro panenky. Součástí kuchyňky byly také doplňky, jako je konvice, mističky, hrnky, imitace potravin a další. Hrály jsme si především s kuchyňkou. Pokaždé, když hlouček dětí odešel, jsme zjišťovaly, že nám chybí tu vázička z kuchyňky, jindy malá plastová židlička a další. Začalo nám svítat. Byly jsme přesvědčené, že někdo z dětí nám hračky krade a odnáší si je domů. To jsme také řekly mamince. Od této chvíle jsme nenápadně kontrolovaly každou kamarádku. Kontrolovala je i maminka. Stále jsme ale nemohly přijít na to, kdo je pachatel.

Ten den přišla na návštěvu i paní Sedláčková s Lenkou. V dětském pokojíku byla už i sousedovic Věrka, a proto jsme rozložily kuchyňku a vybraly malé panenky, které měly v kuchyňce z plastu hospodařit. Hrály jsme si a po očku jsem já i sestra kontrolovaly Lenku i Věrku. Vše bylo v pořádku, ani jednu nenapadlo něco z hraček vzít. Jen Lenka stále říkala, že doma má také kuchyňku.

„A mám v ní i vázičku,“ pochlubila se. Vázičku jsme také měly, než nám zmizela.

Pak přišla maminka s občerstvením. Přinesla nám šlehačkové poháry, které rychle udělala pro nás děti i pro paní Sedláčkovou.

„Pojďte, sedněte si s tím tady ke stolečku,“ ukázala maminka na stolek v rohu pokoje. Poslechly jsme.

Pak šla paní Sedláčková na toaletu a cestou se rozhodla zkontrolovat Lenku, jestli jí něco nechybí. Pochutnávaly jsme si na pohárech, a tak nám skutečně nic nechybělo.

Paní Sedláčková šla kolem hraček a ze země sebrala papír od bonbónů, aby ho vyhodila. Ani jsme to nevnímaly. Zato naše maminka ano. Nenápadně šla kolem pokoje a mezi dveřmi zahlédla, jak její kamarádka mimo papírku vzala i hrnek z dětské kuchyňky. Hlídala, abychom ji my děti neviděly, a šup s hrnkem do kapsy. Pak se vrátila zpět do kuchyně, kde na ni už čekala naše maminka. Přemýšlela, zda má své známé říct, co právě viděla. Bylo jí jasné, že hračky celou dobu kradla paní Sedláčková.

Nakonec jí to řekla. Paní Sedláčková ani nezapírala. Vytáhla ukradený plastový hrneček z kapsy a hodila ho na stůl. Pak vzala nechápající Lenku za ruku, nechaly rozjedený pohár, a odešly.

Ani se neomluvila.

Sedláčkovi byli klasickou rodinou. Paní i pán pracovali, měli tudíž dostatek peněz na to, aby žili slušně a nic jim nechybělo. Přesto se paní Sedláčková uchýlila k tomu, aby okradla děti. Byly jsme navíc kamarádky její dcerky. Paní nám ostatní hračky nikdy nevrátila a vyhýbala se nám i našim rodičům až do doby, kdy se z města odstěhovali. Nevím, jestli ke stěhování přispěl stud z odhalené krádeže. Nám se ale už nikdy žádná další hračka neztratila.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kam mizely hračky?:

Kam mizely hračky?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to je smutné. Pochopila bych, že malé dítě, které ještě důkladně nerozumí vlastnictví, něco vezme. Ovšem dospělá žena, která soustavně krade dětem hračky, je jiné kafe.
Hlavně nechápu, když se její dceři hračky tak líbily, proč se nedomluvila s Vašimi rodiči a nedala jim peníze, aby jí je při příští cestě taky koupili. To by přeci alespoň čas od času určitě šlo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles