Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kat Mydlář – Příběh pražského kata

30. 12. 2010 | Kultura
Pražské Divadlo Broadway začne dýchat romantickým příběhem tajemného muže, jehož život je opředen mýty i předsudky. Herci se totiž postaví na divadelní prkna a nahlédnou do scénáře původního českého muzikálu Kat Mydlář, tvůrců Michala David, Lou Fanánka Hagena a Libora Vaculíka.

Celý autorský tým Muzikálu Kat Mydlář i produkce divadla v čele s Oldřichem Lichtenbergem je pochopitelně velmi pyšná na to, že vedle skalních hvězd Divadla Broadway, jakými jsou beze sporu Daniel Hůlka, Josef Vojtek, Petr Kolář, Marian Vojtko, Ilona Csáková, Kateřina Brožová, Marta Jandová, Radka Fišarová a další, přijal nabídku na spolupráci a rozšířil už tak hvězdami nabitý ansámbl objev slovenské hudební scény Alžbeta Bartošová.
kat-mydlar
Setkání hlavních hvězd muzikálu Kat Mydlář využil divadelní výtvarník Roman Šolc, který vytvořil kostýmy k muzikálům Angelika, Kleopatra, Mona Lisa, Golem, Dracula, Tři mušketýři, Adéla ještě nevečeřela či Baron Prášil aj. Přeměřoval si totiž na místě některé muzikálové hvězdy (hlavně ženy), aby mohl začít šít historické kostýmy, které budou jistě opět úchvatné.

Těšit se lze v tuto chvíli například i na nápaditou scénu známého architekta Michaela Klanga, která bude doplněna projekcemi.

Zkoušky Muzikálu Kat Mydlář probíhají počínaje druhým prosincovým dnem pod režijní taktovkou režiséra Libora Vaculíka. Premiéra muzikálu Kat Mydlář , do něhož jeho autoři vkládají velké naděje a už teď o něm směle tvrdí, že bude velkolepý, je naplánována na 24. února 2011.

Jan Mydlář – pověstmi opředený kat se narodil v královském městě Chrudimi. Přerušil svá studia v Praze, aby paradoxně později zde, v hlavním městě Českého království, z lásky vykonával po dlouhá léta opovrhovanou, přesto výnosnou katovskou činnost. Ve své funkci působil v rudolfínské Praze, do které se sjížděli vyslanci z nejrůznějších končin Evropy. Pobývaly tu významné osobnosti vědy, umění, ale i šarlatáni, šejdíři a podvodníci. Postava kata Mydláře byla opravdu osudově spojená s národním traumatem, byť reálná. O životě mistra popravčího toho moc nevíme. Slavným se stal až po popravě všech sedmadvaceti rytířů a měšťanů 21. června 1621 neboť právě na něm bylo vykonání rozsudku. Podobná poprava se nekonala dosud nikde. Jméno pražského kata se rozlétlo Evropou. Na trzích se prodávaly „zaručeně pravé“ meče s vyrytými jmény popravených nebo s Mydlářovým monogramem. Jan Mydlář – evangelík, jenž v rámci svého řemesla musel paradoxně vykonat onen krutý a tristní akt, jímž vítěz oslavil svůj triumf nad poraženým. Kat Mydlář se tak stal součástí jedné z kapitol českých dějin, dramatických, opředených mýty i předsudky, jistě proto i vždy inspirujících a divadelně zajímavých. V naší inscenaci se – na rozdíl od historika – nemusíme stroze držet faktů. Snažíme se o vytvoření barvitého, byť fiktivního příběhu, který pro potřeby muzikálového divadla fabulujeme a odkrýváme skryté a neznámé. Uvádíme tedy na scénu našeho dramatického vyprávění postavy reálné, jiné domýšlíme. Hlavní pozornost soustřeďujeme na individuální osud Jana Mydláře. Ať se jeho osobní život, životní setkání, lásky i jiné události odehrávají na půdorysu možné či jen tušené reality.

Autoři muzikálu Kat Mydlář:
Producenti: Oldřich Lichtenberg, Michal David
Hudba: Michal David
Námět: Libor Vaculík, Oldřich Lichtenberg
Scénář: Libor Vaculíkkat-mydlar
Texty: Lou Fanánek Hagen
Choreografie a režie: Libor Vaculík
Kostýmy: Roman Šolc
Hudební nastudování: Eduard Klezla


Obsazení muzikálu Kat Mydlář:
Jan Mydlář (chrudimský, později pražský kat):
Daniel Hůlka, Marian Vojtko, Bohuš Matuš

Jan Jessenius (Mydlářův spolužák a přítel):
Petr Kolář, Jan Toužimský, Ladislav Spilka

Magistr Eduard Kelley (alchymista, vypravěč):
Josef Vojtek, Bohouš Josef

Ferdinand Vaňura (Adamův bratr, chrudimský purkmistr):
Martin Pošta, Vilém Čok, Tomáš Trapl

Jan Jessenius mladší:
Tomáš Beroun, Daniel Barták

Dorotka (Mydlářova první láska):
Marta Jandová, Alžbeta Bartošová, Radka Fišarová

Žofie Pešanová (hospodyně A. Vaňury, pak manželka jeho bratra):
Ilona Csáková, Kateřina Brožová, Olga Lounová

Mandalénka (Mydlářova a Dorotčina dcera):
Zdenka Trvalcová, Lucie Černíková, Kamila Nývltová

Bětuška
(Mydlářova manželka):
Luďka Kuralová, Markéta Procházková, Ivana Jirešová

Zdroj: Muzikál Kat Mydlář

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už se těším! Jdeme na generálku.
Obrázek uživatelky
profil
a mužské obsazení..?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda