Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

KAŠPERSKÉ HORY (Šumava)

17. 07. 2008 | Evropa
Město bylo v časech své největší slávy jedním z nejvýznamnějších zlatokopeckých rájů v Evropě. Ještě v polovině devadesátých let dvacátého století se o lokalitách v okolí města mluvilo jako o oblastech, kde by se dalo znovu těžit zlato.

Díky protestům ekologů a obyvatel Kašperských Hor to rozhodně nevypadá, že by podhůří Šumavy mělo v nejbližších desetiletích vydat svá další zlatá tajemství. Kašperské Hory, které jsou městskou památkovou zónou, dnes žijí především z cestovního ruchu. V létě jsou jednou z hlavních zastávek cyklistů, kteří chtějí důkladněji poznat malebné okolí Sušice a přívětivé podhůří Šumavy. Pro pěší turisty je toto město výchozím, nebo alespoň klíčovým bodem pro několik zajímavých tras. Okolí městečka má co nabídnout i v zimě - především pro běžkaře je zajímavé. Co se cestovního ruchu týče, mají Kašperské Hory na co navazovat. Město, které díky svým zlatým nalezištím a díky poloze na významné cestě z Bavorska do Čech téměř nikdy nepoznalo nouzi, se již ve středověku těšilo úctě nejednoho panovníka.

Kašperské HoryPřízeň mnoha králů

První zmínky o nynějších Kašperských Horách pocházejí z přelomu třináctého a čtrnáctého století. Některé zdroje však naznačují, že kořeny obce jsou ještě starší. Archeologové totiž objevili bronzové náušnice, které by mohly dokazovat, že původní osada vznikla už ve století dvanáctém.
Obec se původně jmenovala Reichstein, později Berg-Reichstein. Název, který souvisí s těžbou zlata, pochází totiž ze staroněmeckého am reichen Stein (u bohaté skály). Obec povýšil na město Jan Lucemburský. Kašperští se o to zasloužili také tím, že královskému vojsku poslali několik stovek mužů, hlavně horníků. Panovník tehdy osvobodil město od cla a mýta a udělil Kašperským Horám titul svobodného horního města. Nadmořská výška 740 metrů zaručovala Kašperským ještě jeden titul: nejvýše položené město Čechách. Nejvýznamnější období zřejmě zažilo město ve 14 století, kdy nechal Karel IV. zbudovat tímto městem obchodní cestu z německého, tedy bavorského Pasova do Prahy. Ta vedla přes Kvildu, Kašperské hory, Sušici, potom Klatovy a dále do Prahy. Kašperské hory byly tehdy pro obchodníky doslova zlatým dolem. Z Bavorska vozili obchodníci zbraně, víno, látky nebo sůl a z Čech si odváželi obilí, dobytek nebo pivo, které se vařilo přímo ve městě. Další zlaté časy zaznamenávají kroniky ve století šestnáctém, kdy byly Kašperské Hory povýšeny na královské horní město. Kašperské HoryMezi významné datum řadí historikové také rozhodnutí Ferdinanda I., který v roce 1538 povolil sobotní trhy a několik velkých jarmarků. Z tohoto období pochází také kašperskohorský erb, ve kterém jsou vyobrazeny dvě hradní věže s hornickými kladívky.
Město Kašperské Hory bohatlo a v roce 1617 koupili radní hrad Kašperk. Ale v té době se již nezadržitelně blížily zlé časy. V sedmnáctém století vytěžili horníci v celém kraji pouze sto kilogramů zlata. Majitelé dolů sice rozhodli o tom, že budou používat výkonnější stroje, ale ani to nepomohlo. A v roce 1777 ruch v kašperskohorských dolech zcela utichl. Od té doby patří tento kraj sklářům, v okolí bylo několik pecí na výrobu železa. Nejvíce lidí ale našlo práci v lese, daří se také řemeslníkům, kteří pracují s dřevem. Přímo v Kašperských Horách se dokonce vyráběly sirky. Tato tradice koneckonců v kraji zůstala.
Do okolí města se horníci vrátili ještě dvakrát na počátku devatenáctého a dvacátého století, ale vždy pracovali jen krátkou dobu, protože náročné dolování se přestalo vyplácet. Těch několik zlatých ér dnes připomínají například kameny určené k mletí zlatonosné rudy, které jsou vidění v trávě před nákupním centrem.
 

Kašperské Hory

Bohatá architektura

Přímo v Kašperských Horách lze najít několik zajímavých památek. Pravděpodobně nejvýstavnější stavbou ve městě je veliká renesanční radnice přímo na náměstí. Stavba sice pochází ze šestnáctého století, ale v průčelí se pyšní trojicí mohutných barokních štítů. Ty získal dům, v němž původně bydlel Jiří Lokšan, tajemník krále Ferdinanda I. a zástavní držitel hradu Kašperk, díky měšťanům, kteří jej ještě ve zlatých časech koupili. Dům tehdy spojili s budovou pivovaru a zřídili tady radnici. V přízemí a prvním patře jsou dokonce k vidění i některé původní gotické klenby nebo dokonce cely bývalého vězení. Ti, kdo se zajímají o architekturu, mohou obdivovat také několik zajímavých interiérů v měšťanských domech - například středověké jádro domu s popisným číslem 11 přímo na náměstí, číslo 17 v ulici B. Týbla zase skrývá barokní štukovou výzdobu a klenby v přízemí.

Památky
Druhou dominantou náměstí je více než šest stovek let starý arciděkanský kostel svaté Markéty. Ještě jako gotická bazilika byl původně zasvěcen svatému Linhartovi. Z toho období pochází několik soch, které jsou k vidění přímo v kostele. Jeho interiér má ale barokní tvář, vzácné jsou především varhany a bohatě zdobený oltář, který památkáři řadí k nejzajímavějším v kraji. Jeden z výklenů kostela zdobí takzvaný kohoutí kříž, který pochází z vesnice Nicov (z Kašperských Hory směrem na Vimperk). Obdivovatelé sakrálních památek si v této oblasti mohou opravdu užít. Město s šestnácti stovkami obyvatel totiž nabízí hned několik kostelů nebo památek tohoto druhu se zajímavou historií.
Například západně od města lze najít hornický kostel svatého Mikuláše z poloviny třináctého století. Velmi cenný je portál v průčelí a gotické nástěnné malby pocházející z období vzniku. U cesty k Rejštejnu zase najdete novorománský kostel Panny Marie Sněžné. Ten od roku 1867 sloužil především mnoha poutníkům, kteří přicházeli na tradiční letnou pouť.

Kašperské hory

Nedaleko kostela najdeme také kapli Panny Marie Klatovské. Dále lze ve městě najít kapli zasvěcenou svaté Anně. K té se z náměstí, které je východiskem většiny cest, dostaneme Smetanovou ulicí nazvanou místními obyvateli jako ulice Mrtvých nebo ulice Svaté Anny. Na této procházce můžeme uvidět ještě kapličku Svatého Michala z roku 1800 nebo gotická boží muka, jež stojí v zahradě jednoho z domů.
Bohaté město mělo samozřejmě i svůj pranýř. Ten původně stával přímo na náměstí, ale dnes jej můžete najít na Šibeničním vrchu, který se tyčí jižně nad městem. Kamenný pranýř z roku 1630 se v devatenáctým století změnil v boží muka.
 
Kde se ubytovat
Vybrali jsme pro vás místo, kde můžete sportovat, relaxovat, odpočívat, pobavit se, vidět něco zajímavého a věnovat se cykloturistice. Parkhotel TOSCH**** se nachází přímo v centru  městečka, ukryt za radnicí. Vznikl citlivou přestavbou objektů bývalého městského pivovaru, hlavní důraz byl kladen na zachování historických prvků. Počátky budovy sahají až do 13. století.


Navštivte také hrad Kašperk.


(on)



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na Sumave je pekne Smajlíknadherna priroda
Obrázek uživatelky
profil
tady u nás na šumavě je prostě krásně
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Šumavu moc neznám..
Obrázek uživatelky
profil
zaujimavý tip
Obrázek uživatelky
profil
jedeme na Šumavu,tak máme tip
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles