Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní

2. 08. 2020 | Česká republika

Putování kolem plavebních kanálů, ať už pěšky nebo na kole, patří k populárním, neboť zaručuje minimální převýšení a je vhodné pro všechny věkové kategorie. Zvát výletníky na trasu kolem Vchynicko-tetovského kanálu z Modravy přes Rechle do Mechova by tak bylo opravdu nošením dříví do lesa. My se dnes podíváme kousek dál, protože nás zajímá, kam všechna ta voda z kanálu mizí, a dříví nebudeme nosit do lesa, ale naopak prozkoumáme, kudy a kam se ze zdejších lesů v dřívějších dobách plavilo.

Vycházku zahájíme u rozcestníku v centru Srní, u nejfotografovanějšího konzumu v Čechách. Fanoušci televizního seriálu Policie Modrava jistě vědí. A nebude to dnes jediné filmové místo, které navštívíme!

Zelená značka nás po půl kilometru přivádí k chalupě, která si zahrála hájovnu v trilogii s Tomášem Holým - Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Sem přijížděl malý vnuk Vašek za svým dědou, hajným. Pro objekt se vžil název Klostermannova chalupa, ale spisovatel ji nevlastnil, jen sem jezdíval na návštěvu. Roubenka se zvoničkou pokrytá šindelem je typická pro šumavskou lidovou architekturu a je dobře, že se tento styl udržuje i v současné výstavbě, která je v Srní na vzestupu.

SrníKolem hotelu přicházíme na rozcestí u akumulační nádrže Sedlo. Voda do nádrže přichází 3.218 metrů dlouhým potrubím ze Vchynicko-tetovského kanálu, zmíněného v úvodu (vtokový objekt je v lokalitě Mossau jižně od Mechova).

Jdeme vpravo po hrázi. Dům usazený pod lesem je rovněž filmovým místem. V seriálu Policie Modrava zde bydlí Venca „Kurva“.

Nádrž má obsah 67.000 m³, kamenná stavba pod hrází je odtokový objekt, který vodu odvádí do vyrovnávací komory tzv. Vodního zámku. U něj jsme za pár minut a otvírá se odtud hezký výhled. Právě ve Vodním zámku začíná „obří tobogan“ se spádem 240 metrů. Voda končí na Francisových horizontálních turbínách o společném výkonu 6,4 MW v elektrárně Vydra na Čeňkově pile. (více v článku Když na Šumavě prší). U Čeňkovy pily se potkávají vody Vydry a Křemelné a vzniká tak řeka Otava.

Pokračujeme dále po zelené značce a určitě nevynecháme odbočku na Klostermannovu vyhlídku. Následně nás příjemná cesta dovede do míst, kde v roce 1710 vznikla osada Sedlo.

Uvádí se, že ji založilo několik sedláků vypálením části koupeného lesa, což patrně odráží i název blízkého Spáleného vrchu. Neuplynulo ani sto let, když tudy procházel inženýr Josef Rosenauer při plánování Vchynicko-tetovského plavebního kanálu, který obchází nesplavný úsek Vydry. Není bez zajímavosti, že kníže Josef Schwarzenberg odkoupil panství v roce 1799 a na jaře roku 1801 byl plavební kanál dokončen.

Většina vody z plavebního kanálu dnes končí na lopatkách turbín. Zbývá nám najít poslední skluz, kterým plavené dřevo dříve opouštělo kanál. Nachází se v místě, kde se cesta prudce stáčí vlevo a přechází přes zarůstající koryto; nazývá se U Sedla. Jsme v nadmořské výšce 840 metrů, takže do říčky Křemelné přistávala polena o téměř 160 metrů níže. To musela být tedy skluzavka!

Toto řešení se však neosvědčilo a o 1,5 km blíže k Mechovu byl vybudován nový kratší skluz k Sekerskému potoku. Dřevo se zde plavilo až do roku 1958.

Teď už jsou nám všechny technické vychytávky jasné a můžeme se vrátit do Srní. Možností je několik, za nejlepší považuji neznačenou cestu podle lesa, se zastávkou v minipivovaru Zlatý srnec. Jednak proto, že i on si zahrál v jedné epizodě Policie Modrava, a jednak proto, že zdejší produkce stojí za ochutnávku. A sympatický personál vám možná prozradí nějaké perličky z natáčení.

(Filmových míst je v okolí Srní pochopitelně více, na některá další se podíváme příště.)

 


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní:

Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
Kam ta voda mizí? aneb Filmové toulky kolem Srní
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jezdíte a chodíte na zajímavá místaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles