Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Karel Čapek a Chyše

20. 07. 2015 | Česká republika
Toulat se naší zemí znamená v mnoha případech zavítat do míst, která byla inspirací básníkům, spisovatelům, malířům nebo hudebním skladatelům. Namátkou mě napadá Máchovo Kokořínsko, Hrabalovo Kersko, impresionisty vyhledávané Kameničky, Šrámkův Písek, Klostermannova Šumava, Morávkovo Posázaví...  Následná, a někdy i výletu předcházející, návštěva knihovny či galerie dává našemu putování další rozměr a také lepší pochopení umělce a jeho díla.

Jaké prostředí a jaké události na něj měly vliv, jak byly využity a zpracovány. Samozřejmě svou roli hraje i fantazie, ale obvykle kdesi v podvědomí bývá uložen vlastní, osobní prožitek.

Nejinak je tomu i v případě Karla Čapka, jehož pohled na lidské utrpení se formoval již v útlém dětství - otec byl venkovský lékař - plnou silou pak za I. světové války, největší a nejstrašnější, jakou do té doby Evropa poznala.
Sám Čapek pro revmatické potíže s páteří (Bechtěrevova nemoc) odveden nebyl. Osvobození od válečných jatek vnímal rozporuplně - s úlevou, ale zároveň s pocitem zahanbení a viny. Snadno si dovedeme představit závistivé pohledy, které mladého a zdánlivě zdravého muže provázely.

Karel ČapekJe jaro 1917, Čapek získal doktorát a pomalu se stává známým publicistou, ale marně hledá zaměstnání. Rád by psal a věnoval se překladům francouzských básníků, ale musí se také něčím živit. Práce v Zemském muzeu pro něj bude snad na podzim, a tak, aby unikl marnosti a nejistotě, přijímá místo u hraběte JUDr. Vladimíra Lažanského, jako domácí učitel a vychovatel jeho 13letého syna Prokopa. Poněkud roztěkaný puberťák, který na učení kašle a raději provádí alotria, bude pro Čapka tvrdým oříškem.

A tak se stalo, že následujících pár měsíců strávil Čapek na panství v Chyších. Nebylo to dlouhé období, přesto odezvy zdejšího pobytu nalezneme v mnoha jeho dílech. Nabídl se mu zde pohled do zákulisí šlechtického sídla s jeho různorodými obyvateli, hrabětem, služebnictvem, panskými úředníky; byl okouzlen zámeckým parkem i zvlněnou krajinou povodí Střely s nedalekým vrchem Vladařem.
Byl to i částečný únik od násilí, zoufalství a hladu, neboť hraběcí stůl válka přece jen nezasáhla. Přesto tu Čapek mnoho klidu nenalézá. Plavovlasý andílek i hrabě vyžadují více pozornosti než původně předpokládal.

Pojďme se společně podívat do míst, kde se Karel Čapek před bezmála sto lety nacházel. Chyše leží u hranic Karlovarského kraje mezi Lubencem a Žluticemi. Z parkoviště na náměstí je to k zámku pár kroků. Vítá nás světlou fasádou s řadami lomených oken a novogotickou zubatou věží. Velkými vraty vcházíme do malého nádvoří, kterému dominuje staletá lípa.

S podrobnou historií se můžete seznámit při prohlídce, uvedu jen, že po roce 1945 a zestátnění objektu se zde vystřídala řada organizací Ředitelství lesů a statků, zemědělské učiliště i škola v přírodě. Zámek postupně chátral. Až v polovině 90. let se manželům Lažanským podařilo zámecký areál zakoupit a začít s jeho celkovou obnovou. Dnes tak můžete obdivovat krásné interiéry včetně sálu s nástropní malbou od Petra Brandla. A především expozici připomínající pobyt Karla Čapka. 
Ten na jeho základě později napsal povídky Na zámku, Modrá chryzantéma, Starý hrabě a Starý vlastenec. Když jsem onehdy četla v Povídkách z druhé kapsy tu o ukradeném kaktusu, napadlo mě, že i ta má možná kořeny v Chyších.

Zámecká pověst o ženě, která vypila elixír věčného mládí a její duch dodnes straší v zámecké věži, udělala na spisovatele velký dojem a později ji využil při psaní Věci Makropulos.

Ještě více však Čapka ovlivnila jiná příhoda. Už sama válka mu přinášela pocity totálního zmaru a obavy o osud lidstva: astronomická čísla mrtvých a zmrzačených, použití nových a modernějších zbraní, plamenometů, tanků, yperitu... A pak přišel 25. květen 1917 a výbuch muniční továrny v nedalekém Bolevci u Plzně. Došlo k řetězové reakci a munice létala na kilometry daleko. Tato tragická událost se zásadním způsobem odráží v románu Krakatit.
Po připomenutí všech souvislostí a procházce krásným parkem nás čeká „třešnička na dortu“, kterou je v tomto případě návštěva pivovaru. Vlastnit v dnešní době kulturní památku je sice hezké, ale každému musí být jasné, že ze vstupného se náklady na její údržbu nepokryjí. A protože i zde mělo pivovarnictví mnohaletou tradici, rozhodl se ji současný majitel zámku obnovit. Pivovar tak finančně pomáhá zámku a zároveň zatraktivňuje tento výletní cíl. Posezení v příjemné restauraci a správně vychlazený nefiltrovaný a nepasterizovaný mok jsou skvělou tečkou za dnešním výletem.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Karel Čapek a Chyše:

Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
Karel Čapek a Chyše
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsáno, pěkné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Chýších je krásně i zámecký park je čím dál krásnější a mají i poutavé okolí.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsaný,pro mne v mnohém poučný článek,doplněný krásnými fotkami.Děkuji za něj.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek a krásné fotky, na Chyši jsme naposledy byli teď v sobotu s návštěvou. Také se jim tam moc líbilo. Oběd v Zámeckém pivovaru nemá nikdy chybu, skvěle se tam vaří a prostředí je krásné. Lažanští jsou super obyčejní lidé jako my, kteří rádi zodpoví každou otázku a pan inženýr i sám provází po zámku jako průvodce. Prostě bez chyby...SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek - vychutnávala jsem si každý řádek. Díky!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles