Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kardioložka radí: jak sportovat při hypertenzi?

5. 08. 2020 | Fitness
Vysoký krevní tlak, hypertenze, je celoživotním onemocněním, které v průběhu života zasáhne cca 40% obyvatel ČR. Patří mezi civilizační choroby, což ovšem neznamená, že bychom se s ním měli smířit a tak říkajíc si na něj zvyknout. Jednou ze součástí zdravého životního stylu, který pomáhá civilizačním nemocem předcházet, je sport. Ale je možné při hypertenzi sportovat? Jak a na co si dávat pozor? A jak vlastně „poznat“ vysoký krevní tlak?

Vysoký krevní tlak často probíhá zcela bez příznaků, a proto bývá dlouho nerozpoznaný. Jeho diagnóza je velmi snadná, stačí pravidelné měření krevního tlaku. Buď u praktického lékaře, nebo doma, některým z přístrojů vhodných pro domácí měření krevního tlaku.

Co vlastně znamenají ta čísla?

Hodnota krevního tlaku se udává pomocí dvou čísel. Vyšší hodnota, systolický krevní tlak, je dána stahem levé srdeční komory a vyjadřuje jakou silou je krev vypuzena ze srdce do cév celého těla a jakou silou působí na cévní stěnu. Druhá nižší hodnota, diastolický krevní tlak, je dána odporem cévního řečiště. Čím jsou tyto hodnoty vyšší, tím více poškozují srdce a cévy nemocného.

měření tlakuPodle doktorky Vysočanové si dispozici k vysokému krevnímu tlaku neseme ve svých genech, ale jeho manifestaci se můžeme pokusit oddálit. Nejlépe pomocí řady změn svého životního stylu. Je vhodné začít s pravidelnou fyzickou aktivitou minimálně 30-60 minut denně, optimálně 5x týdně. Upravit jídelníček, který by mě obsahovat dostatek zeleniny, ovoce a ryb a měl by obsahovat méně tučných a slaných jídel. Udržovat optimální váhu, případně zhubnout a samozřejmě nekouřit.

Když pohyb skutečně pomáhá…

Pravidelná fyzická aktivita nám může pomoci nejen vysokému krevnímu tlaku předcházet, ale přímo hodnoty krevního tlaku snížit, pokud je již zvýšený. Podle paní doktorky Vysočanové by u nemocných s lehkou a nekomplikovanou hypertenzí by mělo doporučení pravidelné fyzické aktivity a vhodné diety předcházet předpisu léků. U řady mladých hypertoniků dokáže zdravý životní styl s pravidelným pohybem oddálit potřebu užívat léky i o řadu roků. Klidový režim je vhodný jen u zvláště komplikovaných nemocných s výrazným zvýšením tlaku, do doby, než léky dostaneme jejich tlak pod kontrolu. I tam je potom pravidelná aerobní fyzická aktivita vhodná. Navíc sportování může pomoci udržovat nejen dobrou fyzickou kondici srdce a celého organizmu, ale také pomůže s hubnutím!

Vyberte si, co vás baví, říká kardioložka

„Vhodnou fyzickou aktivitou je hlavně chůze, ale může to být i jízda na kole, plavání, kolektivní míčové sporty nebo jóga. Každý si může najít, to co ho baví, co dobře zvládne a co mu vyhovuje. I když při sportu srdce pracuje s vyšší zátěží, pracuje proti menšímu odporu, protože se cévy v pracujících svalech roztahují. Jistá omezení platí pouze pro tzv. „silové sporty“. Při silových sportech, jako je třeba vzpírání nebo kulturistika, mohou být svalové cévy při zátěži stlačené a dochází po dobu zátěže k významnému zvýšení systémového krevního tlaku. I tady lze najít pro rekreačního sportovce vhodnou cestu po poradě s jeho ošetřujícím lékařem, za předpokladu dobré kontroly krevního tlaku. Pokud si pacient není jistý svojí tolerancí fyzické aktivity, nebo mívá při zátěži potíže, je možné ověřit kontrolu krevního tlaku a toleranci zátěže například zátěžovým testem,“ vysvětluje MUDr. Vysočanová.

Čeho by se měl amatérský sportovec vyvarovat?

Trénovaný jedinec s dobrou kontrolou tlaku si může dovolit téměř vše. Zcela nevhodné je užívání některých látek zvyšujících výkonnost, které se bohužel někdy objevují i mezi amatéry. Také nadměrné užívání „energetický“ nápojů není vhodné i u zdravých lidí, ale u hypertonika může vézt k významnému zvýšení krevního tlaku.

Pokud se chcete sportu věnovat intenzivně, případně závodně, přeměřte si svůj krevní tlak a zajděte se nejdříve poradit s lékařem. Vhodné je i kompletní vyšetření sportovním lékařem. Závodníci, kteří musí užívat léky ke kontrole krevního tlaku, musí sportovního lékaře konsultovat vždy. Některá běžně užívaná antihypertenziva mohou vézt k porušení antidopingových pravidel, protože jsou zařazeny do Seznamu zakázaných látek a metod dopingu!

Zdroj, foto: Krevnitlak.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !