Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdo může předepsat antidepresiva?

16. 08. 2015 | Nemoci

OTÁZKA TÝDNE:


Mám ve své současné životní situaci psychické problémy, ale nechci chodit k psychiatrovi, už s ohledem na nutnost donést do práce potvrzení o návštěvě u lékaře, když je to v pracovní době. Může mi nějaké léky předepsat i praktický lékař?

ODPOVĚĎ:


Některé léky na léčbu deprese, úzkosti, nespavosti a podobných stavů mohou předepsat také praktičtí lékaři. V lékárnách najdete i přípravky volně prodejné. Jsou to jak registrovaná léčiva,  tak neregistrované tzv. doplňky stravy. Záleží ale na konkrétním stavu pacienta – někdy stačí krátkodobě užívat třeba třezalku, jindy se bez pomoci psychiatra a dlouhodobé terapie člověk opravdu neobejde. Praktický lékař vám jistě může předepsat vhodnou medikamentózní léčbu, ale je také schopen váš stav posoudit a případně vám doporučit návštěvu specialisty. Předepsat vám může léky ze skupiny hypnotik (léků navozujících spánek), anxiolytik (léků proti úzkosti) i antidepresiv.

kdo může předepsat antidepresivaLéčba úzkosti a léčba deprese se obvykle liší, jelikož se jedná o různá onemocnění s různou délkou terapie. Každá skupina léčiv přináší jiný klinický benefit a primárně jsou určeny pro terapii jiného stavu. Nicméně tato onemocnění mohou být u konkrétních pacientů vyjádřena různými příznaky (resp. obvyklé příznaky jsou v různé míře přítomny) nebo mohou být přítomny úzkostné stavy i depresivní porucha společně u jednoho pacienta. Pak lze oprávněně léčit pacienta jak anxiolytiky, tak antidepresivy.

Antidepresiva nejsou farmakologicky ani z pohledu úhrad zcela homogenní skupina: v ČR bylo v lednu 2015 hrazeno 22 různých léčivých látek obsažených v celkem 336 variantách (léčivých přípravcích o různých silách, lékových formách a velikostech balení). Ohledně možnosti předepisování lze obecně říct, že podmínky v celé skupině jsou nastaveny v současné době tak, že léčiva může předepisovat lékař jakékoliv odbornosti včetně praktických lékařů, nicméně u zhruba poloviny léků, které jsou novější, musí léčbu nejprve zahájit specialista (psychiatr, sexuolog, neurolog) a lékaře jiné odbornosti pak případně další léčbou písemně pověřit, tzv. ji na něj delegovat.

Původně byla novější antidepresiva vázána pouze na specialisty; důvodem pro postupné uvolnění preskripce je jednak pokles cen a jednak ověření terapeutických vlastností v klinické praxi. S časem prověřenou bezpečností pak mohou léky předepisovat i lékaři jiných specializací. Tento postup je běžný u všech nových léků. U nejvíce používané skupiny tzv. „SSRI antidepresiv“ (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu) došlo k rozšíření preskripce na praktické lékaře v letech 2004-2005. Tuto skupinu SSRI už tedy mohou pacientům nasazovat jak specialisté, tak i praktičtí lékaři.

Závěrem je třeba upozornit, že ačkoli je nutné mít na některé léky (např. ze skupiny hypnotik) předpis, nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !