Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Karviná s empírovým zámečkem

9. 05. 2010 | Česká republika

Milé dámy a pánové,

dovolím si Vás pozvat a provést Vás městem Karviná. Nejprve mi ale dovolte trochu faktografických údajů.

První zmínky o městě jako takovém se objevily v roce 1268, kdy byla městem prohlášena dnešní historická část města, tedy Fryštát.

Na jeho rozvoji a rozkvětu se významně podílel rod Larisch – Mönnichů.

Než se ale budeme moci podívat do historického centra, projedeme cestou z Ostravy kolem jedné z dominant a dnes již všeobecně známého a pro Karvinou tak typického kostela, který se vlivem důlní činnosti začal z jedné strany propadat a tudíž mnoho z těch, kteří jej míjejí při cestě z Ostravy do Karviné, napadne: Italové mají svoji šikmou věž v Pise, my v Karviné máme šikmý kostel svatého Petra z Alcantary. A ten jako první při příjezdu do tohoto města zcela jistě upoutá pozornost každého nového návštěvníka.

Kostel byl postaven v 18. století ve stylu baroka.

Poté již můžeme zamířit do historického centra města, které se nachází tak trochu stranou od hlavní tepny, vedoucí městem. Když projdeme z hlavní třídy kolem obchodního centra, dostaneme se bočními uličkami na náměstí, které nese jméno našeho prvního prezidenta Tomáše Garrique Masaryka a které bylo vystavěno v empírovém stylu. Zcela jistě většinu z nás zaujme budova zámku, ve kterém se v současnosti nachází výstavní galerie. V průběhu staletí se zde vystřídala celá řada majitelů a zámek změnil postupně podobu z gotického zámku až po empírový zámeček, který se nám dochoval do dnešní doby. Mezi majitele těšínského panství, do kterého spadala také Karviná, patřili postupem času namátkou třeba těšínští Piastovci, vévoda Bedřich Kazimír, zemský hejtman Václav Cikán ze Slupska až po rod Larisch – Mönnichů, kteří jej vlastnili až do roku 1945, kdy byl zkonfiskován státem.

Po dlouhých téměř 50 letech, kdy se v útrobách zámku vystřídalo ředitelství OKD a později městský národní výbor, proběhla v letech 1994 – 1997 celková rekonstrukce a dnes opět může široká veřejnost navštívit různé výstavy. Hned vedle zámku se nachází Lottyhaus, která také prošla rekonstrukcí a v roce 2003 byla znovu otevřena. V ní sídlí pobočka Národní Galerie Praha s expozicí českého umění 19. století. Takže umělecky a výtvarně zaměření návštěvníci si zde přijdou na své.


Odtud můžeme dále pokračovat dále až do lázní Darkov, které jsou v celé republice vyhlášeny svou prvotřídní péčí o pacienty a lázeňské hosty, kteří trpí obtížemi pohybového ústrojí a neurologickými problémy. Lázně Darkov ročně navštíví mnoho klientů, a to nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Obzvláště oblíbené jsou zejména mezi návštěvníky z Blízkého východu.

Lázně Darkov byly založeny v 19. století a jejich činnost je založena především na jedinečné léčbě prostřednictvím jodobromové vody - solanky, která patří ke zdejšímu mimořádnému přírodnímu bohatství. Jejich majitelem, stejně jako celého města, byl až do roku 1945 hrabě Larisch – Mönnich. Poté stejně jako ostatní skvosty Karviné přešly pod správu státu.

Lázně jako takové se prakticky nacházejí na místním sídlišti Hranice, a proto také budovy, ve kterých se lázně nacházejí a které byly postupně vystavěny v letech 1976, 1980 a 1989 zcela odpovídají stavebnímu slohu doby, ve které byly postaveny. V žádném případě nečekejte lázně typu Mariánských lázní či Karlových Varů, ale přesto je zdejší péče považována za velmi profesionální a kvalitní.


A nyní se můžeme vydat ke komplexu rybníků, které se nacházejí v části Olšiny. Jedná se o chovné rybníky, kde se mohou realizovat rybáři, samozřejmě s platným rybářským lístkem. Nacházejí se po obou stranách železniční tratě mezi Karvinou a Petrovicemi u Karviné. Mezi obyvatele této lokality patří volavka bílá nebo např. kuna lesní.

Poté co se pokocháme pohledem na rybníky a jeho obyvatele z živočišné říše, můžeme se opět vrátit do centra, abychom navštívili poslední bod naší návštěvy, a sice budovu Obchodně-podnikatelské fakulty Slezské Univerzity v Opavě. Ta se sem nastěhovala v roce 1990 a od té doby prošla jejími branami řada studentů.


Obecně se dá říci, že každý návštěvník, který do města nedaleko polských hranic zavítá, může najít to, co je jeho srdci blízké. Ať už je to historie, kultura či relaxace v přírodě.

Tak tedy vítejte v Karviné …

 

Poznámka: data a letopočty byly čerpány z webu Magistrátu města Karviné


zemcakovaa – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Karviná s empírovým zámečkem:

Karviná s empírovým zámečkem
Karviná s empírovým zámečkem
Karviná s empírovým zámečkem
Karviná s empírovým zámečkem
Karviná s empírovým zámečkem
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Článek se mi líbí, jsem z Východní Moravy...Karvinsko moc neznám...a přečetla jsem i komentáře a některé pisatelky dost nechápu....a mimochodem myslím,že Karviná je hezké město...
Obrázek uživatelky
profil
si spala v knihovně?Smajlíksuper
Obrázek uživatelky
profil
Kostel svatého Petra z Alcantary by měl o víkendech být zase otevřený. Pokud budete míst cestu, určitě se v něm zastavte - zajímavá zkušenost.
Obrázek uživatelky
profil
já jsem sice váš komentář nečetla ale to je jedno Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsala si to super. Hned bych se am vydala.A asi to udělám.

Jstep, konečně někdo Zdenku58 nazval tak, jak já už to mám na jazyku dávno a korunovaná.

SmajlíkJo a Zdenko58, dík, že jste si na mě stěžovala redakci.

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles