Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde se vzala tradice darování šperku k narození dítěte

16. 07. 2018 | Porod
Narození dítěte je mimořádná událost a největší dar, kterého se rodičům dostává. Na tuto chvíli se nezapomíná. Po devíti měsících, kdy matka držela pod srdcem rodící se život, zažila vedle krásných pocitů i fyzickou a psychickou zátěž. Za to si zaslouží velikou poklonu.


Spekulace o tom, zda si za maminka zaslouží odměnu za porod dítěte, je zcela zcestná. Podle pokusu, jejž podstoupili dva dobrovolníci z Holandska, kteří se nechali připojit na testovací zařízení simulující porodní bolesti, jsou bolesti tak silné a nesnesitelné, že se nechali odpojit už v rané fázi pokusu. Žena musí tento nelehký úkol zvládnout do konce. Dárek jako poděkování a milá vzpomínka je to nejmenší, co pro ni může muž udělat.

Kde se vzala tradice darování šperku k narození dítětePřestože žena se jako stvořitelka života uctívala již za doby antického Říma, je obtížné říct, odkdy se datují přesné počátky tradice darování šperku za porod.  Zvykem bylo obdarovávat novorozence a „do vínku“ jim nadělit něco pro šťastný život. Za doby Rožmberků se do postýlky vkládaly zlaté knoflíky. Později byly nahrazeny mincemi, které měly přinést nejen štěstí, ale i blahobyt.

Čím šla doba dále, tím podoba daru měnila svou podobu. Po třicetileté válce byly děti obdarovávány křestními medailemi a oblečky, do nichž byly oblékány při křtu. Z obřadu byly matky, rodičky, zcela vypuštěny. Křtění probíhalo co nejdříve po porodu. Důvodem absence matky nebyla slabost, ale zákaz vstupu do kostela před tím, než podstoupí očistný rituál.

Pohnutka vyznat úctu a vděk ženě za porod vychází z posunutí role ženy v moderní době na jinou úroveň. Emancipace žen a změna modelu zapojení muže do rodičovské péče nastavuje mezi rodiči jinou vazbu, než tomu bývalo. A také se změnil životní standart, který v minulosti rozhodně všem nedovoloval utrácet za šperky. Dědily se rodinné klenoty s trvalou hodnotou, která zároveň symbolizovala nesčetnou hodnotu svazku mezi mužem a ženou.

Zdroj, foto: Calvin Klein


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Za porod syna jsem dostala zlatý náramek a za porod dcery zlaté náušnice.
Dcerka dostala již také nějaké zlato do života 😳
Obrázek uživatelky
profil
Jestli budu mít jednou dceru, dostane zlaté náušničky co jsem já dostala jako malá. od puberty jsem je pak několik let nenosila, až na svatbu jsem je zase vyhrabala. teď je budu nosit dokud se mi nenarodí dcera, a ta je pak dostane k vítání občanků Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka