Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Katharine McMahon - Alchymistova dcera

21. 02. 2012 | Knižní tipy
Historický román dnes již známé anglické autorky Katharine McMahonové Alchymistova dcera není zrovna horkou knižní novinkou, vyšel už roku 2010, ale ve vaší knihovně jej určitě budou mít. Děj příběhu se odehrává v Anglii kolem roku 1725.

Vypravěčkou je devatenáctiletá Emilie, která žije ve starobylém venkovském sídle Seldenu spolu s otcem a hospodyní paní Gillovou. Vlastně se tam ještě občas nachomýtne nemluvný pan Gill, ale dohromady nic, co by mohlo provzdušnit život mladé dívky, která vyrostla do krásy, i když si to dosud neuvědomuje. V Seldenu ostatně nejsou žádná zrcadla.

Emilie tráví už od raného dětství veškerý čas v otcově laboratoři, kde pomáhá při nejrůznějších alchymistických pokusech. John Selden je vědec, který se o Katharine McMahon - Alchymistova dceraokolní svět příliš nezajímá. Je členem londýnské Královské společnosti, přátelí se s Isaakem Newtonem a dceři by rád předal veškeré své odborné znalosti a dovednosti, a že jich není málo. Poskytl Emílii prvotřídní vzdělání v oblasti matematiky, přírodních věd a alchymie. Je na ni pyšný, protože v Anglii určitě není žena, která by věděla více o flogistonu nebo dokázala lépe obhájit Newtonovu fluxionální metodu proti Leibnizovu diferenciálnímu počtu. O lidské duši, lásce, módě nebo životním stylu svých vrstevníků však Emílie neví zhola nic. Otec dbá poctivě na to, aby se s nikým nestýkala a neztrácela čas nějakou hloupou zábavou, jakou je třeba hudba. Věda si žádá celého člověka.

Když otec s dcerou začnou roku 1725 pracovat na mimořádně odvážném experimentu, přijedou do Seldenu dva mladí muži a oba se shodou okolností zajímají o přírodní vědy. Prvním je nový duchovní a zapálený botanik otec Shales, druhým je charismatický dobrodruh z Londýna Robert Aislabie. Emílie, která podlehne přívalu dosud netušených citů, učiní zásadní a nevratné životní rozhodnutí.
V Londýně ji však čeká rozčarování, samota, tápání v mezilidských vztazích i uvědomění si vlastní nedokonalosti. Ráda by se také dozvěděla něco víc o své matce, o které ani otec, ani paní Gillová nechtěli nikdy hovořit a ukázalo se, že z pádného důvodu...

Román Alchymistova dcera je napsaný kultivovaným jazykem, autorka má dobře propracovanou psychologii postav a dějová linie nepostrádá napětí. Je to příběh o hodnotách, které nám nejsou cizí: o hledání sebe sama, svého místa v životě, o rodičovských rolích, odpuštění i lásce. Nečekejte však závěr a la červená knihovna, všechno prostě na jedničku dopadnout nemůže.

Katharine McMahonová vystudovala angličtinu a divadlo na univerzitě v Bristolu. Vyučovala na střední škole, vedla kurzy tvůrčího psaní, skládala písňové texty a nějaký čas hrála divadlo. Od roku 1990 se věnuje především psaní historických románů, kterých už jí vyšlo sedm. Zatím nejúspěšnějším titulem je Růže ze Sevastopolu odehrávající se na pozadí Krymské války. Katharine McMahon byla za svou tvorbu navržena na ocenění v rámci British Book Awards.


Marnie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
budu se muset podívat v obchodě jestli jí seženu,může to být pěkné počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles