Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kapverdy – ostrovy s bohatými plážemi a nečekanými chutěmi

10. 08. 2014 | Afrika
Nádherné dlouhé pláže a moře lákající k potápění, příjemná teplota i úžasná kuchyně, ve které se mísí vlivy hned několika zemí – to vše jsou Kapverdské ostrovy. Tento exotický ráj západně od kontinentální Afriky se hodí jako místo pro ideální rodinnou dovolenou i romantiku ve dvou.

Pokud si nalistujete v atlase stránku s Afrikou a podíváte se na západ od ní, najdete asi 570 kilometrů od pobřeží ostrovní stát Kapverdy. Ostrovy zeleného mysu, jak zní český překlad, tvoří deset hlavních a několik menších vulkanických ostrovů. Teplota se zde celoročně pohybuje mezi 20 a 30 stupni Celsia. Díky stále vanoucímu mírnému větru vám tu nebude vedro ani v největších parnech.

Největším ostrovem je Santiago s hlavním městem Praia a také s prvním evropským přístavem v jižních mořích. Oblíbeným turistickým cílem je ostrov Sal, který je ideální pro příznivce windsurfingu, potápění a rybaření. Třetí největší ostrov Kapverd Boa Vista zase láká hlavně plážemi. Nejoblíbenější Santa Monica Beach měří celých 18 kilometrů.

Kapverdy – ostrovy s bohatými plážemi a nečekanými chutěmiSamostatnou kapitolou je pak místní, takzvaná kreolská kuchyně. V té se mísí vlivy Portugalců, Afričanů a Brazilců, a proto je zcela jedinečná. Základem bývají většinou ryby a další mořské plody jako raci, krabi, langusty či humři upravené na všechny možné způsoby.

Pokud máte rádi ryby, čeká vás luxus například v podobě tuňáka, který se ještě před pár hodinami proháněl Atlantikem. Ryby zde díky tomu navíc chutnají daleko lépe než ve většině našich restaurací. Jako příloha k rybě se na Kapverdách častou podává rýže, většinou v kombinaci s hranolky.

Jednou z hlavních surovin kreolské kuchyně jsou vedle ryb také luštěniny. Místní specialitou, kterou byste při pobytu na Kapverdách rozhodně neměli vynechat, je cachupa. Jejími hlavními surovinami jsou kukuřice, fazole a další boby, zelí a sladký brambor s vepřovým masem nebo rybou. Všechny suroviny se vaří v jednom velkém hrnci

Pochutnáte si ale i na dalších místních pokrmech. Za ochutnání stojí směs fazolí, zeleniny, vepřového masa a pikantní klobásky zvaná Feijoada nebo pikantní smažené krokety z vařených ryb a brambor Croquetes de Peixe.

Z dezertů by určitě zasloužil pochvalu tradiční puding, který se vaří z kondenzovaného mléka a polévá se karamelem. Pokud patříte mezi milovníky sladko-slaných kombinací, pak zkuste kozí sýr přelitý medem s papájovým želé. Výborné jsou také banánové placky Filhoses de Banana.

Z nápojů se na Kapverdách produkuje pivo, víno a grog - pálenka z cukrové třtiny. Výtečné jsou i alkoholické koktejly. U těch si ale dejte pozor na množství. Bude vám sice možná připadat, že pijete jen nějaký džus, opak je ale pravdou.

Vodu z vodovodu na Kapverdách nepijte. Získává se totiž odsolováním mořské vody a obsahuje vysoké množství soli a jiných minerálů, na které není náš organismus zvyklý. Doporučuje se proto pít pouze balená voda.

Zdroj, foto: Student Agency


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík MNAM MNAMSmajlík)SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekne napísaný článok Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles