Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde je možné se koupat?

23. 07. 2009 | Praktické rady
Je léto a to nejen datem, ale i počasí se nám konečně začíná lepšit a teploty pomalu popolézají po žebříčku výš. Mnohým z nás začíná dovolená a nebo se alespoň těšíme na pěkný víkend u vody. Což přináší otázku: „Kde se koupat a kde se raději koupání vyhnout z důvodu špatné kvality vody a přemnoženým sinicím?“

Koupaliště ve volné přírodě – lokality na rybnících, vodních tocích, nádržích, po těžbách štěrkopísků, event. i umělé nádrže, kde voda není upravována, a to s provozovatelem, který zajišťuje vybavenost koupaliště.

Povrchové vody využívané ke koupání


Významné koupací oblasti, které nemají provozovatele, ale které využívá ke koupání větší počet osob. Jsou zařazeny na seznam sledovaných míst dle příslušné vyhlášky, kterou se stanoví povrchové vody využívané ke koupání osob. Povinnost sledovat jakost vody má příslušná krajská hygienická stanice.

Kde je možné se koupat?Ostatní vodní plochy

Je možné se koupat i jinde než na koupalištích, ve volné přírodě, nebo v koupacích oblastech. Tomu se říká obecné užívání vod. Kvalita vody z hlediska využití pro vodní rekreaci a koupání není na těchto vodních plochách ale nikým sledována, koupání zde probíhá na vlastní riziko koupajícího.

Tip: Pokud je voda kalná, nebo dokonce zabarvená do zelena, tak se v ní nekoupejte!

Umělá koupaliště

Kryté bazény a většina venkovních bazénů (pokud je v nich voda upravována). Požadavky na jakost vody v těchto koupalištích jsou přísnější než u koupališť ve volné přírodě. V těchto zařízeních je voda během provozu neustále sledována a upravována. Přestože v posledních týdnech nepadaly teplotní rekordy, tak je kvalita vody v některých lokalitách špatná a koupání je nedoporučeno nebo dokonce zakázáno!

Dle zprávy kterou uvádí na svých stránkách Ministerstvo zdravotnictví ČR vyplývá, že se nedoporučuje koupání v následujících lokalitách:

Praha - Koupaliště Džbán
Jihomoravský kraj – Rybník Olšovec
Jihočeský kraj – Rybník Vajgar
Jihočeský kraj – Vodní nádrž Orlík – Vojníkov
Plzeňský kraj – Holešovský Týn – Podhájí
Moravskoslezský kraj – Vodní nádrž Údolí mladých – Bílovec

V těchto lokalitách voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro koupajícího představuje zdravotní riziko. Koupání v takovýchto vodách by si měly odřeknout hlavně těhotné ženy, děti a osoby s oslabeným imunitním systémem.

A kde se v žádném případě nekoupat z důvodu zákazu koupání?

Kraj Vysočina – Koupaliště Peklo
Olomoucký kraj – Vodní nádrž Plumlov
Karlovarský kraj – Vodní nádrž Skalka – Podhoří

V těchto lokalitách je koupání doslova hazardem, hrozí jeho akutní poškození zdraví!

Důležité informace se dozvíte na stránkách Ministerstva zdravotnictví , nebo vám je poskytnou pracovníci příslušných krajských Hygienických stanic.


Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já se chodím zásadně koupat do řeky, ale nesmí být vysoká a kalná voda... jinak Slezská Harta to jistí...z řek preferuji zatím Moravici, tam jsem každý rok a potom v jeseníkách řeku Opavu tam je čistá dále již tomu tak není
Obrázek uživatelky
profil
na zahradě, tak to nemá chybu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles