Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde můžete potkat tři Grácie?

13. 06. 2009 | Evropa
Na sochy a obrazy tří Grácií občas narazíte v galeriích nebo při prohlídkách zámků, ale většina z nás už neví, kdo ty tři krásné dívky jsou a co představují.

Byly to bohyně půvabu a krásy, říkalo se jim také Charitky (což je řecký protějšek latinského pojmu grácie), a podle antických mýtů byly dcerami vládce bohů Dia a Ókeanovny Eurynomé.

Všechny byly půvabné, líbezné, milé a charitativní – poskytovaly totiž samá dobrodiní. Na rozdíl od nejvyšších bohyní, které se často o něco přely a hašteřily, byly Grácie vždy mírumilovné a vlídné a především zdobily božskou společnost – zejména se držely v blízkosti bohyně lásky Afrodíté, boha veselí a vína Dionýsa, boha umění Apollona a také múz, bohyní jednotlivých uměleckých profesí.

Tři GrácieOchraňovaly průběh slavností a hostin, takže bychom je dnes mohli označit za bohyně společenských příležitostí a večírků. Zároveň  všude podporovaly krásu a umění. Grácie se zobrazují vždy v trojici, jak se drží za ruce, nebo se zlehka objímají. Je to symbol dobrodiní, které jako řetěz přechází z ruky do ruky.

I když jsme po staletích na tyto bohyně už pozapomněli, sám pojem grácie žije a stále znamená půvab, působivost a noblesu.

Pozvání na výlet

Lednicko-valtický areál na Jižní Moravě působí velmi romanticky a poskytuje spousty malebných scenérií pro pěší i cyklistické výlety. Půvabná krajina přírodního parku s mnoha rybníky a pitoreskními stavbičkami, obklopující oba zámky, vás nadchne.

A právě tady stojí Chrám tří Grácií – anticky působící polokruhová kolonáda se 12 iónskými sloupy, tvořící stylový rámec pro sousoší tří ladných krasavic, také anticky stylizovaného. Celé sousoší vytesal z jediného balvanu Leopold Fischer. Název chrámu však neříká tak docela pravdu – ačkoli by ty tři dívky mohly docela dobře být Grácie, ve skutečnosti zde sochař zobrazil trojici antických bohyní Athénu, Afrodíté a Artemis.

A kde Chrám tří Grácií najdete? Nalézá se zhruba 5 km severovýchodně od Valtic, na červené značce trasy mezi Valticemi a Lednicí. Ve skutečnosti stavbička leží o něco blíž k Lednici, jenomže od té je oddělena hladinou protáhlého Hlohovického rybníka, takže pokud do těchto končin přijdete z druhé strany od Lednice, můžete chrám a sousoší pozorovat od Rybničního zámečku dalekohledem přes hladinu.


Zdroj: Müller

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
článek,fotečkaSmajlík sochy... Lednicko - Valtický areál,krásná projížďka...díkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vím o čem píšete, jihomoravský kraj je můj rodný kraj a tři Grácie, svatý Hubert a Apollo to jsou moje vzpomínky na dětství. Každý víkend jsme s babičkou a tetinkou jezdily na kolech právě do těchto míst. Moc krásné všem doporučuji.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na kole je to hezký výlet, ale je lepší jet lesem a vyhnout se silnici
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě je lednicko-valtický areál úžasný,ty grácie tam opravdu jsou ,krásná a dokonalá souhra těl a umění!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Lednicko-valtický areál patří k našim oblíbeným místům, kolem Tří grácií často jezdíme na kole. Celá ta oblast je prostě mému srdci velmi blízká....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice