Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy se cítíme šťastní?

4. 07. 2007 | Krása

„Ti jsou šťastní,“ řekneme s uznáním, když vidíme maminku, která zdvihá své dítě, které se na ni směje. Nebo když vidíme zamilovanou dvojici v parku, jak se drží za ruce, smějí se na sebe a něco z nich vyzařuje.


Co se týče štěstí, přejeme ho svým přátelům i sobě samým. Přejeme tak u příležitosti svatby, narozenin či nového roku. Štěstí přejeme tomu, kdo odjíždí na dalekou cestu nebo když odchází na důležitý pracovní pohovor, . . . . . .. Zkrátka člověk touží být nejen šťastný sám, ale záleží mu i na štěstí druhých. Pozná se však, kdy je člověk šťastný?


Co je to štěstí?

Muška jenom zlatá. Kanárek ve zlaté kleci. Otevřeš-li dvířka, uletí ti. Každý si ho vykládáme jinak. Už v dávné době ho zkusil definovat vážený filosof Aristoteles. Ten hovoří o štěstí jako o nejvyšší blaženosti(eudaimonía). Ale nebyl by to Aristoteles, kdyby hned nedovysvětlil pojem blaženost. Mohl by vzniknout mylný dojem, že jde o blaho, které člověk prožívá, když se dobře nají, napije nebo vyhraje v loterii. Častokrát se setkáváme s tím, že to ke štěstí nestačí.


Kdy se cítíme šťastní?

Mnohé východní filozofie i moderní psychologie přicházejí s jiným názorem. Tvrdí, že štěstí má v sobě každý z nás. Člověk ho musí údajně jen umět objevit. Ke stejnému závěru došla i vědecká studie, jejíž autoři souhlasí s tím, že lidé, kteří ve štěstí pevně věří, prožijí plnohodnotný šťastný život. Člověk jako takový se nerodí šťastný nebo nešťastný, ale podobu svého života si pak sám volí. „Jen my sami si můžeme tvořit a vylepšovat dobrou budoucnost během celého života,“ tvrdí psycholog Richard Wiseman.


Pro pocit štěstí je totiž důležité, jak se daný člověk dívá na svět a život - obecně i osobně. Těžko bychom mohli očekávat, že člověk, kterému o nic nejde, který nemá pro co žít a žije „ planě“, je šťastným člověkem.


Lze charakterizovat šťastného člověka různě:

  • ukazuje se, že lidé s extravertními rysy ( společenštější, veselejší, . . . ) jsou šťastnější nežli introverti( zahloubaní do sebe, samotáři, . . . )
  • šťastný je člověk, který se dobře dovede vyrovnat se změnami, s nimiž se v životě setkává: bojovat s překážkami a zvládat obtíže
  • pro pocit štěstí je podstatně důležité, jak se dívá na život a na svět(pesimisté x optimisté)
  • šťastný je ten, kdo je něčím zaujat, kdo je pro něco zapálen ( od pěstování žlutých růží, sbírání známek, přírodou, sportem, . . . . . . ) a vyplývá to z jeho nitra, rozhodl se pro to sám
  • na pocit štěstí mají vliv i další skutečnosti – peníze, zdraví, věk, pohlaví, rodinný stav, vzdělání, víra – některé lze ovlivnit jiné nikoli

  • Jak šťastní jsou mladí, zdraví, úspěšní

    Kdy se cítíme šťastní?

    Jak je tomu s obecnějšími charakteristikami lidí, jako je věk, pohlaví, inteligence a tak podobně? Bylo zjištěno, že věk a pohlaví nemají na pocit štěstí zásadní vliv. Co se týče zdraví, jak by se na první pohled zdálo, zdravý člověk by měl být šťastnější než nemocný. Cítí-li se člověk zdráv, je to jeho vnitřní pocit, dokáže to velmi ovlivnit jeho pocity štěstí. Ptáme-li se na souvislost se vzděláním, jeho vliv na štěstí také není nijak významný. Zajímavou otázku nabízí peníze. Peníze na pocit štěstí mají vliv, ale jen do určité míry. Situace, kdy dojde ke zvýšení jmění či příjmu, působí chvíli pozitivně na pocit štěstí, avšak tento vliv rychle vyprchá. Důležitější roli, než je výše jmění, hraje poměr mezi tím, co člověk má, a tím, po čem touží. Hodně velkou paseku v našich pocitech štěstí dokáže udělat zejména porovnávání našeho majetku s cizím. „ Neustále jsem se porovnávala s kolegyněmi v práci. Trápilo mě, že jezdí na luxusnější dovolenou nebo i jen to, že mají stále něco nového. Šťastná jsem se cítila jen tehdy, když jsem měla něco lepšího než ony,“ svěřuje se asistentka Martina. Jestliže neustále porovnáváte sebe s jinými, pocity štěstí vás obcházejí širokým obloukem. A právě to, zda je člověk šťastný, nebo nešťastný má vliv na kvalitu jeho života.


    Já a mé štěstí

    Je všeobecně známo, že každému člověku stačí ke štěstí něco jiného. Proto bychom měli hledat věci, situace, lidi, …... . . . . . . vše, co nám dokáže vykouzlit úsměv na rtech a prožít příjemné pocity.


    Kdy se cítíme šťastní?

    Je to jednoduché. Zamyslete se nad tím, co vás například v posledním půl roce, týdnu, dni učinilo šťastnými. Ať už to byla květina od přítele, příjemně prožitý večer s kýmkoli, zvýšený plat, krásný účes, zvládnutí zkoušek,výborně uvařený oběd, zkrátka vše, co ve vás probudilo pocity štěstí. Napište si vše na papír a pak podle barometru štěstí, si je rozdělte do skupin. Na základě toho poznáte, co vám dokáže přinést pocit maximálního štěstí a co jen lehký úsměv na rtech. Budete-li to vědět, dokážete si své štěstí už řídit sami.


    Barometr štěstí


    1. „ Jsem z toho v sedmém nebi.“
    2. „ Tohle mi vykouzlí úsměv na tváři.“
    3. „ Zahřeje mě to u srdce, ale do stropu skákat nebudu.“
    4. „ Tohle celkem ujde.“
    5. „ Nechává mě to celkem chladnou.“



    Štěstí člověka posiluje a dává mu možnost naplno prožívat svůj život, a proto neztrácejme čas a i právě v tomto okamžiku udělejme něco, co nás či jiné učiní šťastnými.



    Přeji hodně štěstí.

    Petra Šindelářová
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj


    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    být štastný je super,nejhorší je,když vám to jde,snažíte se.....a všichni okolo jsou bubáci-to snadno nakazí
    Obrázek uživatelky
    profil
    keď nás hreje pri srdiečku
    Obrázek uživatelky
    profil
    člověk by si měl užít každého štěstí, co ho potká ... někdy stačí i malý štěstíčko ...
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

    Pomlázka