Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kašpárkova říše - Olomouc

28. 08. 2010 | Kultura
Od 1. do 15. září zavítejte s vašimi dětmi do Kašpárkovy říše ve Slovanském domě, Hynaisova 11, Olomouc (vchod od Zimního stadionu). V divadle bude k vidění výstava, která malé i velké seznámí s celým souborem. Dojde na jeho historii, repertoár i zásadní loutkářské osobnosti. Kašpárkova říše je amatérské loutkové divadlo.

Ve Slovanském domě již mnoho let v čele se Zdarkem Popem hrají Olomoučtí loutkáři pohádky a zprostředkovávají již třetí generaci setkání s divadlem, se světem poezie, krásy a vítězného boje dobra se zlem. 

Divadelní výstava

Divadelní výstava své návštěvníky zavede do pohádkového království loutek, vedle poučení a zábavy slibuje také umělecký zážitek. Výstava proběhne na Horním náměstí před budovou divadla. Uvidíte vystoupení sólistů Moravského divadla Olomouc a dětí z baletního studia. Bohatý program složený z ukázek divadelních představení a tanečních čísel bude probíhat od 1. do 15 září. Po dobu trvání výstavy se děti mohou těšit na rozmanitý doprovodný program v podobě kvízů a soutěží. 

Další představení
Dne 17.10, 24.10 a 31.10. - Pohádka o vodníkovi - režie Jana Werdichová
Dne 7.11, 14.11 a 28.11. - O pejskovi a kočičce - režie Eva Polášková


Z historie 

Moravské divadlo v letošním roce 2010 oslavilo 90. leté výročí existence Kašpárkovy říše, společně s ním se raduje amatérská loutková scéna, přesněji 4.1.1920. V této době taky uplynulo 112 let od narození zakladatele divadla ing. Františka Čecha. V ledenu 1920, v tu dobu se loutkové divadlo Kašpárkova říše probouzí k životu, zakladatelem je František Čech. Během padesátých let se divadlo dočkalo vlastní stálé scény ve Slovanském domě, kde sídlí dodnes. Současné publikum divadla tvoří především děti předškolního a školního věku, repertoár okupují klasické pohádky jako Bajaja, Zlatovláska, Šípková Růženka, Perníková chaloupka a celá řada dalších. Za devadesát let své existence odehrál soubor přes 420 titulů a bezmála 2500 představení.

Členové souboru Kašpárkova říše si loutky a dekorace sami vyrábějí, upravují a píší vlastní texty a rádi mezi sebou uvítají i další zájemce o tohoto pěkného koníčka. Učitelům výtvarné výchovy i výtvarným kroužkům nabízí exkurzi do zákulisí nebo besedu o loutkách, jejich historii a současnosti. 

Po dobu fungování divadla bylo odehráno 2 200 představení, nastudováno 405 titulů a představení vidělo přibližně 35 200 diváků. Z významných inscenací posledních let  je například Bajaja, Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Mauglí, Popelka, Broučci, Ostrov splněných přání a jiné. Dramaturgie tíhne převážně ke klasickým pohádkám. Své místo v repertoáru souboru mají i staré loutkářské tituly jako je marionetový Doktor Faust nebo maňásková rakvičkárna Kašpárek domek staví. Novinkou je Pohádka o vodníkovi.

Kašpárkova říše hraje dětem hlavně o tom, že si lidé mají pomáhat, mluvit pravdu, nekrást, neubližovat, mít rádi přírodu i sebe navzájem, neposmívat se nikomu, vážit si starších a moudřejších, umět uznat svou chybu, usmívat se, nenaříkat a vůbec snažit se být dobrými lidmi.

Zlatým hřebem programu podle pořadatelů bude vystoupení Divadla Spejbla a Hurvínka v polovině září.

Markéta
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle