Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy je žluté miminko v pořádku

2. 11. 2008 | Dětské nemoci

Žloutenku neboli ikterus je možné pozorovat u novorozence často, přibližně u poloviny donošených dětí a až u třech čtvrtin dětí nedonošených. Většinou se jedná o normální neboli fyziologický ikterus. Žloutenkou se ale projevují i některé velmi závažné choroby.


Čím je žloutenka způsobena?

Žluté zbarvení kůže a sliznic je způsobeno vzestupem látky zvané bilirubin v krvi. Bilirubin vzniká rozpadem červeného krevního barviva hemoglobinu při zániku červených krvinek a z některých jaterních enzymů a částečně také z barviva přítomného ve svalech – myoglobinu. Bilirubin je transportován krví do jater, zde je přeměněn a vylučován žlučí do střeva. Novorozenec produkuje dvakrát více bilirubinu na kilogram váhy nežli dospělý člověk. Je to způsobeno tím, že novorozenec má v nitroděložním vývoji více červených krvinek a po narození se počet krvinek v tělíčku miminka stabilizuje. Dochází k prudkému úbytku krvienk a také mají novorozenci větší množství červených krvinek na kilogram váhy, než dospělý  a  krvinky mají kratší životnost.


U novorozenců rozlišujeme dvě normální formy ikteru:

a) Fyziologický ikterus
b) Žloutenku při výživě mateřským mlékem


Fyziologický ikterus novorozence

Tento druh žloutenky má řadu příčin. Až do okamžiku porodu je bilirubin odstraňován z krve plodu placentou do krevního oběhu matky. Po narození musí celý tento proces obstarat organismus novorozence. To se často nedaří, neboť novorozenec produkuje, jak již bylo napsáno, více bilirubinu a schopnost jeho jater bilirubin vychytávat a přeměňovat je menší.

Děti mají žlutě zbarvenou kůži a sliznice, mohou být spavé a mohou hůře přijímat potravu. Ikterus začíná po 36. hodině života a vrcholí 3.–4. den. Bez nutnosti lékařského ošetření vymizí do 14 dnů věku. 


Žloutenka při výživě mateřským mlékem

Způsobuje ji kombinace příčin. Jednou z nich je přítomnost hormonu prednandiolu v mateřském mléce, který může brzdit vylučování bilirubinu játry. Většinou se jedná o dobře prospívající donošené děti bez známek onemocnění, s normálními jaterními testy. Rozlišujeme časný a pozdní typ. Při časném typu žloutenka vrcholí jako u fyziologického ikteru, ale trvá déle, asi tři týdny. U pozdního typu je vrchol kolem 4.–7. dne a žloutenka trvá 9-10 týdnů. Protože je vyšší pravděpodobnost výskytu pozdní žloutenky také u mladších sourozenců, doporučuje se v prvních dnech po narození zvýšit počet kojení nad 8.

 


Zdroj: U lékaře.cz


DanielkaZ
ChytráŽena.cz 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
žltačka...tej sa až tak nebojíme
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles